Δραστηριότητες μαθητών-εκπαιδευτικών 2023-2024

19-2-2024:

0175 colorful swimmer 1200x800 1

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι στις 25-03-2024 (27-03-2024 για εμάς) θα ξεκινήσει το μάθημα της κολύμβησης για τη Γ΄ τάξη και θα διαρκέσει έως 12-06-2024 (10-06-2024 για εμάς) (σύνολο 2Χ5=10 μαθήματα). Το σχολείο μας είναι προγραμματισμένο για το κολυμβητήριο του Αμαρουσίου κάθε Δευτέρα το γ΄ δίωρο. (11.45-13.00). Οι μετακινήσεις προς και από το κολυμβητήριο θα γίνονται με πούλμαν μισθωμένα από την Περιφέρεια Αττικής. Έχουμε δώσει στα παιδιά Υπεύθυνη Δήλωση, που θα πρέπει να τη συμπληρώσετε όσοι θέλετε να συμμετάσχει το παιδί σας στο συγκεκριμένο μάθημα και να την επιστρέψετε έως την Παρασκευή 23-02-2024. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τον ΕΦΑ κ. Μιχάλη Πασχάλη και την εκπαιδευτικό του τμήματος κ. Μαμούγκα Ελένη.

Επίσης, έχουμε δώσει στα παιδιά έντυπο με σχετικές οδηγίες. Μπορείτε να δείτε και στο ιστολόγιο.

 

09-02-2024:

Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική ... ” Οδ. Ελύτης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού (9/2/1857), οι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης με τη δασκάλα τους κ. Νταβάκου Ιωάννα, μίλησαν και συζήτησαν για την αξία της ελληνικής γλώσσας.

Παρακολούθησαν σχετικό βίντεο, διάβασαν απόψεις σπουδαίων ανθρώπων που εξυμνούν την ελληνική μας γλώσσα. Τη γλώσσα της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, την αρχαιότερη ζωντανή γλώσσα στον κόσμο! Τέλος  έφτιαξαν αφίσες, ζωγράφισαν, έγραψαν την αγαπημένη τους ελληνική λέξη και ό,τι άλλο τους εντυπωσίασε από αυτά που είδαν και άκουσαν.

Αισθάνθηκαν πραγματικά περήφανοι που μιλούν την ελληνική γλώσσα!

 

 

15-02-2024:

Με αφορμή τη χθεσινή  ημέρα οι μαθητές/τριες του Ε2 με την εκπαιδευτικό του τμήματος κ. Φιλατζικιώτη Σοφία μίλησαν για την αγάπη. Διάβασαν το βιβλίο “Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας”  του Χρήστου Μπουλώτη και συζήτησαν για τις πολλές μορφές αγάπης στη ζωή μας (μητρική, πατρική, αδελφική, φιλική, συγγενική, αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τα ζώα , τα φυτά κ.ά.). Εξέφρασαν τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς η λέξη “αγάπη” και πώς την εκφράζουμε στην καθημερινότητά μας.

Το συννεφάκι της Αγάπης “έβρεξε” πολλούς και διαφορετικούς τρόπους εκδήλωσής της και όλοι μαζί έφτιαξαν ένα στίχο, για να την εξυμνήσουν.

 

 

06-02-2024:

safer internet 2024

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου Safe Internet Day  (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Συνήθως γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Η εκπαιδευτικός της Πληροφορικής του σχολείου πραγματοποιεί σχετικές δράσεις με τα παιδιά.

Πατήστε εδώ, για να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, από την εκπαιδευτικό της Πληροφορικής κ. Α. Μαθιουδάκη.

