28η Οκτωβρίου !!!
Δεν υπάρχει σημαία αρκετά μεγάλη για καλύψει τη ντροπή
να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους.
Howard ZinnΑμερικανός ιστορικός (1922-2010)
Πώς να προσεγγίσεις έναν παγκόσμιο πόλεμο;
Πώς να μιλήσεις για τα γεγονότα και τις συνέπειες του πολέμου;
Μα φυσικά μέσα από το πολυβραβευμένο και τόσο ξεχωριστό βιβλίο, με τίτλο: “Ο Πόλεμος”, του Ζουζέ Ζόρζε Λετρία (εικ.: Αντρέ Λετρία).
Με την ιδιαίτερη, συχνά σουρεαλιστική εικονογράφηση και τον λιτό λόγο του, μας αποκαλύπτει τις πολυάριθμες πλευρές του πολέμου.
Δεν έχει χέρια ούτε πόδια ούτε φτερά. Δεν έχει πατέρα ούτε μάνα, δεν έχει σπίτι ούτε στοργή. Είναι θλιμμένος πολύ, και άσχημος και γέρος. Και κάθε τόσο χάνει τα μυαλά του… Δεν ξέρει να λέει ιστορίες και δεν αποστήθισε ποτέ του, κανένα ποίημα. Μπορεί όμως να δημιουργήσει κρατήρες τεράστιους, μεγαλύτερους από εκείνους στην επιφάνεια της Σελήνης.
Σε έναν κόσμο γεμάτο παγίδες, o Ζουζέ Ζόρζε Λετρία μας υπενθυμίζει με αυτό το ποίημα πως ο πόλεμος έρχεται πάντα αθόρυβος και καμουφλαρισμένος. (https://pouabooks.gr/biblia/paidika/o-polemos/)
Εκφράσαμε τις σκέψεις μας και τις αποτυπώσαμε με αντίστοιχα χρώματα. Ποιες είναι οι σκέψεις του πολέμου και τι σκέφτεται η ειρήνη;
Φτιάξαμε τα περιστέρια της ΕΙΡΗΝΗΣ και γράψαμε λέξεις σχετικές με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Δημιουργήσαμε ένα ουράνιο τόξο. Το ουράνιο τόξο είναι ένα σύμβολο γεμάτο θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα σε πολλούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Πρωτίστως, εμφανίζεται στον ουρανό μετά από μια βροχή συμβολίζοντας τη μετάβαση από τη θλίψη και τις δυσκολίες στη χαρά και την ελπίδα. Για πολλούς ανθρώπους, το ουράνιο τόξο είναι σημάδι ελπίδας και αναγέννησης, κάτι που ακολουθεί μετά από δύσκολες στιγμές, υποδηλώνοντας ότι πάντα έρχεται κάτι όμορφο μετά τη «μπόρα». Κολλήσαμε τις φωτογραφίες μας. Την ημέρα της γιορτής ζητήσαμε από τους γονείς να γράψουν στη μητρική τους γλώσσα τη λέξη Ε Ι Ρ Η Ν Η. Μια ομαδική δουλειά μεγάλων και μικρών για να στείλουμε το μήνυμά μας για την πολυπόθητη ειρήνη.











