Τί είναι το Etwinning;
Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.
Μέσω του eTwinning, εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών σχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν σχολικά ιδρύματα από 34 ευρωπαϊκές χώρες. Tο πρόγραμμα eTwinning εξελίχθηκε από ένα εργαλείο εξεύρεσης εταίρων για τους εκπαιδευτικούς σε μία πλούσια, πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης. Σήμερα το eTwinning είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Το eTwinning υποστηρίζεται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης (ΚΥΣ) και ένα δίκτυο από Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης (ΕΥΣ), όπως είναι η Ελληνική Υπηρεσία eTwinning που λειτουργεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Υπολογιστών Εκδόσεων Διόφαντος (ΙΤΥΕ)
Πώς θα συμμετέχει το σχολείο μας;
Το σχολείο μας θα υλοποιήσει για το σχολικό έτος 2021-22 σε συνεργασία με άλλα σχολεία της Ελλάδας , πιθανά και του εξωτερικού, ένα πρόγραμμα etwinning με κεντρικό θέμα τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα και τα παιχνίδια των παππούδων/ γιαγιάδων μας. Το συγκεκριμένο έργο με δυο λόγια:
Τίτλος: Παίζουμε παιχνίδια…..όπως παλιά- We play games…like in the old days!
Η δραστηριότητα του παιχνιδιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας και συνοδεύει κάθε δραστηριότητα του μικρού παιδιού. Το παιχνίδι συμβάλλει στη μάθηση με ουσιαστικό τρόπο, καθώς βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες μέσα από ελκυστικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Η ενεργητική η συμμετοχή των παιδιών στο παιχνίδι συντελεί στην γλωσσική ανάπτυξη, και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η συνεργασία , η κοινωνικοποίηση, η αλληλοβοήθεια, η ανάπτυξη της ταυτότητας και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Διαμέσου του προγράμματος επιδιώκεται να έρθουν οι μαθητές σε επαφή και να γνωρίσουν τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά τα παλιά χρόνια. Θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι από τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα, μέχρι τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παππούδες μας. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα αξιοποιηθεί σχετική μουσειοβαλίτσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα τα παιχνίδια της Αρχαίας Ελλάδας. Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, να αλληλεπιδράσουν και να συνδημιουργήσουν το δικό τους Ψηφιακό Μουσείο παιχνιδιών με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών. Στη συνέχεια, μπορούν να συνεργαστούν για να κατασκευάσουν μερικά από αυτά τα παιχνίδια και να διασκεδάσουν παίζοντας μεταξύ τους.
ΣΤΌΧΟΙ
- Να αναπτύξουν αλληλεπίδραση, συνεργασία, επικοινωνία μέσα από αναπαράσταση των παιχνιδιών από τα αρχαία χρόνια ως και τα παιδικά χρόνια των παππούδων τους
- Να γνωρίσουν τα παραδοσιακά παιχνίδια των περιοχών και χωρών τους
- Να δημιουργήσουν οδηγίες για το παίξιμο παιχνιδιών από το καθε σχολειο με τη βοήθεια των ΤΠΕ
- Να διασκεδάσουν συνδημιουργώντας παιχνίδια και παίζοντας τα
- Να μάθουν να αξιοποιούν web2.0 εργαλεία, προκειμένου να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν , να συνδημιουργήσουν και να αλληλεπιδράσουν
- Να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους
- Να αντιληφθούν ότι το παιχνίδι αποτελεί παγκόσμια και διαχρονική αξία της παιδικής ηλικίας
Πρόσφατα σχόλια