 

 

02-02-2024:

Η γιορτή της κρέπας στο σχολείο…

Η εκπαιδευτικός των Γαλλικών, κ. Άννα Αβαράκη, έμαθε στα παιδιά στην τάξη, ότι στις 2 Φεβρουαρίου (Υπαπαντή του Χριστού, για τους χριστιανούς)  ή 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, στη Γαλλία γιορτάζουν την μέρα της κρέπας ή όπως αλλιώς λέγεται, τη μέρα των κεριών/λαμπάδων (La fête des crêpes/ La fête de la Chandeleur). Η ιστορία της γιορτής είναι 1500 ετών από τη ρωμαϊκή εποχή. Με το κυκλικό τους χρώμα, συμβολίζουν τον ήλιο και το φως. Οι χωρικοί έφτιαχναν κρέπες, για να έχουν καλές σοδειές και να αποχαιρετήσουν τον χειμώνα. Έγινε μια θρησκευτική γιορτή από τον Πάπα τον Γελάτιο τον 1ο, καθιερώθηκε ως έθιμο στην Γαλλία και γιορτάζεται ακριβώς όπως έκαναν και οι μαθητές/μαθήτριες της Ε’ τάξης του σχολείου μας. Έφτιαξαν πεντανόστιμες κρέπες, έφεραν φρούτα, τριμμένα μπισκότα, αλοιφή σοκολάτας, μέλι και χυμούς και τις απόλαυσαν! Ευχαριστούμε πάρα πολύ τα παιδιά και τους γονείς τους για την πολύτιμη βοήθειά σας!

22-01-2024:

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού #CodeWeek είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.
Το σχολείο μας συμμετείχε σε αυτήν την πανευρωπαϊκή κίνηση προγραμματισμού με ιδιαίτερη επιτυχία και ενθουσιασμό. Οι μαθητές όλων των τάξεων, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα και για δύο μήνες, προγραμμάτισαν και δημιούργησαν τα δικά τους διαδραστικά παιχνίδια. Στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων απονεμήθηκαν ονομαστικά πιστοποιητικά για τη συνεισφορά τους στην επιτυχία της δράσης.

Εδώ μπορείτε να δείτε προτεινόμενες on-line εφαρμογές (σε παιγνιώδη μορφή) προς εξοικείωση των μαθητών στην έννοια του προγραμματισμού και της αλγοριθμικής σκέψης.

 

19-01-2024:

ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ

Το σχολείο προσέφερε από ένα λογοτεχνικό βιβλίο, “Λόγια της πλώρης” του Α. Καρκαβίτσα,  σε κάθε μαθητή/τρια του Ε1΄ τμήματος, μετά από αίτημα του εκπαιδευτικού της τάξης κ. Σ. Καρτσωνάκη, ώστε να το χρησιμοποιήσει για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

15-01-2024:

”Κυλάω” -Βίντεο των μαθητών της Δ’ Τάξης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Τάξης,με αφορμή το ποίημα της Μάρως Λοΐζου ”’Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα ”, με το οποίο ασχολήθηκαν στο μάθημα της Γλώσσας,παρουσιάζουν το βίντεο με τίτλο ”Κυλάω”.

Απήγγειλαν το ποίημα και έκαναν ζωγραφιές, για να διηγηθούν την ιστορία του ποταμού που συνεχώς κυλάει μέχρι να συναντήσει την αγαπημένη του, τη θάλασσα.

 

 

14-12-2023:

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων  περιφέρεται στο σχολείο μας! Χθες, οι εκπαιδευτικοί κ. Αποστολοπούλου Μ. και Βουρλογιάννη Ε. ετοίμασαν τρουφάκια oreo, με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ε1 τμήματος, για να τα προσφέρουν στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου. Η γλύκα των παιδιών και των γλυκισμάτων πλημμύρισε το σχολείο!

Εδώ μπορείτε να δείτε και τη συνταγή για τα τρουφάκια, αν σας άρεσαν.

 

11-12-2023:

406622627 167910983079997 1619960012920100156 n

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται την 11η Δεκεμβρίου – γενέθλια ημέρα της UNICEF – United Nations Children’s Fund (Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946, για να βοηθήσει αρχικά τα παιδιά της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κίνας μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου.

