Άρθρα ανά μήνα: Μάιος 2023
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 1ο ΤΜΗΜΑ
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΤΜΗΜΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, προχωρήσαμε στη δημιουργία νέας ξεχωριστής βιβλιοθήκης στο χώρο υποδοχής του σχολείου μας ώστε να λειτουργεί σαν αυτόνομος χώρος αναγνωστηρίου. Στον κοινόχρηστο χώρο διαμορφώθηκε ένα κέντρο βιβλίου όπου τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά και συνεργάζονται, είτε από μία τάξη είτε μεταξύ περισσότερων. Η δημιουργία αυτού του χώρου αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης μεταξύ των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονέων ή και των φορέων της τοπικής ή ευρύτερης κοινότητας και αποτελεί μια έμπρακτη λειτουργία του νηπιαγωγείου ως κοινότητας μάθησης.
Φιλοτεχνήσαμε τον εν λόγω χώρο με την κατασκευή του δέντρου φιλαναγνωσίας, που λειτουργεί και ως πίνακας φιλαναγνωσίας κρατώντας «αρχείο» από τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία που διαβάζονται στις τάξεις προκειμένου τα παιδιά να θυμούνται τα βιβλία που διαβάζουν αλλά και να χαίρονται βλέποντάς το να γεμίζει καινούρια κλαδιά και φύλλα καθώς ολοκληρώνουν περισσότερα βιβλία. Τα παιδιά έκοψαν κλαδιά και φύλλα, ζωγράφισαν εξώφυλλα βιβλίων σε σμίκρυνση και στη συνέχεια τα κρεμάσαμε στο δέντρο μας, κατασκευάζοντας έτσι έναν ελκυστικό και ξεχωριστό χώρο που παρέχει κίνητρα τα οποία αντανακλούν την αξία της ανάγνωσης.
Οι νηπιαγωγοί κατά διαστήματα προσκαλούσαν γονείς για να παρουσιάσουν στο νέο σταθμό μάθησης μαζί με τα παιδιά τους τα βιβλία που έχουν διαβάσει. Η πρακτική αυτή υπήρξε ιδιαίτερα χρήσιμη λόγω της ύπαρξης παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο.Μέσω αυτής της πρακτικής, η ανάγνωση βιβλίων σε μια άλλη γλώσσα ανέδειξε την πολιτισμική τους ταυτότητα και ενίσχυσε την πολυγλωσσική επίγνωση όλων των παιδιών.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΟ Gustav Klimt ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ
Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε «γιορτή της μητέρας» είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις μανούλες όλου του κόσμου.
Φυσικά τους γονείς μας τους τιμάμε και τους αγαπάμε κάθε μέρα του χρόνου, αλλά οι παγκόσμιες ημέρες αυτές μας δίνουν τη ευκαιρία, να τους πούμε και να τους δείξουμε για μία ακόμα φορά πόσο τους αγαπάμε!
Για αυτή την ημέρα επιλέξαμε το έργο του Gustav Klimt, του μεγάλου Αυστριακού ζωγράφου.
Gustav Klimt: Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας (λεπτομέρεια, 1905)
Λίγα λόγια για τον πίνακα
Μέρος από τον πίνακα Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας
Three Ages of Woman» « »Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας είναι ελαιογραφία του που ολοκληρώθηκε στην Αυστρία το 1905.
Από τις τρεις συνολικά γυναίκες που απεικονίζονται στον πίνακα, συμβολίζοντας τα τρία βασικά στάδια του κύκλου της ζωής, εδώ βλέπουμε τη νεαρή μητέρα να κρατά αγκαλιά το μικρό της κοριτσάκι, ενώ έχουν και οι δύο παραδοθεί σ’ έναν γαλήνιο ύπνο. Τα πλούσια μαλλιά τους με τα έντονα χρώματα (αυτά της μητέρας στολισμένα με τα συνήθη διακοσμητικά μοτίβα του Klimt) τονίζουν τη διάφανη σχεδόν λευκότητα των γυμνών τους σωμάτων, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα σχεδόν ονειρική. Ο Klimt, λάτρης της γυναικείας μορφής, πετυχαίνει εδώ με την έκφραση των προσώπων και τη στάση των σωμάτων να αποδώσει τον “χαμένο παράδεισο” της νηπιακής ηλικίας, όταν μητέρα και παιδί βιώνουν την απόλυτη ένωση, αγάπη, εμπιστοσύνη και ευτυχία».
Το έργο τοποθετείται στην Χρυσή Περίοδο του Κλιμτ. που περιλαμβάνει και άλλα δημοφιλή έργα όπως το Φιλί .Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη χρήση στολισμού και τη χρήση χρυσής και μεταλλικής μπογιάς Το έργο αυτό είναι μέρος του κινήματος Αρτ Νουβό λόγω της χρονικής περιόδου και των διακοσμητικών του στοιχείων Σήμερα εκτίθεται στη Nazionale d’Arte Moderna στη Ρώμη της Ιταλίας Η νεαρότερη φιγούρα του πίνακα ένα παιδί συνδέεται με τη νεαρή γυναίκα .οποία είναι η μητέρα της Είναι τα μόνα δύο άτομα τουπίνακα που αγγίζονται (στον πίνακα υπάρχει και η φιγούρα μιας γυναίκας σε γηραιά ηλικία )Η νεαρή γυναίκα έχει λουλούδια γύρω από το
κεφάλι της τα οποία συμβολίζουν την ομορφιά και την άνοιξη.Μερικές φορές η μητέρα και το παιδί χρησιμοποιούνται από τον ευρωπαϊκό συμβολισμό για τη μητέρα θεά και πτυχές της
οικογενειακής ζωής Ο ίδιος ο Κλιμτ προήλθε από μια οικογένεια επτά παιδιών με γονείς δημιουργικούς Η οικογένειά του ήταν φτωχή αλλά όπως φαίνεται από πίνακές του όπως η Μητέρα και το Παιδί χωρίς έλλειψη αγάπης
Φτιάξαμε τις προσωπογραφίες μας εμπνευσμένοι από τον πίνακα του Gustav Klimt ,Το πορτρέτο Adele Bloch-Bauer I (1907). Είναι ένα πορτραίτο που απεικονίζει τη σύζυγο ενός πλούσιου εβραϊκού τραπεζίτη, που ανατέθηκε στον Klimt επί παραγγελία. Εδώ η τολμηρή του χρήση χρυσού του δίνει στο έργο μια αιθέρια αίσθηση που θυμίζει βυζαντινό μωσαϊκό, καθώς αποτυπώνει τη διαχρονική ποιότητα της «νέας Βιεννέζας γυναίκας».
Και το κάναμε δώρο στη μητέρα μας
ΑΝΟΙΞΗ ΤΜΗΜΑ 2
Τα παιδιά αφού σκέφτηκαν και συζήτησαν γύρω από τη διάσημη ρήση “Την Άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις”, “τρύπωσαν” σε πίνακες ζωγραφικής και δημιούργησαν τη δική τους Άνοιξη
Έκαναν ανοιξιάτικες χειροτεχνίες με ζυμαρικά και έμαθαν για τα λουλούδια
Καλωσόρισαν τον μήνα Μάιο και τήρησαν το έθιμο φτιάχνοντας τα δικά τους στεφάνια/μικρούς κήπους που στόλισαν με λουλούδια κι έντομα
Έμαθαν, τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια και μελοποιημένα ποιήματα εμπνευσμένα από τα λουλούδια
Αφού έμαθαν για τα φυτά και τον κύκλο ζωής τους, ενεπλάκησαν σε μια βιωματική δράση φύτευσης που ομόρφυνε το σχολείο μας!
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΦΥΤΕΜΑΤΑ
Η άνοιξη στην Αναγέννηση- ολοήμερο τμήμα
ασχοληθήκαμε με τους ζωγράφους της ΆΝΟΙΞΗΣ κατά την Αναγέννηση και κυρίως με το ζωγράφο ΣΑΝΤΡΟ ΜΠΟΤΙΤΣΕΛΙ.
Από τους σημαντικότερους πίνακες αυτής της περιόδου είναι και η «Αλληγορία της Άνοιξης» (La Primavera) –μια μεγάλων διαστάσεων σαγηνευτική σύνθεση στην οποία κυριαρχεί η θεά Αφροδίτη με τον Έρωτα να πετά πάνω από το κεφάλι της, ενώ την πλαισιώνουν οι τρεις Χάριτες χορεύοντας δίπλα στον Ερμή και η θεά των λουλουδιών, Φλώρα, με τον Ζέφυρο που κυνηγά τη νύμφη Χλωρίδα.
Στον πίνακα, για τον οποίο μέχρι σήμερα εξακολουθούν να προτείνονται ερμηνείες, όλες οι γυναίκες εγκυμονούν συμβολίζοντας τη γονιμότητα, ενώ έχουν αναγνωριστεί περίπου ογδόντα διαφορετικά φυτά.
Αφού επεξεργαστήκαμε και αναλύσαμε τον πίνακα, στη συνέχεια φιλοτεχνήσαμε τη δική μας Άνοιξη με σύνθετη τεχνική κολλάζ και διαφόρων μορφών τυπωμάτων
ΑΝΟΙΞΗ
ΤΜΗΜΑ 1
Την Άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις… Οδυσσέας Ελύτης. Ο Μάιος μπήκε σκανταλιάρης, συννεφιασμένος, βροχερός… εμείς όμως φέρνουμε την Άνοιξη.
Ανοιξη εστί…λουλούδια παντού!
Τοῦ Μαϊοῦ ροδοφαίνεται ἡ μέρα
ποὺ ὡραιότερη φύση ξυπνάει
καὶ τὴν κάνουν λαμπρὰ
καὶ γελάει πρασινάδες,
ἀχτίδες, νερά
Ἄνθη κι ἄνθη
βαστοῦνε στὸ χέρι
παιδιὰ κι ἄντρες,
γυναῖκες καὶ γέροι ἀσπροεντύματα,
γέλια καὶ κρότοι,
ὅλοι οἱ δρόμοι γιομάτοι χαρά.
Ναί, χαρεῖτε τοῦ χρόνου τὴ νιότη,
ἄνδρες, γέροι, γυναῖκες παιδιά.
Διονύσιος Σολωμός. Πρωτομαγιά.
Μην ψάχνετε στους κήπους την πιο γλυκιά ευωδιά…βρίσκεται μέσα στην καρδιά μας! Τα παιδιά παρακολουθούν την αναγέννηση της φύσης και τα χρώματα της. Στη συνέχεια καλλιτεχνούν το μουσικό τοίχο και συνθέτουν μουσικές!
Το πρώτο μας ανοιξιάτικο πικ νικ
Καλό και ευτυχισμένο, πολύχρωμο Μάιο