«Κούκλες από… σπίτι»

«ΚΟΥΚΛΕΣ ΑΠΟ… ΣΠΙΤΙ»: Μικρές ηλιαχτίδες ενδυνάμωσης και φροντίδας μέσα από … το παράθυρο»
Δράση πρόληψης-Αγωγής Υγείας
Σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από την Ιωάννα Μενδρινού (Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας) υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Πρόληψης Γλυφάδας (Επιστημονικά Υπεύθυνη: Μελίνα Χαρατσίδου, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια) και τη συμβολή της κ. Π. Κερασοβίτη, Εκπαιδευτικού ΠΕ60 στο 3ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης η οποία επιμελήθηκε και δημιούργησε το βίντεο της Δράσης.

Με προεξάρχουσα την τέχνη του θεάτρου της κούκλας/αντικειμενοθέατρο, οι μικροί μαθητές καλούνται να αλληλοεπιδράσουν δημιουργικά με ποικίλα υλικά και καλλιτεχνικές πρακτικές, να εκφραστούν, να κρίνουν, να ερευνήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, των ορίων, των σχέσεων, των δυνάμεών τους. Κυρίως όμως να ονειρευτούν με ασφάλεια τη ζωή μετά την … καραντίνα.

ΟΔΗΓΙΕΣ προς εκπαιδευτικούς & γονείς:

  • Η δράση είναι οργανωμένη σε διαδοχικά βήματα τα οποία θα αποστέλλονται και θα προσφέρονται σταδιακά από τους δημιουργούς έως και την ολοκλήρωσή της, προς αξιοποίηση από τους μαθητές στο σπίτι. Οι Δράσεις παρέχονται επομένως διαδοχικά και στους μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να έρθουν να αντιληφθούν και προσεγγίσουν τις προτάσεις ως μέρος μίας ευχάριστης, βιωματικής εμπειρίας και όχι ως μάθημα.
  • Το πρόγραμμα είναι προαιρετικό, δεν επιβαρύνει οικονομικά τους συμμετέχοντες και προϋποθέτει την αρωγή των γονέων/ κηδεμόνων.
  • Αναφορικά με την αποστολή, ανάρτηση και δημοσιοποίηση (π.χ, σε blog σχολείου ή Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας) οπτικοακουστικού υλικού, για την ανάδειξη των καλών πρακτικών και συγχρόνως την εξυπηρέτηση στόχων της Δράσης όπως η σύνδεση και η αλληλεπίδραση μέσω των νέων τεχνολογιών, απαιτείται σύμφωνα με τις αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων η συναίνεση των γονέων. Στο πλαίσιο αυτό προασπίζουμε την ασφάλεια των ανήλικων μαθητών στο διαδίκτυο. Φωτογραφίζουμε τις κούκλες, τα έργα, ηχογραφούμε τη φωνή τους, βιντεοσκοπούμε τις μικρές «παραστάσεις» τους, θολώνουμε την εικόνα των προσώπων ή κάνουμε λήψεις στις οποίες δεν φαίνονται τα χαρακτηριστικά ή ιδιαιτερότητες των μαθητών. ΔΕΝ αποκαλύπτουμε τα πρόσωπά τους και στοιχεία της ταυτότητάς τους. Δείτε σχετικές πληροφορίες στο: https://saferinternet4kids.gr/hot-topics-ef/proswpika-dedomena-ef/