Γαλλικές πινελιές

  • Calendrier de lavent !

L’ Avent ονομάζεται το διάστημα που καλύπτει τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα αρχίζει την τέταρτη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, οπότε δεν έχει κάθε χρόνο ακριβώς την ίδια διάρκεια.

Μια παλιά παράδοση που φτάνει ως τις μέρες μας είναι το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο γι’ αυτή την περίοδο, που ονομάζεται Calendrier de l’Avent. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο όπου κάθε μέρα τα παιδιά βρίσκουν ένα σοκολατάκι ή ένα μικρό δωράκι. Τα ημερολόγια ξεκινούν από την 1η Δεκεμβρίου.

Το ημερολόγιο της Ε’ τάξης δεν είχε γλυκά αλλά ένα μικρό δωράκι για κάθε μαθητή μιας και το δώρο είχε το όνομά του !

Για δείτε το, δεν είναι όμορφο ;

  • Crêpes !!!

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου η Ε΄ τάξη την ώρα του μαθήματος των γαλλικών προετοίμασε γλυκά παρασκευάσματα που βασίζονται στη γαλλική κουζίνα και καταναλώθηκαν στην τάξη που έχει ως σκοπό να έρθουν πιο κοντά τα παιδιά στις γαλλικές γαστρονομικές συνήθειες. .

Αφορμή η γιορτή Chandeleur, που γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, όπου στην Γαλλία παραδοσιακά μικροί και μεγάλοι καταναλώνουν κρέπες. Είναι μία συνήθεια που συνδυάζει αρχαίους μύθους και εκκλησιαστικές παραδόσεις και όπου οι κρέπες συμβολίζουν την καλή συγκομιδή του σταριού για την νέα χρονιά.

Εκτός από crêpes δοκίμασαν και pain au chocolat !!!

Για όποιον θέλει να δοκιμάσει να φτιάξει pain au chocolat μπορεί να ακολουθήσει τους παρακάτω συνδέσμους :

pâte feuillettée = ζύμη σφολιάτας

pain au chocolat

(η συνταγή της ζύμης που κάνει στην αρχή είναι αυτή της σφολιάτας)

  • Poisson d’Avril ! Πρωταπριλιά !

Είπαμε, εμείς στην Ε’ τάξη στο μάθημα των γαλλικών, να ακολουθήσουμε τα γαλλικά έθιμα ! Βλέπετε στη Γαλλία την Πρωταπριλιά δεν λέμε ψέματα αλλά κολλάμε μικρά χάρτινα ψαράκια στην πλάτη αυτών που θέλουμε να κοροϊδέψουμε!

Μάλλον για να τους ψαρώσουμε !!!

Βέβαια εμείς είμαστε καλά παιδιά και δεν κάναμε ζαβολιές και τα ζωγραφίσαμε…

Δείτε και μόνοι σας !!!

Καθηγήτρια γαλλικών Χαρά Βελαλίδη, σχ.έτος 2018-19, Ε΄τάξη, 6ο δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος

Αφήστε μια απάντηση