Δημοτικό τραγούδι: “Η γερακίνα”

Ύστερα από την ενασχόληση μας με την κεραμική και τις στάμνες, προχωρήσαμε στην εκμάθηση του δημοτικού τραγουδιού: η “Γερακίνα”.

Αρχικά, αναφερθήκαμε γενικά στα δημοτικά τραγούδια: τραγούδια που περνούν από γενιά σε γενιά μέσα από την προφορική παράδοση. Βγαλμένα από την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων εκφράζοντας τον πόνο, τη χαρά, τις δυσκολίες, τα συναισθήματα και τις αξίες της εκάστοτε εποχής στην οποία δημιουργήθηκαν.

Έτσι και στην περίπτωση του τραγουδιού “η Γερακίνα”, πρόκειται για αληθινή ιστορία.

“Στα 1854 η Νιγρίτα βρίσκεται κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Σ΄ ένα από τα πιο φτωχικά σπίτια της πόλης στην περιοχή «Τσακαλάδες» γεννιέται από την οικογένεια Ροκάνη ένα κορίτσι και του δίδεται το όνομα Γερακίνα. Η ζωή του κοριτσιού δε διαφέρει απ΄ αυτή των συνομηλίκων του, της εποχής εκείνης. Η Γερακίνα γίνεται γνωστή για την ομορφιά της , αλλά και για την καλοσύνη της.
Βρισκόμαστε πλέον στο 1870. Η Γερακίνα, 16 ετών ερωτεύεται τον Νιγριτινό Τριαντάφυλλο Γκοστίνου, ο οποίος διέμενε επίσης στους Τσακαλάδες. Το μεσημέρι της 6ης Αυγούστου του 1870 η Γερακίνα πάει για νερό στο πηγάδι της γειτονιάς. Το πηγάδι ήταν περιφραγμένο με σανίδες, οι οποίες είχαν μεγάλα κενά μεταξύ τους. Η περίφραξη ήταν χαμηλή. Η Γερακίνα στην προσπάθειά της να σύρει στην επιφάνεια τον κουβά χάνει την ισορροπία της και χωρίς να προλάβει να αντιδράσει βρίσκεται στον πυθμένα του πηγαδιού. Η απελπισμένη κραυγή της ακούγεται σ΄ όλη την περιοχή. Οι γείτονες τρέχουν να βοηθήσουν ανάμεσά τους κι ο Τριαντάφυλλος, ο οποίος κατεβαίνει στο πηγάδι, αλλά μάταια…”
Επειδή το τέλος της πραγματικής ιστορίας είναι θλιβερό, το αλλάξαμε λίγο, για να ταιριάζει με το τραγούδι.
Το ζωγραφίσαμε
και το χορέψαμε
***εποπτικό υλικό***

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση