Μια από τις καθημερινές ρουτίνες στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι οι ελεύθερες δραστηριότητες.
Στο ελεύθερο αυτό παιχνίδι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, μόνα τους πλησιάζουν και αναζητούν φίλους για να οργανώσουν το παιχνίδι, κανονίζουν συμφωνίες για τον τρόπο οργάνωσης του παιχνιδιού, ορίζουν κανόνες, μοιράζουν ρόλους (εσύ θα είσαι ο μπαμπάς, εγώ η μαμά, αυτός το μωρό), εξασκούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, μαθαίνουν να υπακούν σε κανόνες, να βάζουν όρια, να συμμαζεύουν τα παιχνίδια στις γωνιές όταν τελειώνουν το παιχνίδι τους.
Οι νηπιαγωγοί σε όλη τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού παρακολουθούμε, εντοπίζουμε παιδιά ντροπαλά, συζητάμε μαζί τους, τα ενισχύουμε να αναζητήσουν μια ομάδα και να ενταχθούν σε αυτή για να αρχίσει το παιχνίδι, συμβουλεύουμε παιδιά πιο ζωηρά στις διάφορες συγκρούσεις που δημιουργούνται, ώστε να βρουν λύσεις και να συνεχίσουν ήρεμα και εποικοδομητικά το παιχνίδι τους.
Αποθανατίσαμε μερικές από τις στιγμές μας στο χώρο του ελεύθερου παιχνιδιού και καθώς οι γωνιές μας θα εμπλουτίζονται και θα αλλάζουν μορφή θα υπάρχουν και νεότερες αναρτήσεις αναφορικά με τις ελεύθερες δραστηριότητες.
Και το ταξίδι μας στο 5ο Νηπιαγωγείο Πεύκων μόλις ξεκίνησε.