ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2024-2025
Με ετικέτα Ετικέτες:

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων αποτελούν εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στις σχολικές μονάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και αποσκοπούν στην απόκτηση των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Ενδεικτικά οι εν λόγω δεξιότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την λήψη πρωτοβουλιών και την οργανωτική ικανότητα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την συνεργασία και την δημιουργικότητα, την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς επίσης την απόκτηση ψηφιακού και τεχνολογικού γραμματισμού.

Για την φετινή σχολική χρονιά επιλέξαμε να επεξεργαστούμε με τους μαθητές μας τις ακόλουθες ενότητες των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

Από την θεματική ενότητα “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ. Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”, θα ασχοληθούμε με τον θεσμό της Οικογένειας και το συγκεκριμένο εργαστήριο θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Από την θεματική ενότητα “Δημιουργώ και Καινοτομώ. Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία”, θα επεξεργαστούμε τον Κύκλο του νερού και η περίοδος υλοποίησης του εργαστηρίου θα είναι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Στην θεματική ενότητα “Φροντίζω το Περιβάλλον” θα ενημερωθούμε για τους Δεινόσαυρους και θα κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Τέλος, από την θεματική ενότητα “Ζω καλύτερα. Ευ Ζην” θα γνωρίσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η υλοποίηση του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων των εργαστηρίων δεξιοτήτων πολλές εκπαιδευτικές δράσεις θα είναι βιωματικές και η συνεργασία του σχολείου με τους γονείς είναι πολύτιμη, καθώς επίσης η εμπλοκή των γονέων στα θέματα που θα επεξεργαστούμε είναι καθοριστικής σημασίας για την καλύτερη εμπέδωση των νέων γνώσεων από τα παιδιά.