‘Ενας καλός τρόπος για να αντιληφθούν τα παιδιά το νόημα του αγώνα των φοιτητών, είναι να μάθουν πρώτα τι σημαίνει εκλογές. Τι σημαίνει να εκλέγει κάποιον η πλειοψηφία.Με τις εκλογές που κάναμε, για το ποια θα είναι η κούκλα της τάξης μας, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την έννοια της Δημοκρατίας και να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο κατανοητή από τα παιδιά.
Σαν συνέχεια αυτής της προσπάθειας διαβάσαμε και συζητήσαμε το εξαιρετικό βιβλίο της Κατερίνας Αρμενιάκου : ” Η Κυρία Δημοκρατία”. Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, γι’ αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία; Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατία και για να θυμόμαστε ότι: Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί.
Επίσης, ακούσαμε το τραγούδι τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο δύο καρδιές και έναν ήλιο στη μέση και το αποτυπώσαμε στο χαρτί.
Τέλος, διαβάσαμε την «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου και παίξαμε κουκλοθέατρο, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιες κούκλες. Στη συνέχεια, ο καθένας ζωγράφισε τη δική του Ντενεκεδούπολη.
Η Ντενεκεδούπολη είναι μια πολιτεία αλλιώτικη απ’ τις άλλες. Δεν είναι φτιαγμένη από τούβλα, πέτρες, τσιμέντο ή γυαλί. Είναι ολόκληρη φτιαγμένη από ντενεκέδες. Και μένουν σ΄αυτή, τι… άλλο; Ντενεκεδάκια. Άδεια, σκουριασμένα, παλιά ντενεκεδάκια. Βρέθηκαν όλα πεταμένα σ’ ένα σκουπιδότοπο κι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους πολιτεία, για να μένουν μόνα τους και να ‘χουν την ησυχία τους. Τα ντενεκεδάκια που μένουν εδώ έχουν περίεργα ονόματα: Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Σοφός, Οκέυ-μπαμ-μπαμ. Ο Σαρδέλας είχε πριν τον πετάξουν σαρδέλες, η Μηλίτσα είχε κομπόστα μήλο, ο Βουτυρένιος βούτυρο, ο Οκέυ-μπαμ-μπαμ είχε κόκα-κόλα κι ο Σοφός είχε μέσα του καφέ. Ζούσαν όλα πολύ ευτυχισμένα στην Ντενεκεδούπολη, ώσπου μια μέρα…
Παρακολουθήσαμε και σχετικά βίντεο.
Δείγμα από τις κατασκευές μας.