Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Δημιουργώ και Καινοτομώ

Τίτλος προγράμματος:

«STE(Α)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική

μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική»

Screenshot 1

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ένα project βασισμένο σε δραστηριότητες STE(A)M με κύριο περιβαλλοντικό θέμα τον κύκλο του νερού ΑΛΛΑ και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής η οποία και μυεί τα παιδιά στις βασικές γνώσεις του προγραμματισμού. Άλλωστε στόχος μας είναι οι μικροί μαθητές ασυναίσθητα και αυθόρμητα στην αρχή και πιο οργανωμένα και στοχευμένα στη συνέχεια, να εμπλέκονται με πάρα πολλές τέτοιου είδους διαδικασίες και δραστηριότητες, αναπτύσσοντας και αξιοποιώντας το ατομικό δυναμικό τους και φτάνοντας σε αξιοσημείωτα μαθησιακά αποτελέσματα.

Εργαστήριο 1ο

Αφού κάνουμε το καθημερινό μας ημερολόγιο, όπου αναφερόμαστε και στον καιρό της ημέρας, εστιάζουμε στη βροχή. Πότε βρέχει; Πώς προκαλείται η βροχή; Τα παιδιά δίνουν τις δικές τους απαντήσεις: «Τα σύννεφα φέρνουν τη βροχή», «Ο Θεούλης κάνει τον ουρανό να βρέχει».

Παρουσιάζουμε στα παιδιά μια εικόνα, όπου απεικονίζεται Ο Κύκλος του Νερού και εξηγούμε…

SvybXuaAWEJZVm

Διαβάζουμε το παραμύθι «Ο Σταγονούλης πετάει στα σύννεφα», όπου ο ίδιος ο Σταγονούλης μας περιγράφει το ταξίδι του.

1

Εργαστήριο 2ο

Παρακολουθούμε βίντεο, όπου απεικονίζεται παραστατικά Ο Κύκλος του Νερού.

Δραματοποιούμε τον Κύκλο του Νερού.

νερού δραματοποίηση 1 νερού δραματοποίηση 2 νερού δραματοποίηση 3

νερού δραματοποίηση 4 νερού δραματοποίηση 5 νερού δραματοποίηση 6

Πραγματοποιούμε πείραμα για να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τον κύκλο του νερού. Σε ένα διαφανές δοχείο βάζουμε νερό, το οποίο αντιστοιχεί στη θάλασσα (τα παιδιά ζήτησαν να ρίξουμε και λίγο μπλε χρώμα για να φαίνεται σαν αληθινή θάλασσα). Καλύπτουμε το δοχείο με πλαστική διαφανή μεμβράνη (ουρανός) και το τοποθετούμε στον ήλιο. Μετά από λίγες ώρες παρατηρούμε ότι από τη ζέστη του ήλιου έχουν μαζευτεί πάνω στην μεμβράνη σταγόνες. Αν ανοίξουμε την μεμβράνη και την κουνήσουμε οι σταγόνες θα αρχίσουν να πέφτουν (βροχή).

νερού πείραμα 1 νερού πείραμα 2

Τα παιδιά φτιάχνουν ψηφιακά παζλ στον υπολογιστή της τάξης μας σχετικά με τον κύκλο του νερού.

puzzle 1 puzzle 2

Εργαστήριο 3o

Τα παιδιά σε φύλλο εργασίας απεικονίζουν τον κύκλο του νερού.

νερού

Φτιάχνουμε μακέτα με τον Κύκλο του Νερού.

μακέτας 1 μακέτας 2 μακέτας 3

IMG 20230125 090118

Διαβάζουμε το παραμύθι «Δεν φοβάμαι το νερό» της Κατερίνας Γιαννίκου», όπου ο Πάρης το ποντικάκι, φοβάται το νερό. Μια βροχερή μέρα όμως τον επισκέπτονται οι σταγόνες της βροχής και τον παίρνουν μαζί τους στο μαγικό τους ταξίδι. Εμπνεόμαστε από το παραμύθι και φτιάχνουμε σε ατομική εργασία «Το ταξίδι της σταγόνας».

IMG 20230124 144405 ταξίδι της σταγόνας

Εργαστήριο 4ο

Διαβάζουμε το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων «Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει».

Τα παιδιά ζωγραφίζουν ό,τι τους άρεσε από το παραμύθι.

χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει 1 χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει 2

χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει 3 χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει 4

Πραγματοποιούμε πειράματα με τον πάγο. Πότε λιώνει πιο γρήγορα ο πάγος; Βάζουμε τον πάγο πάνω στο καλοριφέρ, μέσα σε νερό, μέσα σε αλατόνερο, έξω από το παράθυρο, σε ένα σημείο μέσα στην τάξη μας. Τα παιδιά παρατηρούν ότι ο πάγος έλιωσε πρώτα μέσα στο νερό. Μετά μέσα στο αλατόνερο και το καλοριφέρ και τελευταία έξω από το παράθυρο.

.jpg

Εργαστήριο 5ο

Συζητάμε γενικά για το νερό. Που βρίσκεται το νερό; Σε τι μας είναι χρήσιμο; Που υπάρχει νερό στο σπίτι μας; Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην σπαταλάμε το νερό;

Βρίσκουμε σύνθετες λέξεις με το νερό.

Πραγματοποιούμε πειράματα σχετικά με τη διαλυτότητα. Ποια υλικά διαλύονται στο νερό και ποια όχι; Παίζει ρόλο η θερμοκρασία του νερού στο αν διαλυθεί ή όχι κάποιο υλικό; Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις, πειραματίζονται και βγάζουν συμπεράσματα.

1 2 3 4 5 6

Εργαστήριο  6ο

Διαβάζουμε το παραμύθι «Η περιπέτεια μιας σταγόνας», απ’ τις εκδόσεις Σαββάλα, όπου η μικρή Μαργαρίτα μισεί την βροχή. Η μαμά της όμως της εξηγεί για ποιο λόγο είναι πολύτιμη η βροχή για τον άνθρωπο και τη φύση, οπότε αλλάζει γνώμη. Χαίρεται ακόμη περισσότερο με μια καινούρια ομπρέλα που της παίρνει η μαμά της και παίζει παιχνίδια με την ομπρέλα της στη βροχή.

Δημιουργούμε κι εμείς μια βροχερή μέρα, όπου κρατάμε την ομπρέλα μας… Τα παιδιά φυσούν και δημιουργούν τη βροχή φυσώντας την τέμπερα με ένα καλαμάκι…

βροχερή 1

βροχερή 2 βροχερή 3 βροχερή 4

Παρατηρούμε έργα τέχνης σχετικά με τη βροχή. Βλέπουμε και το γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Εμπνεόμαστε και δημιουργούμε κι εμείς ένα ομαδικό έργο. Συνδυάζουμε τα εικαστικά με το παιχνίδι. Χωριζόμαστε σε ομάδες. Τοποθετούμε στη μέση της παρεούλας καρεκλάκια και πάνω στο καθένα τοποθετούμε μια λευκή ομπρέλα. Δίπλα έχουμε μαρκαδόρους. Την ώρα που παίζει η μουσική τα παιδιά γυρνούν γύρω από τα καρεκλάκια. Όταν σταματήσει η μουσική στέκονται μπροστά από ένα καρεκλάκι και ζωγραφίζουν μια ομπρέλα. Όταν αρχίσει η μουσική σηκώνονται και γυρίζουν και πάλι γύρω από τις καρέκλες. Στο επόμενο σταμάτημα βρίσκονται μπροστά από άλλη ομπρέλα και συνεχίζουν εκεί που την άφησε ο προηγούμενος. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να ζωγραφιστούν όλες οι ομπρέλες.

1 2 3

IMG 20230125 141135 parapluies

Εργαστήριο 7ο

Σε αυτό το εργαστήρι ασχοληθήκαμε με την ρομποτική!! Έχοντας ήδη ασχοληθεί σε προηγούμενα μαθήματα με το πώς λειτουργεί το ποντικάκι – ρομποτάκι που έχουμε στο σχολείο μας, τα παιδιά σε αυτή τη φάση έδωσαν εντολές, ώστε η σταγόνα μας να πραγματοποιήσει το ταξίδι της στον κύκλο του νερού.

beebot 1 beebot 2

Τι θυμούνται τα παιδιά από τον εργαστήρι που πραγματοποιήσαμε σχετικά με τον κύκλο του νερού; Απαντούν σε κουίζ που δημιουργήσαμε στο wordwall!

https://wordwall.net/resource/51819032/%ce%bf-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d

https://wordwall.net/resource/51819910/%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%cf%81%cf%8c

Και… Μια αναμνηστική κατασκευή με τη βροχή!!

βροχή

https://www.youtube.com/shorts/txmLQMkiqo4



Λήψη αρχείου