ΤΜΗΜΑ 1ο
1ο εργαστήριο, δραστηριότητα 1η: Τα ζώα που συναντώ το πρωί, στο δρόμο μου προς το σχολείο.
2η δραστηριότητα
1ο εργαστήριο, δραστηριότητα 2η: Φέρνω πληροφορίες από το σπίτι μου. Τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους, αναζητούν υλικό στο σπίτι σχετικό με τα ζώα. Παραμύθια, ζωάκια λουτρινα, χειροτεχνίες κι επιτραπέζια παιχνίδια φτάνουν στο σχολείο και τα παιδιά τα παρουσιάζουν στους φίλους τους.
3η δραστηριότητα : Τι χρειάζονται τα ζωα; Κατασκευή αφίσας, δεξιότητες γραφής.
Με αφορμή το εργαστήριο δεξιοτήτων για τα ζώα, τα παιδιά μας θύμισαν ότι κάποια ζώα, όπως η καφέ αρκούδα,κοιμούνται το χειμώνα! Έτσι, κατασκευάσαμε μια σπηλιά για να μπορέσει η αρκουδίτσα μας να μπει να κοιμηθει!
Δραστηριότητα 4η: Τι σκέφτονται τα ζωα; τα παιδιά επιλέγουν ζωα από το διαδίκτυο, τα εκτυπώνουμε, ζωγραφίζουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν και στη συνέχεια τα κολλούν. Τέλος, ζωγραφίζουν αυτό που τα ζώα έχουν στο μυαλ
2ο εργαστήριο,δραστηριότητα 1η: Πού ζουν τα ζώα; Άραγε ποιό είναι το αγαπημένο τους φαγητό; Ποιό ζώο θα φτάσει πρώτο στο φαγητό του; Κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού, βήμα βήμα.
3ο εργαστήριο,δραστηριότητα 1η: Παγκόσμια διακήρυξη Δικαιωμάτων των ζώων. Αρθρο 4: Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη και για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τα δικαιώματά του. Τα παιδιά μελετούν το βιβλίο με τα ζώα. Παρατηρούν το περιβάλλον που ζουν, μοιράζονται τις γνώσεις τους και επιλέγουν ζώα. Στη συνέχεια επιλέγουν τα κατάλληλα χρώματα και ζωγραφίζουν το φυσικό περιβάλλον των ζώων. Με φακό, φωτίζουμε και στην σχηματίζουμε τη σκιά του ζώου.
3ο εργαστήριο,δραστηριότητα 2η: Παγκόσμια διακήρυξη Δικαιωμάτων των ζώων. Γνωρίζουμε τα δικαιώματα των ζώων, τα συζητάμε και στη συνέχεια τα παιδιά επιλέγουν δύο από αυτά και τα ζωγραφίζουν.
3ο εργαστήριο,δραστηριότητα 3η: Παγκόσμια διακήρυξη Δικαιωμάτων των ζώων. άρθρο 4ο. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη και αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη πρις τη διακήρυξη Δικαιωμάτων αυτού.
Η δανειστική μας βιβλιοθήκη:Παραμύθια αποκλειστικά με ζώα, με αφορμή τα εργαστήρια δεξιοτήτων.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το πιο όμορφο και γλυκό κλείσιμο για τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θέμα τα δικαιώματα των ζώων. Τα ζητήματα που θίγονται διαφορετικότητα και αρμονική συμβίωση περιβαλλοντικές κρίσεις περιέχει πληροφορίες για το σύγχρονο φαινόμενο της μετανάστευσης τόσο της καφέ, όσο & της πολικής αρκούδας- γεγονός που οδήγησε στην ένωςή τους και τη δημιουργία ενός νέου είδους αρκούδας και συμβουλές για να αποτραπεί η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των δυο ειδών.
ΤΜΗΜΑ 2ο
1. Κατά την έναρξη του 2ου εργαστηρίου δεξιοτήτων μας με τίτλο “υπερασπιστές των ζώων” τα παιδιά σκέφτηκαν κ απάντησαν για το ποιες πιστεύουν ότι είναι οι ανάγκες και ποια τα δικαιώματα των ζώων. Ύστερα, αναγνώρισαν τα γράμματα των λέξεων – κλειδιών που αναφέρθηκαν και τις πληκτρολόγησαν στον υπολογιστή φτιάχνοντας συννεφολεξα σε σχήμα ζώων χρησιμοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο wordart. Τέλος, τα συννεφολεξα έγιναν μέρος μιας ευρύτερης κατασκευής με θέμα τις ανάγκες των ζώων
2.
3.
Τα βιβλία “Μια φορά και μια γοργόνα” και “Λάμπης, ένα λυκακι μεγαλωνει στην Πίνδο” μας ταξίδεψαν βαθειά στον ωκεανό και ψηλά στο δάσος της Πίνδου και έκαναν τα παιδιά να αναλογιστούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα εξαιτίας του ανθρώπου, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκονται όλα τα πλάσματα της Γης στο φυσικό τους περιβάλλον. Ύστερα, τα παιδιά ταξινομησαν τα ζώα ανάλογα με το οικοσύστημα στο οποίο ανήκουν και κατασκεύασαν και έπαιξαν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι διαδρομής με ζώα.
4.Τα ζωα αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους. Στην τάξη γνωρίσαμε τη γιόγκα και προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνικές χαλάρωσής της. Τα παιδιά έμαθαν τις στάσεις της γιόγκα που έχουν πάρει το όνομα τους από τα ζώα και προσπάθησαν να τις μιμηθούν.
Διαβάσαμε το βιβλίο “Μια φορά και μια γοργόνα” και συζητήσαμε πόσο σημαντικό είναι όλα τα πλάσματα της φύσης να ζουν ελεύθερα. Τα παιδιά αργότερα επέλεξαν ένα ζώο και το αποτύπωσαν με την τεχνική της σκιαγράφησης στο φυσικό τους περιβάλλον . Έτσι, ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την αιχμαλωσία των ζώων, αλλά και πειραματίστηκαν με τη σκιά και το φως
Αφού επεξεργαστήκαμε το κείμενο της παγκόσμιας διακήρυξης των δικαιωμάτων των ζώων, τα παιδιά ζωγράφισαν και “έδωσαν φωνή” στα ζώα που καταπατούνται τα δικαιώματα τους.
Στη συνέχεια της συζήτησης για τα ζώα μιλήσαμε για την εκμετάλλευση τους από τους ανθρώπους. Σε μια προσπάθεια να δείξουμε πόσο λάθος είναι στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γούνες ζώων για να φτιάχνουν ρούχα και αξεσουάρ, τα παιδιά έφτιαξαν ένα “παράλογο” κολλάζ με αντιστροφή των ρόλων ζώων και ανθρώπων όπου ο ένας φοράει τα “ρούχα” του άλλου
Μετά τα τόσα τραγούδια που μάθαμε για τα ζώα αποφασίσαμε να φτιάξουμε και το δικό μας τραγούδι
Η συζήτηση για την ελευθερία των ζώων έκανε τα παιδιά να αναρωτηθούν πώς μπορεί κανείς να μάθει για τα ζώα, να τα δει χωρίς αυτά να είναι αιχμάλωτα. Ο υπολογιστής της τάξης μας λοιπόν “έγινε” παρατηρηριο ζώων αφού συνδέθηκε με κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στην άγρια φύση. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα καθόλη την ημέρα να παρατηρούν τα ζώα και τις συμπεριφορές τους όταν πλησίαζαν το πεδίο που έδειχνε η καμερα
Τα παιδιά μπήκαν σε διαδικασίες συλλογής πληροφοριών για το αγαπημένο τους ζώο και τις παρουσίασαν στην τάξη.
Η τάξη μας “γέμιζε” καθημερινά με ζώα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας και δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να παρατηρήσουν “από κοντά” τα αγαπημένα τους ζωάκια αλλά και να ποζάρουν μαζί τους
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Keith Allen Haring
the dancing dogs
Ο Κιθ Χαρινγκ ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης και κοινωνικός ακτιβιστής (ειρηνικός αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα),που χρησιμοποίησε για τους αγώνες του ένα ειρηνικό όπλο, τη ζωγραφική. Είναι γνωστός για τα ανθρωπάκια-σύμβολα. Οι εικόνες του έχουν γίνει μια παγκόσμια οπτική γλώσσα. Το έργο του ασχολήθηκε συχνά με πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Η ενέργεια και η αισιοδοξία της τέχνης του, με τις τολμηρές γραμμές και τα φωτεινά χρώματα, αρέσουν πολύ στον κόσμο. Η τέχνη του Haring είναι ποπ αρτ και μοιάζει με γκράφιτι. Αν και έχει απλό στυλ δίνει σημαντικά μηνύματα για την αγάπη,τον πόλεμο, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.
στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ο Χάρινγκ
έγινε γνωστός για τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του
στο μετρό της Νέας Υόρκης.
τα “Σκυλιά που χορεύουν”
έγιναν κάτι σαν το “σήμα κατατεθέν” των έργων του.
Ο Keith Haring άλλαξε με τη μοναδική του παρουσία και καλλιτεχνική δράση
τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε την street-art.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
Ζωγραφίζω ζωάκια με την τεχνική του PIET MODRIAN
Ο Πητ (Πίιτ) Μοντριάν (Piet Mondrian, 1872 –1944) ήταν Ολλανδός ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης και συνιδρυτής του κινήματος του νεοπλαστικισμού (ή κίνημα De Stijl) μαζί με τον Theo van Doesburg. Θεωρείται από τους πιο επιδραστικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στον πίνακα.
Το εργαστήρι δεξιοτήτων μας οδήγησε σε νέες εικαστικές δημιουργίες, αφού πρώτα γνωρίσαμε την τέχνη των Αβορίγινων της Αυστραλίας .Χρησιμοποιήσαμε την τεχνική αυτή με τη χρήση μπατονέτας, αξιοποιώντας και τα ζώα που είχαμε εκτυπώσει ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τισ σκιές τους.
Απολαύσαμε χρώματα, τέχνη και εξασκήσαμε τη λεπτή κινητικότητα.
Πληροφορίες για την τέχνη των αβοριγινων βρήκαμε εδώ