Αντιλογίες 2018 – Αποτελέσματα (3η θέση στο 6ο Δ.Σ. Αρτέμιδος)

Δράση Αντιλογίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος:

“Open Schools for Open Societies-OSOS” – 

«Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία» 

Στο πρόγραμμα Αντιλογίες 2018, πήραν μέρος οι μαθητές – μαθήτριες της ΣΤ τάξης των 2o & 6o Δημοτικών σχολείων Αρτέμιδος.

Μεγάλη διάκριση για το 6ο Δ.Σ. το οποίο κατέκτησε την 3η θέση του διαγωνισμού.

Σκοπός του Προγράμματος:

Η προώθηση και η καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης των μαθητών , ο προβληματισμός  τους πάνω σε επίκαιρα θέματα , η ανάπτυξη των αφαιρετικών και συνθετικών ικανότητων τους συνειδητοποιώντας παράλληλα τη σημασία της έρευνας και της ενημέρωσης.

Οι μαθητές κατανοούν βασικές έννοιες της τέχνης του λόγου, μαθαίνουν τεχνικές πειθούς και νιώθουν τη δύναμη που έχει ο λόγος τους. Για το σκοπό αυτό μελετούν κείμενα επιχειρηματολογίας, δουλεύουν πάνω στην οργάνωση των κειμένων τους, παίρνουν χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο παρουσίασης κειμένων και ομαδικής δουλειάς, μαθαίνουν να επιχειρηματολογούν σωστά και να πείθουν.

Εξασκούνται στο να ακούν και να διαλέγονται , εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές του διαλόγου.

Ενδεικτικές Δραστηριότητες :

  • Εντοπίζουν την άποψη- επιχειρήματα από δοσμένα κείμενα επιστημονικού, οικολογικού, αθλητικού, τεχνολογικού ενδιαφέροντος.
  • Συλλέγουν και οργανώνουν τις πληροφορίες από τα αντίστοιχα κείμενα.
  • Δημιουργούν χάρτη επιχειρημάτων για να υποστηρίξουν την άποψή τους.
  • Επιχειρηματολογούν γραπτά και προφορικά.
  • Χρησιμοποιούν συγκεκριμένο λεξιλόγιο για να φτιάχνουν την επιχειρηματολογία τους.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητές της Στ΄τάξης έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στους αγώνες αντιλογίας (debate) που διοργανώνονται μεταξύ των 10 σχολείων (18 ομάδες) που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα.

Ο διαγωνισμός των Αντιλογιών τελείωσε. Μέτα από ένα πολύωρο αγώνα τα παιδιά μας έδειξαν ότι οι δυνατότητες τους είναι ατελείωτες!! Όλα αγωνίστηκαν αξιοπρεπέστατα και μας έκαναν περήφανους!!!

Μέσα σε όλα αυτά το 6ο Δ.Σ. Αρτέμιδος πήρε την 3η θέση στο διαγωνισμό και οι ομάδες του 2ου Δ.Σ. έλαβαν την 9η και τη 12η θέση.

Πολλά πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα παιδιά και σε όλους όσους υλοποίησαν αυτό το πρόγραμμα, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς (Άντζελα Φλώρου, Αριάδνη Σωτηριάδου & Αφροδίτη Μωραΐτη ), τη Σχολική Σύμβουλος Ανατ. Αττικής Κα Ρογάρη και την Ελληνογερμανική Αγωγή.