Αποκριάτικες αναμνήσεις!

Πόση χαρά νιώθουν τα παιδιά όταν τις Απόκριες ντύνονται καρναβάλια και ιδιαίτερα στο πάρτυ του σχολείου! Επειδή φέτος ο σεισμός με τον κορωνοϊό δημιούργησαν απαγορευτικές συνθήκες για τέτοιες δράσεις παραθέτω φωτογραφίες από μαθητές/τριες που αποφοίτησαν από το 61ο νηπιαγωγείο Λάρισας.

 

Μουσικοχορευτικό δρώμενο: “ένας παλιάτσος είμαι εγώ καλή σας μέρα, ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ……… ”

Στο αποκριάτικο πάρτυ οι αγαπημένοι μας γονείς μας έστελναν πολλές λιχουδιές!!!

Ιδού ωραίες ιδέες τις οποίες ετοίμαζαν με μεγάλη χαρά!

 

Και μετά το 3μερο της Αποκριάς έρχεται η Κυρα-σαρακοστή. Μια υπέροχη κατασκευή διακοσμημένη από τα παιδιά, που συμβολίζει την περίοδο της νηστείας μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, κρατώντας στα χέρια της ψάρι και λαχανικά. Κάθε βδομάδα που περνά και κόβουμε ένα ποδαράκι….

Ναι στο φίλο, όχι στο ξύλο!!!!

6 Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού

Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλικά: school bullying‎) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bullying, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση. (Βικιπαίδεια)

Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Δυστυχώς το σχολείο μας αυτή την ημέρα ήταν κλειστό λόγω σεισμού και για αυτό παραθέτω ενδιαφέρουσες εικόνες που ανέσυρα από το διαδίκτυο. 

Χειροτεχνικές κατασκευές που κοσμούν φέτος το νηπιαγωγείο μας!!!

    

 

 

Σεισμόοοοοος!

3 Μαρτίου 2021! …ώρα 12.15

Ξαφνικά ακούγεται το κουδούνι του σχολείου και μια δυνατή φωνή…σεισμός, σεισμός παιδιά “σκύβω, καλύπτομαι, κρατιέμαι”… το σύνθημά μας όταν γίνεται σεισμός.

Τα παιδιά που ήταν μέσα στο σχολείο λειτούργησαν πολύ γρήγορα… Χώθηκαν κάτω από τα τραπέζια και γραπώθηκαν από τα πόδια τους….ώσπου το ηλεκτρικό κουδούνι σημαίνει το τέλος του σεισμού και σιγά-σιγά, υπό την καθοδήγηση των κυριών τους κατευθύνονται προς την δική τους έξοδο με τα χεράκια στο κεφάλι τους… Τα τμήματα που βρίσκονταν σε ώρα διαλείμματος ήδη είχαν καταλάβει τον χώρο καταφυγής τους…

Οι γονείς άρχισαν να καταφθάνουν και πλησίαζαν την εξώπορτα την οποία φρουρούσε η Διευθύντρια ζητώντας την υπογραφή τους για να παραλάβουν το παιδί τους.

Μαθαίνουμε ότι ο σεισμός ήταν “6,3 ρίχτερ”….

Επικρατεί παντού μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία αλλά οι μαθητές μας παραδόθηκαν με μεγάλη ψυχραιμία και πρώτα τα παιδιά που φοβήθηκαν…

Κι όσο διαρκούσε η παράδοση των παιδιών με ηρεμία, οι γονείς μας ευχαριστούσαν και μας συγχαίρονταν που δεν επιτρέψαμε τον πανικό να μας καταβάλλει και να δημιουργηθούν σκηνές πανικού. Κι εμείς τους ευχαριστήσαμε που εκτίμησαν το χειρισμό μας σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο του σεισμού…

Αλλά πόσο διαφορετική αποδείχτηκε η άσκηση ετοιμότητας από το βίωμα του αληθινού σεισμού…

Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία μας παρέμειναν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την καταλληλότητα των κτιρίων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. 12 Μαρτίου οι μηχανικοί του Δήμου επισκέπτονται το σχολείο μας και δεν βρίσκουν σημάδια-ρωγμές που να μην επιτρέπουν την παρουσία μας μέσα στο νηπιαγωγείο.

