Έφτασε και η Κυριακή της Απόκρεω και η Καθαρά Δευτέρα!

Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από το κρέας». Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάε.

Γιορτή χαράς, ανεμελιάς και διασκέδασης. Οι συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπουν να χαρούμε αυτές τις ημέρες, όπως είχαμε συνηθίσει. Ο καθένας θα τις περάσει, όπως μπορεί καλύτερα. Επειδή ο χρόνος παραμονής στο σπίτι θα είναι περισσότερος, προτείνουμε αποκριάτικα τραγούδια και δραστηριότητες για τα παιδιά με τη δική σας παρότρυνση και επίβλεψη. Ευχόμαστε σε όλους να περάσετε όμορφα!

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής

Παντρεύουνε τον κάβουρα (Μάσκες, κουκλοθέατρο και άλλες δραστηριότητες)

Το  Παντρεύουνε τον κάβουρα, είναι ένα αποκριάτικο παιχνιδοτράγουδο. Περιγράφει τον γάμο ενός κάβουρα με μια χελώνα.

Στο γάμο έρχονται καλεσμένοι άλλα ζώα, που το κάθε ένα κάνει κάτι απροσδόκητο.

Ο γάιδαρος τραγουδάει (παρά την αγριοφωνάρα του), η αλεπού μαδάει τις κότες για το γαμήλιο γεύμα (αντί να τις φάει) και πάει λέγοντας.

Δείτε το θεατρικό δρώμενο στο επόμενο βίντεο όπως το δίδαξε στα παιδιά η αξέχαστη Δόμνα Σαμίου, σε μια παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το Καρναβάλι των Ζώων (Παιχνίδια, μάσκες, κουκλοθέατρο και άλλες δραστηριότητες)

Με αφορμή το Καρναβάλι των Ζώων, αυτή την ωραία ορχηστρική μουσική του Καμίγ Σαιν-Σανς για τα ζώα, σας έχω σήμερα μια σειρά από ευχάριστες δραστηριότητες για να περάσουμε ωραία την Αποκριά.

Μπορείτε αν θέλετε να δείτε πρώτα την ταινία και να πάρετε έμπνευση.

Τραγούδια για την Αποκριά

Εκτός από τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια, υπάρχουν και κάποια άλλα που, είτε μιλάνε για το καρναβάλι, είτε συνηθίζουμε και μας αρέσει να τα ακούμε την Αποκριά.

Ας τα ξαναθυμηθούμε, μέσα στο πνεύμα των ημερών.

Παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια

Τα αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια ακολουθούν τα χαρακτηριστικά των δημοτικών τραγουδιών, δηλαδή, τραγουδιόνται  στις τοπικές διαλέκτους, ακολουθούν τα ρυθμικά σχήματα (καλαματιανός, συρτός στα τρία κλπ) και τα όργανα (κλαρίνο, λύρα, τσαμπούνα κλπ) της κάθε περιοχής.

Αυτό που τα κάνει ξεχωριστή κατηγορία είναι το περιεχόμενο, η θεματολογία τους.

Αναρτήθηκε από Γύρω από τη Μουσική 

 

Η διευθύντρια του σχολείου