Στο σχολείο μας η κ. Φιλατζικιώτη Σοφία με τους μαθητές και μαθήτριες του Ε2 τμήματος φιλοτέχνησαν  κατασκευή με τα Δικαιώματα των Παιδιών.

 

09-12-2023:

Ο σχολικός κήπος μάς έδωσε καρπούς …για δεύτερη φορά 

Ο σχολικός κήπος βοηθάει τους μαθητές/τριες να μάθουν να φροντίζουν ένα ζωντανό οικοσύστημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουν με κατανόηση τη σημασία της φύσης στη ζωή και έτσι προάγεται η περιβαλλοντική συνείδηση.

Στο σχολείο μας με τη φροντίδα των μαθητών και των καλών καιρικών συνθηκών, ο σχολικός μας κήπος μάς έδωσε καρπούς… για δεύτερη φορά.

 

29-10-2023:

wwfΣτο πλαίσιο δράσεων που αναλαμβάνει η ΣΤ΄ τάξη για τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης προχώρησαν σε μία ακόμη δράση ευαισθητοποίησης και προσφοράς.

Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης προχώρησαν σε συμβολική υιοθεσία ενός απειλούμενου είδους (πάντα), το οποίο και επέλεξαν έπειτα από ψηφοφορία. Ακολούθησε στην τάξη συζήτηση τόσο για την αξία της δράσης όσο και για τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του ζώου. Τέλος, ο καθένας και η καθεμία συμμετείχε στην ενίσχυση της προσπάθειας έμπρακτα προσφέροντας το συμβολικό ποσό των 2 € στον οργανισμό WWF Ελλάς.

Μέσα από μια απλή, μικρή και συμβολική κίνηση, όταν αυτή γίνεται οργανωμένα και ομαδικά, όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε τη διαφορά μεταξύ εξαφάνισης και επιβίωσης για ένα πολύτιμο κομμάτι της άγριας ζωής.

Πατήστε εδώ, για να δείτε το πιστοποιητικό υιοθεσίας.

26-10-2023:

Την Πέμπτη 26-10-2023 οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης με τη δασκάλα τους κ. Μαμούγκα Ε. ετοίμασαν υγιεινά μπισκότα με μπανάνα, ταχίνι ολικής άλεσης, κακάο και αλεύρι βρώμης! Αφού συζήτησαν τις ευεργετικές ιδιότητες των φυσικών τροφίμων, τα παιδιά επιδόθηκαν στη δημιουργία μπισκότων με τα παραπάνω υλικά.

Η προετοιμασία και το ψήσιμο έγιναν στο σχολείο, αφού φέτος αγοράσαμε και μικρό φουρνάκι, για την κάλυψη παρόμοιων δραστηριοτήτων.

17-10-2023:

Την  Τρίτη, 17/10/2023 στις τραπεζαρίες οι μαθητές/τριες του Ολοήμερου πραγματοποίησαν τη δράση: “Προσέχω την υγεία μου, τρέφομαι σωστά”, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.

Οι μαθητές/τριες  γεύτηκαν τροφές,  όχι επεξεργασμένες που φέρνουν νοσταλγία με πλούσια αρώματα και μπαχαρικά των παιδικών χρόνων, όπως ντολμαδάκια, φακές, φασόλια, μπιφτεκάκια, σπανακόρυζο, ρεβύθια, αρακά, σπανακόπιτα, γεμιστά, ψάρι με σαλάτα, κρέας με ρύζι και πολλά άλλα πεντανόστιμα  και υγιεινά φαγητά που χαρίζουν υγεία και δύναμη και ταυτόχρονα φροντίζουν το περιβάλλον. Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν κι ας μην ξεχνάμε ότι οι νόστιμες αυτές γεύσεις είναι η κληρονομιά που περνά από γενιά σε γενιά.

Χαρακτηριστικό το μήνυμα για φέτος με κύριο στόχο: “Όχι στην απίστευτη σπατάλη τροφίμων που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο”.

