Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Συμμετέχοντας στις κοινές δράσεις των σχολείων στο eΤwinning έργο ” Ο Ιπποκράτης σήμερα”, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 61ου Νηπιαγωγείου Λάρισας αφιερώσαμε τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στο Μουσείο του Ιπποκράτη το οποίο βρίσκεται στην πόλη μας και υλοποιήσαμε σχετικές δραστηριότητες. Οι μικροί μαθητές μας δούλεψαν ομαδικά για τη δημιουργία της αφίσας.

Μία εικόνα με το άγαλμα του Ασκληπιού μας έδωσε την αφορμή να αναζητήσουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και να μάθουμε για τη ζωή του. Ο Ασκληπιός ήταν ο θεός της ιατρικής που λατρευόταν σε όλο τον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Σ΄ αυτόν απευθύνονταν οι άνθρωποι για να ζητήσουν θεραπεία για τις ασθένειές τους. Η ανάγνωση του βιβλίου μυθολογίας “Ο Ασκληπιός ο πρώτος θεραπευτής” κέντρισε το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών των ολοήμερων τμημάτων του  νηπιαγωγείου μας και τους έδωσε το κίνητρο να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους σε φύλλα εργασίας.

Το πρόγραμμα του Ιπποκράτη συνεχίζεται και τα παιδιά μάθανε για το κηρύκειο δηλ. μια ράβδο που είχε ένα φίδι τυλιγμένο γύρω της η οποία χρησιμοποιείται σήμερα ως  το  σύμβολο της Ιατρικής. Το ζωγραφίσανε με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Πολύ κοντά στην αρχαία αγορά της Κω, βρίσκεται ο αιωνόβιος πλάτανος με ένα τεράστιο κορμό. Η παράδοση τον ονομάζει πλάτανο του Ιπποκράτη, γιατί κάτω από τη σκιά του καθότανε ο ίδιος και δίδασκε τους μαθητές του. Αφού λοιπόν μελετήσαμε τον πλάτανο και είδαμε  διάφορες φωτογραφίες  στο διαδύκτιο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς μια μακέτα  στην οποία αντί για μαθητές βάλαμε  playmobile. Το ενδιαφέρον των παιδιών να επισκεφτούν το νησί από κοντά και να δουν τον πλάτανο ήτανε μεγάλο.

Συζητήσαμε με τα παιδιά για το πόσο σημαντικές είναι οι   τροφές στη ζωή των ανθρώπων  οι οποίες συνθέτουν τη διατροφή μας. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι η πιο απαραίτητη τροφή μας, γιατί εκτός από τα σπουδαία συστατικά που περιέχουν ,επειδή τρώγονται ωμά, έχουν την τόσο απαραίτητη σε όλους μας ζωτική ενέργεια. Έτσι αφού ξεχωρίσαμε τα φρούτα απ’ τα λαχανικά, μιλήσαμε για τις ιδιότητές τους και αφού ο καθένας μίλησε για τις προτιμήσεις του, όλοι μαζί φτιάξαμε δυο mobile με σύμβολο τον Ιπποκράτη που έλεγε: << Φάρμακό σας  ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει το φάρμακο σας>>.

Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγραφίσανε τα αγαπημένα τους φρούτα και λαχανικά και στη συνέχεια το καθένα διάλεξε να φτιάξει με πλαστελίνη ότι ήθελε. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό!

Φυσικά δεν παραλείψαμε να φτιάξουμε και τη σούπα του Ιπποκράτη που είναι ένα εξαιρετικά εύκολο αλλά και πολύ αποτοξινωτικό θεραπευτικό μίγμα λαχανικών!

Mε αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) επισκεφτήκαμε διαδικτυακά το Μουσείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα και στη συνέχεια όλοι μαζί φτιάξαμε μια αφίσα για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων!

O Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε φυτά και βότανα γιατί πίστευε βαθιά στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ακόμη και σήμερα τα βότανα εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Χρησιμοποιούνται σε χάπια, αλοιφές, καλλυντικά, καρυκεύματα. Τα παιδιά έφεραν στο σχολείο διάφορα βότανα τα οποία μυρίσαμε , αγγίξαμε περιγράψαμε και στο τέλος φτιάξαμε ένα “βοτανολόγιο”!!

Το κάθε παιδί διάλεξε το φυτό που του έκανε περισσότερο εντύπωση και το ζωγράφισε στο δικό του γλαστράκι!

Παίξαμε με τη σύνθεση των λέξεων καθώς και Παιχνίδια μνήμης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *