
Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025 τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου Πεύκων επισκέφθηκαν την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή όπου παρακολούθησαν το βιωματικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένα πιάτο για την υγεία μας”. Το πρόγραμμα αφορούσε την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και πραγματοποιήθηκε στο αγρόκτημα και στις εσωτερικές εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής.
Πόσο πλήρης διατροφή είναι ένα αβγό; Πώς ο σπόρος γίνεται τροφή; Είναι καλό να τρώμε πολύ ψωμί και δημητριακά; Η πατάτα είναι δέντρο ή μήπως η φράουλα είναι λουλούδι; Κάποιες από τις απορίες που απαντήθηκαν.
Το πρόγραμμα είχε τα εξής:
«Ένα αυγό για αρχή» – Επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό κοτέτσι.Μάθαμε γιια στη θρεπτική αξία των αυγών και για τα Ω3 λιπαρά των αβγών της ΑΓΣ. Ένα βρασμένο αυγό για κάθε παιδί είναι μία ευκαιρία για εισαγωγή στην υγιεινή διατροφή.
«Θερμοκήπιο και λαχανόκηποι» – Επισκεφτήκαμε τους λαχανόκηπους .Στο θερμοκήπιο, σπείραμε σπόρους λαχανικών σε μικρά φυτοδοχεία και κάθε παιδί έκανε το δικό του μικρό φυτώριο! Μια πρώτη εμπειρία για την «συμφιλίωση» μας με τον κόσμο των λαχανικών!
«Στο εργαστήριο των τροφίμων» – Στο εργαστήριο είδαμε, σε σύντομες προβολές, τις διαδοχικές
φάσεις ανάπτυξης ενός φυτού από τον αρχικό σπόρο μέχρι το πλήρες φυτό και τις φάσεις ανάπτυξης ενός εμβρύου από το αυγό μέχρι τον πλήρη οργανισμό.
«Πυραμίδες για φάγωμα» – Τα παιδιά, συνεργαζόμενα σε ομάδες, εξοικειώθηκαν με το μοντέλο
της Πυραμίδας Μεσογειακής Διατροφής.
«Τι τρως;» – Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με το προϊόντα της γης. Έπρεπε να τοποθετήσουν σωστά
τα τρόφιμα ανάλογα με το αν είναι ρίζες, βλαστοί ή καρπός πάνω σε μια αναπαράσταση του εδάφους.Π.χ. ποιο μέρος του φυτού τρώμε από τα καρότα;
Μια όμορφη εμπειρία για τους μαθητές μας, οι οποίοι μέσα από την επαφή με τη φύση έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για τη σωστή διατροφή. Στο τέλος του προγράμματος κάθε παιδί πήρε μαζί του από ένα φρέσκο βρασμένο αυγό και ένα ατομικό φυτοδοχείο με σπόρους λαχανικών.
Τελευταία εκδρομή για τη φετινή σχολική χρονιά,που θα μας μείνει αξέχαστη…