 

16-10-2023:

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα προγραμματισμού (7-22/10/2023)

ΕΒΔ. ΚΩΔΙΚΑ

Δραστηριότητες στο μάθημα της Πληροφορικής

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι ένα κίνημα βάσης που το διαχειρίζονται εθελοντές και το υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχολεία, εκπαιδευτικοί, βιβλιοθήκες, όμιλοι-κοινότητες προγραμματισμού, επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές, έχουν πλέον τη δυνατότητα να οργανώσουν μια εκδήλωση στο πλαίσιο της CodeWeek και να την προσθέσουν στον χάρτη.

Ο βασικός γραμματισμός όλων σε μια ψηφιακή εποχή πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του προγραμματισμού και την ανάπτυξη καίριων ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστική και λογική σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία (ομαδοσυνεργατικότητα), δημιουργικότητα και οι δεξιότητες ανάλυσης.

Η εκμάθηση της συγγραφής κώδικα είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια τους, έτσι ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.

Η Εβδομάδα Προγραμματισμού προσφέρει σε όλους τους μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, παρέχοντας δωρεάν σε σχολεία και δασκάλους ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικό υλικό, διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες ανταλλαγών.

Το σχολείο μας, με τη συμμετοχή των μαθητών όλων των τάξεων και υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού ΤΠΕ Αντωνίας Μαθιουδάκη,  παίρνει μέρος σε αυτήν την Ευρωπαϊκή κίνηση προγραμματίζοντας, παίζοντας και δημιουργώντας με τη βοήθεια on-line λογισμικού:

Πρώτη Δημοτικού:

Kodable     https://hourofcode.com/kodablepre

Codemonkey Jr.    https://hourofcode.com/codemonkeyjr

The Foos       https://hourofcode.com/codesparkcreate

(Schools-Students-Hour of Code-Puzzles-Donut Detective)

Angry Birds https://studio.code.org/s/course1/lessons/4/levels/1

Δευτέρα Δημοτικού:

Εργαστήριο παιχνιδιού     https://hourofcode.com/play-lab

Τρέξε Μάρκο            https://hourofcode.com/marco

 

Flappy Bird         https://hourofcode.com/flap

Minecraft  Ώρα Κώδικα    https://hourofcode.com/mchoc

Τρίτη Δημοτικού:

Τεχνητή Νοημοσύνη για τους ωκεανούς

https://hourofcode.com/ai-oceans

Star Wars: Κατασκευάζοντας έναν γαλαξία με κώδικα

https://hourofcode.com/star-wars

Angry Birds      https://studio.code.org/hoc/1

Μέλισσα (επαναλήψεις)   

https://studio.code.org/s/course2/lessons/8/levels/1

Τετάρτη Δημοτικού:

Αφήγηση ιστοριών με τη βοήθεια του Scratch

https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted

Το Scratch είναι η μεγαλύτερη κοινότητα προγραμματισμού για παιδιά στον κόσμο και μια γλώσσα προγραμματισμού με απλό οπτικό περιβάλλον που επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργούν ψηφιακές ιστορίες, παιχνίδια και κινούμενα σχέδια.

Marios secret adventure (στα Αγγλικά)  (Δημιουργία παιχνιδιού)

https://code.hatchxr.com/

3-D TRex Game (στα Αγγλικά)  (Δημιουργία παιχνιδιού)

https://code.hatchxr.com/trex

Πέμπτη Δημοτικού:

Δημιουργία διαδραστικού προγράμματος σχεδίασης διαφόρων σχημάτων (τρίγωνο, τετράγωνο, κύκλος, πεντάγωνο, εξάγωνο) πατώντας ανάλογα κουμπιά αποκλειστικά με εντολές Scratch.

 https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted

Έκτη Δημοτικού:

Δημιουργία διαδραστικού παιχνιδιού Λαβύρινθος με αποφυγή εμποδίων και δυνατότητα ευκαιριών αποκλειστικά με εντολές Scratch

 https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση