ΤΜΗΜΑ 2: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ – ΦΥΛΑΞΕ ΤΟ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΣ

To 3o εργαστήριο δεξιοτήτων «Φύλαξέ το, μην το πετάς» έχει ως στόχο να αποκτήσουν τα παιδιά μας οικολογική συνείδηση.

1. Ξεκινήσαμε λοιπόν να μαθαίνουμε ότι υπάρχουν σκουπίδια χρήσιμα ( τα οποία είναι φτιαγμένα από πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί), που μπορούν να συλλεχθούν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης (μπλε) κι ύστερα να καταλήξουν στα εργοστάσια, όπου θα επεξεργαστούν και τέλος αφού επαναχρησιμοποιηθεί το υλικό τους, θα «ξαναγεννηθούν» και θα μετασχηματιστούν σε κάτι άλλο καινούριο. Μάθαμε το σήμα της ανακύκλωσης κι έπειτα φτιάξαμε κατασκευή ομαδική, όπου τοποθετήσαμε πάνω τα διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, αφού πρώτα τα διαχωρίσαμε.1

2. Κατόπιν βγήκαμε στην αυλή και παρατηρήσαμε τους δύο κάδους που συναντάμε ερχόμενοι στο σχολείο, είδαμε τις διαφορές τους στο χρώμα αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στη διαφορετική τους χρήση. Δώσαμε υπόσχεση να κάνουμε κι εμείς ανακύκλωση, μια μικρή αλλά πολύ σημαντική καθημερινή “πράξη σεβασμού” προς στο περιβάλλον.

Ας γίνει η αρχή σ’ αυτή την τάξη τη σχολική!

Εφημερίδες, ντενεκεδάκια, πλαστικά,

γυάλινα μπουκάλια, χρήσιμα σκουπίδια ειν’ όλα αυτά!

Τα βάζουμε όλα στη γραμμή, τα πάμε για Ανακύκλωση!2

3. Με ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε τους ανακυκλωσούληδες, ένα παιχνίδι που θα το παίζουμε στην τάξη. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το κάθε παιδί από το κάθε ζευγάρι να ταϊσει τον ανακυκλωσούλη του με όσο το δυνατόν περισσότερες μπάλες από εφημερίδες. Έτοιμοι; Πάμε!
3

Αφήστε μια απάντηση