Εργαστήριο 1ο : «Όταν οι ήρωες της Ντενεκεδούπολης, το πάνε λίγο παρακάτω…»
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Δεξιότητες 21ου αιώνα- Συνδυαστικές δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, Δεξιότητες του νου-Υπολογιστική σκέψη
Η αγαπημένη μας η Μηλίτσα, είπε να μείνει λίγο παραπάνω ρωτώντας μας αν μας αρέσουν τα μήλα, μιας και έχουν την τιμητική τους το φθινόπωρο…, αλλά και άλλα φρούτα… Ποια φρούτα μας είναι τα αγαπημένα μας ; Αυτά που μας αρέσουν τα βρίσκουμε όλες τις εποχές…; Κι αν όχι γιατί…; Και σε τι χρησιμεύουν ; Σε τι μας βοηθούν ; Τα θέλουμε τα φρούτα στη διατροφή μας ;
«Μίλα μας για Μήλα Μηλίτσα!!!» https://www.youtube.com/watch?v=_nunqL5fIlU
Κι αφού ακούσαμε , τραγουδήσαμε , χορέψαμε , γελάσαμε… ώρα να χρησιμοποιήσουμε κι άλλες δύο αισθήσεις μας… Όσφρηση και γεύση… Τόσα μήλα χαμένα να πάνε;;; Και μάλιστα από δωρεά παππού Λασιθιώτη…Αράντιστα!!! Θα δούμε τι υλικά χρειαζόμαστε για τη συνταγή, θα μετρήσουμε ποσότητες σε μιλιλίτρα , σε βάρος κλπ και θα υπολογίσουμε…! Ας μοσχομυρίσει το νηπιαγωγείο μας με μηλόπιτα…! Και ας την καταβροχθίσουμε φυσικά!!!
Εργαστήριο 2ο : «Εγώ είμαι ο Σαρδέλας με τα Ω3 λιπαρά…»
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Δεξιότητες 21ου αιώνα-Κριτική σκέψη, Δεξιότητες ζωής- Ανθεκτικότητα, Δεξιότητες του νου-Πλάγια σκέψη
Να και ο Σαρδέλας στην παρέα μας με τα Ω3 λιπαρά…!; Χμμμμ…όμως για μισό λεπτό… Τί είναι τα Ω3 κύριε Σαρδέλα μας …; Μόνο εσύ τα έχεις ; Πού αλλού μπορούν να τα βρουν τα παιδιά; Σε τί μας ωφελούν ; Αχά! Ώστε στα ψάρια…αλλά και στο αβοκάντο…! Φρούτο …Ή λαχανικό άραγε…; Θα τα ξεχωρίσουμε στην πορεία… Και τριγυρίζει και με άλλα λαχανικά αν δεν το ξέρατε… Εμείς πάντως και λαχανικά ντυθήκαμε και χορέψαμε!
https://www.youtube.com/watch?v=WofOpiG6QMs
Και οι υπόλοιπες τροφές…; Το γάλα…, το γιαούρτι, το τυρί…το κρέας …, οι ξηροί καρποί, τα μακαρόνια τα αγαπημένα μας και άλλα πολλά…; Εχουν κι αυτά ω3 λιπαρά; Κι αν όχι…; Τί έχουν ; Και γιατί να τα τρώμε ; Μήπως να τα κάναμε ομάδες όλα αυτά; Να και οι ομάδες των τροφών λοιπόν! Κόψαμε , κολλήσαμε και τις βάλαμε στα σπιτάκια τους…για να τις ξεχωρίζουμε!
Εργαστήριο 3ο : «Η κυρία διατροφή πρώτη στη μαγειρική!»
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα-Συνεργασία ,Επικοινωνία, Δημιουργικότητα, Δεξιότητες ζωής – Αυτομέριμνα, Επίλυση συγκρούσεων, Δεξιότητες του νου-Κατασκευές, Παιχνίδια.
Κι αφού τα ομαδοποιήσαμε όλα τα τρόφιμα, τώρα μας απασχολεί άλλο ερώτημα… «Ναι, αλλά…κάθε πότε πρέπει να τρώμε από κάθε ομάδα, πόσο συχνά και πόση ποσότητα…;» Την απάντηση μας έδωσε η κυρία Διατροφή , που είναι πρώτη στη μαγειρική!!!
https://www.youtube.com/watch?v=D2RNrkxc4OI
Κι αφού ακούσαμε τι έχει να μας πει η σοφή κυρά Διατροφή, είπαμε για να μην τα ξεχνάμε , να την φτιάξουμε …!
Χωριστήκαμε λοιπόν σε 2 ομάδες…Η μια ομάδα , ανάλαβε την κατασκευή μιας γιγαντόκουκλας (της κυράς Διατροφής) και η άλλη την κατασκευή της μεσογειακής πυραμίδας, που στη βάση της προσθέσαμε και 2 ακόμη πολύ σημαντικά στοιχεία, για να έχουμε καλή υγεία, πολύ νερό και γυμναστική φυσικά!!!
Κι αφού τα ετοιμάσαμε όλα αυτά, ώρα να τα κάνουμε και πράξη και να βγούμε στην αυλή μας για σκυταλοδρομίες…!
Αλλά και να παίξουμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με ζάρι με τις ομάδες τροφών…!
Και μετά από όλα αυτά, νομίζουμε πως πολύ καλά έχουμε καταλάβει τι πρέπει να διαλέγουμε καθημερινά για τη διατροφή μας …!
Εργαστήριο 4ο : «Είπαμε και το ψωμί ψωμάκι…!»
Δεξιότητες που στοχεύει το εργαστήριο: Δεξιότητες 21ου αιώνα-Επικοινωνία-Κριτική σκέψη, Δεξιότητες ζωής- Ενσυναίσθηση, Παραγωγικότητα- Αποτελεσματικότητα, Δεξιότητες του νου-Παιχνίδια
Χωρίς να κάνουμε υπερβολές, όπως μάθαμε από την πυραμίδα μας, αλλά συγγνώμη κιόλας βρε παιδιά…; Υπάρχει κανείς που μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζεστό καρβέλι ψωμί, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του…; Δε νομίζουμε…! Και πώς το φτιάχνουμε το ψωμί…; Από τι γίνεται; Ποιον σπόρο; Τί διαδικασία κάνουμε για να φτάσει στο τραπέζι μας ; Όχι να πάμε μέχρι τον φούρνο φυσικά…! Αλλά..να …όπως το έκαναν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας από τα παλιά χρόνια, τότε που φάνταζε το ψωμί το πιο γλυκό του κόσμου…!
Για να τις βάλουμε σε μια σειρά όλες αυτές τις δουλειές…Εύκολες..; Δε νομίζουμε…!
https://www.youtube.com/watch?v=rIs7cpMagVc
Και τώρα μας άνοιξε η όρεξη… Ώρα να γίνουμε φουρνάρηδες λοιπόν! Πλυθήκαμε καλά , βάλαμε τους σκούφους μας , έτοιμα τα υλικά στα τραπέζια μας , κι αφού υποθέτουμε τι υλικά θα βάλουμε για να φτιάξουμε το ψωμάκι μας, διαβάζουμε τη συνταγή μας και έτοιμοι για ζύμωμα…! Μέχρι και ψωμί –μαργαρίτα έφτιαξαν τα χεράκια μας …! Όχι παίζουμε…!
Και μέχρι να ψηθούν , που τα φουρνίσαμε …;
Παιχνίδι φυσικά…! Και μάλιστα παραδοσιακό! «Καρβελά καρβελά πόσα ψωμιά έχει ο φούρνος…; 11 και ένα καμμένο!»
35΄αργότερα…Έτοιμα και τα ψωμάκια που μας γαργαλούν τη μύτη και τα περιμένουμε πώς και πώς…! Καλοφάγωτα!
Εργαστήριο 5ο «Τυρί- τυρί, τυρί…τυράκι!!!»
Δεξιότητες που στοχεύει το εργαστήριο : Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου,Δεξιότητες ζωής –Παραγωγικότητα-Αποτελεσματικότητα, Δεξιότητες του νου-Πλάγια σκέψη, Αναστοχασμός.
Μετά το ψωμί…να ΄χαμε και λίγο τυράκι…! Έτσι για το ασβέστιο βρε παιδιά, που μάθαμε ότι έχει… Πώς θα κάνουμε κόκκαλα γερά;;; Αφήστε που είναι δελεαστικό να σκέφτεσαι ότι υπάρχει μια σκόνη μαγική που μεταμορφώνει το γάλα σε τυρί…!!! Και την έχουμε στο σχολείο μας…!!! Δεν πρόκειται να χάσουμε τέτοιο μαγικό…! Έτοιμοι να τυροκομήσουμε σήμερα!!! Όλα τα απαραίτητα υλικά συγκεντρωμένα , κατσαρόλες , σουρωτήρια, τούλια, μάτια ηλεκτρικά, θερμόμετρο , μαγική σκόνη ή αλλιώς πυθιά ! …Και τι άλλο..; Γάλα από το αρνάκι φυσικά!!!
Παρατηρούμε όλη τη διαδικασία βήμα –βήμα, βάζουμε το θερμόμετρο και είμαστε πολύ συνεπής στη θερμοκρασία και με την ευκαιρία, να που μαθαίνουμε για την πήξη και την τήξη! Θα πήξει το γάλα με την πυθιά ! Και θα το αραιώσουμε ξανά μετά για να βράσει…να ΄τη και η τήξη…Και μετά πάλι η πήξη!
Και όλα αυτά τα απεικονίσαμε και στο χαρτί μας , με μεγάλη επιτυχία !!!
Ε και με τόση παρατήρηση και κόπο κουράστηκαν οι τυροκόμοι και ώρα η μαγική σκόνη να μας μεταμορφώσει σε ποντικάκια …! Ξέρετε …από αυτά που ξετρελαίνονται για τυρί!!!
Και κάπως έτσι έφτασε το εργαστήριο δεξιοτήτων «Ευ Ζην» στο τέλος του … Με όλα αυτά που μάθαμε , νιώθουμε πως πολύ καλά γνωρίζουμε πώς να έχουμε καλή υγεία και τι να τρώμε καθημερινά… Και φυσικά μάθαμε και δεν ξεχνάμε ποτέ , πως «νηστικό αρκούδι δε χορεύει!!!»