Όμως η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται και όπως διέγνωσαν οι ειδικοί επιστήμονες θα μας τρομάζουν για πολύ καιρό ακόμα.

Ας ευχηθούμε όμως να μην ξαναζήσουμε ποτέ περισσότερα ρίχτερ…..

Τι ήταν τα Ασκληπιεία;

Η κυρία Μαρία Κουτσιούκη περιγράφει: μιλήσαμε για τα θεραπευτήρια-Ασκληπιεία στα οποία ο Ιπποκράτης έφερνε τους αρρώστους για να τους θεραπεύσει τα οποία όμως δεν τα χτίζανε οπουδήποτε. Έπρεπε να είναι κατάλληλο το περιβάλλον, δηλ. χτισμένα μέσα στη φύση και κοντά σε ιαματικές πηγές. Τα παιδιά είδανε διάφορες φωτογραφίες, παρατηρήσανε τους κίονες, εντοπίσανε τις διαφορές που υπάρχουν με τα δικά μας νοσοκομεία και διαπίστωσαν πως το Ασκληπιείο μοιάζει με μουσείο, με την Ακρόπολη…..

Στη συνέχεια ζωγράφισε το κάθε παιδί το Ασκληπιείο με το δικό του τρόπο και μετά αποφασίσαμε όλοι μαζί να φτιάξουμε τη δική μας μακέτα. Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε μια ανέλαβε τη δική της εργασία.

         

 

   

    

Κατόπιν με τα παιδιά διαβάσαμε το μύθο του Ασκληπιού και αφού τον χωρίσαμε σε μικρά κομμάτια, η κάθε ομάδα διάλεξε να ζωγραφίσει αυτό που της άρεσε. Έτσι στο τέλος συνθέσαμε τις εργασίες και δημιουργήθηκε ένα πολύ ωραίο βιβλιαράκι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από τη συλλογική τους δουλειά.

Η ενασχόλησή μας με τον Ιπποκράτη συνεχίζεται

  Τα παιδιά του 1ου τμήματος με την κα Μαρία Κουτσιούκη, με αφορμή τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του στη ζωή μας αναφέρθηκαν στο παρελθόν και μίλησαν για ανάλογες επιδημίες που βασάνιζαν τους ανθρώπους. Τα παιδιά είδαν τη φωτογραφία του λιμού που είχε ξεσπάσει στην Αρχαία Ελλάδα, αναφέρθηκαν στον Ιπποκράτη που ήταν ένας απ’ τους πρώτους γιατρούς της τότε εποχής και στη συνεισφορά του για την αντιμετώπισή του. Εντόπισαν στο χάρτη το μέρος που γεννήθηκε και πόσο μακριά βρίσκεται απ’ την πόλη μας παρατήρησαν φωτογραφίες του και την διαφορετική του εμφάνιση. Κι έτσι τελικά τα παιδιά ζωγράφισαν τον Ιπποκράτη με το δικό τους τρόπο και έγραψαν το όνομά του.

   

        

Έφθασε η άνοιξη!

1η Μαρτίου 2021! Μέσα από τις εργασίες των παιδιών τα ζώα της χειμερίας νάρκης ξύπνησαν, οι αμυγδαλιές άνθισαν κι όλη η φύση προετοιμάζεται να υποδεχθεί την πιο όμορφη εποχή!

        

Φοράμε τα “μαρτάκια” στα χεράκια μας και συζητάμε τι συμβολίζουν και τι θα τα κάνουμε όταν επιστρέψουν τα χελιδόνια! Και οι κυρίες φορούν μαρτάκια!

    

Οι πόρτες και τα ταμπλό μας στολίζονται

    

Καλωσόρισες άνοιξη!!!

 

 

 

Ο χρόνος περνά κι ο καιρός αλλάζει…

Η Μετεωρολογία ανήκει στις θετικές επιστήμες με κύριο αντικείμενο την έρευνα της ατμόσφαιρας και των φαινομένων που συμβαίνουν σ’ αυτή. Αυτές τις δύσκολες έννοιες επεξεργάστηκαν οι μαθητές του 3ου τμήματος με την κα Δέσποινα. Προσέγγισαν το θέμα από την πλευρά του χρόνου ταξιδεύοντας στον κύκλο του χρόνου, με τις εποχές και τους μήνες. Συζήτησαν και παρατήρησαν τις αλλαγές του καιρού καθώς ο χρόνος κυλά… Διάβασαν παραμύθια και ιστορίες και μετά ζωγράφισαν λαμπερούς ήλιους, χαμογελαστά σύννεφα, πουπουλένιο χιόνι, ζωηρή βροχή αφού κατανόησαν τον κύκλο του νερού. Υποδύθηκαν τους μετεωρολόγους και παρουσίασε ο καθένας το δικό του “δελτίο καιρού” σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μπροστά στο χάρτη. Έφτιαξαν το θερμόμετρο της τάξης και συζητήσαμε πως μετρούμε τη θερμοκρασία μέσα και έξω από την τάξη μας.

 

     

 

 

 

Το δάσος πηγή ζωής

Οι μαθητές του 4ου τμήματος με την κυρία Βάσω αφού καλλιέργησαν την περιβαλλοντική τους συνείδηση μέσα από το σχέδιο εργασίας για το δάσος στέλνουν το δικό τους μήνυμα…

“Μου αρέσει να περπατώ κάτω από τη σκιά των δέντρων σου, να αναπνέω τον καθαρό αέρα, να μυρίζω τις ευωδιές σου, να ακούω το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδημα των πουλιών, να συναντώ τα ζώα που φιλοξενείς εσύ, Δάσος!

Ακούω πως κάποιοι άνθρωποι σε πληγώνουν, αφήνοντας τα σκουπίδια τους ή προκαλώντας φωτιά με την αδιαφορία τους.

Εσύ ξέρεις μόνο να δίνεις! Οξυγόνο, σπίτι για τα ζώα, ομορφιά και ψυχαγωγία σε εμάς, ισορροπία του κλίματος…….

Ω! Πόσο σ´αγαπώ! Θα σε προστατεύω για ΠΑΝΤΑ!

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το  πρόγραμμα e-twinning συνεχίζεται…

Ήταν ο σπουδαιότερος γιατρός του αρχαίου κόσμου αλλά και μεγάλος φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Στο ολοήμερο τμήμα με την κ. Γιώτα και την κ. Μίνα  οι μικροί μαθητές μας παρακολούθησαν μία μικρή ταινία κινουμένων σχεδίων με θέμα την ιατρική στην αρχαιότητα και τις θεραπευτικές μεθόδους του Ιπποκράτη η οποία τους ενθουσίασε, κέντρισε το ενδιαφέρον τους και έδωσε το κίνητρο για να αποτυπώσουν στιγμές της ζωής του, όπου θεράπευε τους ασθενείς και δίδασκε τους μαθητές του.

 

Εκτόξευσηηηη!!

Ο ήλιος, τα αστέρια, η γη, οι πλανήτες εγείρουν στα παιδιά πολλά ερωτήματα κι αναζητούν απαντήσεις. Η κα Μαρία, προκειμένου να απαντήσει και να λύσει τις απορίες τους οργάνωσε ένα “διαστημικό σχέδιο εργασίας” για το πλανητικό μας σύστημα. Τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο για τους πλανήτες, για ταξίδια στο διάστημα, για τη ζωή των αστροναυτών. Έφτιαξαν πυραύλους, έπαιξαν τους πλανήτες με την τροχιά τους και μέσα από ψυχοκινητικά παιχνίδια έλυσαν τις απορίες που είχαν. Κι αυτό το μαρτυρούν οι φωτογραφίες!

                Η Ζωή και ο Στέφανος έφτιαξαν και ζωγράφισαν Αστροναύτες στο σπίτι τους και τους έφεραν στο σχολείο. Κι εδώ το διαστημικό ταξίδι τελείωσε……