Φτιάχνοντας animation (κινούμενο σχέδιο)…!

0

Συγγραφέας: 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 23-06-2021

Artist drawing an anime comic book in a studio.

Αυτή την πολύ ιδιαίτερη σχολική χρονιά, παρά τις όσες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε, αποφασίσαμε με τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος να ασχοληθούμε με την τέχνη της κινούμενης εικόνας (animation), και ειδικά με την τεχνική του κινούμενου αλευριού.

Καλύψαμε μία σκούρη επιφάνεια, στην προκειμένη περίπτωση ένα μαύρο ταψί, με αρκετή ποσότητα αλευριού. Τα παιδιά είχαν αποφασίσει από πριν τι θέλουν να σχεδιάσουν και με πολύ μικρές και κοφτές κινήσεις δημιούργησαν το καθένα το δικό του έργο με τα δάχτυλα  ή και το πινέλο.

Η εικόνα άλλαζε λίγο και κάθε φορά τη φωτογραφίζαμε. Δεν είχαμε έτοιμα σχέδια, φιγούρες ή αντικείμενα, όπως στις άλλες τεχνικές.
Η κινούμενη εικόνα με αλεύρι είναι η ιδανική τεχνική γι’ αυτό που ονομάζουμε μεταμόρφωση.Είναι πολύ εύκολο να μεταμορφώσω μία αρκούδα σε μία κουκουβάγια και μετά σε ένα πουλί και μετά σε ένα κουνέλι και μετά σε έναν κάβουρα…!

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν, ότι για την δημιουργία των ταινιών κινουμένων σχεδίων που παρακολουθούν, απαιτείται ουσιαστικά ένας πολύ μεγάλος αριθμός φωτογραφιών που εναλλάσσονται με πολύ γρήγορη ταχύτητα.

 

Πηγή:https://www.kinoumeno.gr/aleyri.html

Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, το οποίο δημιουργήθηκε από την συλλογή 700 περίπου φωτογραφιών.

Το βίντεο λόγω μεγέθους μπορεί να αργήσει να φορτώσει…κάντε λίγη υπομονή…!

 

 

Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”.

0

Συγγραφέας: 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 23-06-2021

Το σχολικό έτος 2020-2021 στο νηπιαγωγείο μας εκπονήσαμε και ολοκληρώσαμε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες (λόγω Covid-19) το πρόγραμμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» που εντάσσεται στο Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά (2019-2020), αλλά λόγω  αναστολής λειτουργίας δεν μπορέσαμε να το ολοκληρώσουμε. 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλα τα νήπια και προνήπια του σχολείου μας (30 συνολικά) καθώς επίσης και οι τρεις νηπιαγωγοί. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, καθώς είχαν και την προηγούμενη εμπειρία της τηλεκπαίδευσης.

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα:

  • δίνοντας ερωτηματολόγια στους γονείς αποτυπώσαμε τις προϋπάρχουσες εμπειρίες και γνώσεις των παιδιών σχετικά με την χρήση του υπολογιστή και αποσπάσαμε υπεύθυνες δηλώσεις για την συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα
  • γνωρίζοντας τα μέρη του υπολογιστή και τις ονομασίες τους,
  • φτιάξαμε αφίσες με τα θετικά στοιχεία του διαδικτύου και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα παιδιά,
  • γράψαμε προτάσεις για το τι πρέπει να προσέχουμε όταν σερφάρουμε στον υπολογιστή,
  • γράψαμε τα συνθήματα μας σε πινακίδες,
  • διαβάσαμε παραμύθια και παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο,
  • τέλος δημιουργήσαμε το δικό μας τραγούδι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον των παιδιών, αποκτηθήκαν νέες γνώσεις, αναθεώρησαν τις προϋπάρχουσες βιωματικές τους εμπειρίες και απέκτησαν καλές πρακτικές σε σχέση με την χρήση του υπολογιστή.

Πατώντας πάνω στην παρακάτω διαδραστική εικόνα παρακολουθήστε μερικές από τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε.

 

 

3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου…!

0

Συγγραφέας: 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 10-06-2021

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day).

Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται εν χρήσει για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/501

© SanSimera.gr

Γι΄αυτό και εμείς φέραμε στο σχολείο τα αγαπημένα μας οχήματα, μιλήσαμε για τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του ποδηλάτου, όχι μόνο στο σώμα μας αλλά και στο περιβάλλον, παίξαμε, διασκεδάσαμε, ζωγραφίσαμε και περάσαμε μια τέλεια και πολύ διαφορετική μέρα…!
Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από αυτή την τόσο ξεχωριστή εμπειρία…!

Ρόζι, το ρομπότ – μελισσούλα…!

0

Συγγραφέας: 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 06-06-2021

Αν και βρισκόμαστε στο τέλος μιας ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς, πάντα υπάρχει όρεξη και διάθεση για κάτι νέο και δημιουργικό.

Γι΄αυτό, πριν από λίγες μέρες υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας το ρομποτάκι-μελισσούλα.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το νέο μας παιχνίδι. Μετά από πρόταση της συμμαθήτριας μας Ελένης, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, η μελισσούλα ονομάστηκε Ρόζι.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική προάγει έναν ευχάριστο τρόπο μάθησης, ενώ παράλληλα προωθεί τα κίνητρα των παιδιών, την συνεργασία, την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητα. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα ρομποτικής παρέχουν μια πολύτιμη διαδρομή για την αύξηση του ενδιαφέροντος των παιδιών και τη συμμετοχή τους στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM), ενώ τα παρακινούν να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία σε έναν από αυτούς τους τομείς. (Πηγή: Βικιπαίδεια)

Τι σημαίνει S.T.E.M.; 

Πρόκειται για ακρωνύμιο από τα αρχικά των λέξεων:
Science, Technology, Engineering, Mathematics

Αυτή ή μέθοδος, δηλαδή, συνδυάζει Φυσική, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά.

  • Με τη Φυσική
    Με αυτό τον τρόπο μελετά την κίνηση, τη μεταφορά ενέργειας και την τριβή μεταξύ των υλικών
     
  • Με τον Προγραμματισμό
    Θα πρέπει να προγραμματίσει τους αισθητήρες και να κάνει το ρομπότ να κινείται σύμφωνα με κάποιον αλγόριθμο δίνοντάς του έτσι ψηφιακή νοημοσύνη
     
  • Με τη Μηχανική
    Μαθαίνει να κατασκευάζει και να συναρμολογεί με ακρίβεια
     
  • Με τα Μαθηματικά
    Καλείται να υπολογίσει εμβαδόν, μήκος ή περίμετρο, να μετρήσει διαστάσεις και να βρει αναλογίες

Ποιά είναι τα οφέλη της ρομποτικής;

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί η εκπαιδευτική ρομποτική προσφέρει:

  • αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
  • δημιουργικότητα
  • συνεργασία με τα μέλη της ομάδας
  • παρατηρητικότητα
  • ερευνητικό πνεύμα
  • ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • ικανότητα λήψης αποφάσεων

(Πηγή:https://www.schooling.gr/article/29/ti-einai-i-rompotiki )

Παρακάτω απολαύστε μερικές πρώτες φωτογραφίες από την προσπάθεια των παιδιών να στείλουν τη Ρόζι στο σχολείο για να μάθει και αυτή γράμματα, στον οδοντίατρο για να βγάλει το χαλασμένο δόντι της, στον μανάβη για να αγοράσει φρούτα και στην πυροσβεστική για να μάθει να σβήνει φωτιές…!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση