Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

photocollage 20233101452199001Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο.

Αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες  των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού .

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» , όπως και ο όρος «θυματοποίηση» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο οι μαθητές του 2ου και 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος μετέφεραν τα δικά τους μηνύματα και ένωσαν τα χέρια τους υπέρ της Φιλίας και του Σεβασμού.

Μερικά από τα συνθήματα που μοιράστηκαν στον προαύλιο χώρο των σχολείων μας ήταν:

“Τα χέρια μας τα έχουμε για να βοηθάμε , όχι για να χτυπάμε”

“Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε πληγώνει”

“Μίλα για όσα σε φοβίζουν”

“Τέλος στη Βία ! Πάντα Φιλία!”

“Μίλα για ό,τι σου συμβαίνει – Ναι στη Φιλία”

“Τα όμορφα χεράκια μας δεν είναι για να δέρνουν. Μονάχα αγάπη ολόγυρα να δίνουν και να παίρνουν.”

20230310 103022         .εκφοβισμος

Ας γίνει αυτή η μέρα η αφορμή να “σπάσουμε” τη σιωπή σε περιστατικά βίας που συμβαίνουν στα σχολεία.  Ας προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας, να τα παροτρύνουμε να μιλάνε και να μοιράζονται αυτά που τους συμβαίνουν.