5ο Νηπιαγωγείο Άρτας

Αρτινών Πεσόντων

Paul Klee “Reve forte” ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!

Φεβ 201916

Η ιστορία που ακολουθεί  είναι ένα παραμύθι που εμπνεύστηκαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας όταν  στην  ενότητα ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ επεξεργαστήκαμε τον πίνακα του Πωλ Κλεέ  “Reve forte” (Όνειρο δυνατό). Στο κείμενο έχουν μεταφερθεί αυτούσιες οι φράσεις των παιδιών. Οι κυρίες βοήθησαν μόνο στην αρχή για να δοθεί ένα έναυσμα και στο τέλος για να ολοκληρωθεί η ιστορία που θα μπορούσε,αν υπήρχε χρόνος, να συνεχιζόταν για πολύ ακόμα!

ΟΝΕΙΡΟ ΔΥΝΑΤΟ

Η νύχτα άπλωσε το ανάλαφρο μαύρο πέπλο της μέσα στο δωμάτιο του μικρού παιδιού για να κυλήσουν απαλά τα όνειρα και να του κάνουν συντροφιά. Αμέσως προσγειώθηκε το παιχνιδιάρικο φεγγάρι για να φωτίσει τα όνειρά του. Ζήλεψε κι ο ήλιος και πήγε να πιάσει κι αυτός μια γωνιά. Άλλωστε, στα όνειρα χωράμε όλοι, λέει και στρογγυλοκάθεται! Και μετά…

Μπερδεύτηκαν ο ήλιος και το φεγγάρι και μπερδεύτηκαν όλα τα πράγματα. Η μέρα, όταν πάμε στο σχολείο, θα νομίζουμε ότι είναι νύχτα και τη νύχτα θα νομίζουμε ότι είναι μέρα. Μετά μπερδεύτηκαν όλα τα όνειρα.

Έγιναν λάθος τα χρώματα! Το φεγγάρι έγινε κίτρινο και ο ήλιος καφέ. Τα παιχνίδια που ήταν μπλε έγιναν πράσινα. Η θάλασσα έγινε κίτρινη. Ο ουρανός έγινε ροζ. Το ουράνιο τόξο έβαλε όλα τα σκούρα χρώματα. Τα δέντρα που ήταν πράσινα έγιναν γαλάζια. Οι καρέκλες γίνανε κόκκινες. Οι μαύρες μπότες γίνανε φούξια. Τα σύννεφα έγιναν πορτοκαλί  Το κάστρο έγινε γκρι. Μετά ανακατεύτηκαν όλα τα χρώματα κι έκαναν ένα χρωματιστό δέντρο. Ανακατεύτηκαν όλες οι παντόφλες. Οι δεξιές γίνανε αριστερές και οι αριστερές δεξιές.

Και μετά ήρθαν τα πάνω κάτω! Το ταβάνι κάτω και το χαλί πάνω. Το τραπέζι πήγε στο ταβάνι. Η καρέκλα πήγε στο ταβάνι.  Τα συρτάρια πήγαν πάνω. Κάτω η σκεπή πάνω το πάτωμα. Το παράθυρο πήγε κάτω και η πόρτα πάνω.

Μπερδεύτηκαν οι φωνές των ζώων. Η γάτα γάβγιζε κι ο σκύλος νιαούριζε. Η αγελάδα έκανε πα,πα, πα και το παπάκι έκανε μουουου. Ο λύκος έκανε μπεεε και το πρόβατο τη φωνή του λύκου. Η κότα έκανε τσίου τσίου και το πουλάκι κο κο κο και το γουρούνι έκανε τη φωνή του κόκορα!

Τον κόκορα άκουσε και το μικρό παιδί να καλωσορίζει τον ήλιο του πρωινού και άνοιξε τα μάτια του. Κοίταξε γύρω του και διαπίστωσε πως τα πάντα ήταν στη θέση που τα είχε αφήσει το προηγούμενο βράδυ. Κατάλαβε, τότε, πως η νύχτα του είχε χαρίσει ένα όνειρο πολύ δυνατό!

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Γιάννης Σ, Χαρά, Ναταλία, Ευθυμία, Ιουλία, Ανθή, Κωνσταντίνα Σ, Κωνσταντίνα Σκ, ΣιΓιου, Κωνσταντίνος Γκ, Μάξιμος, Μελίνα, Ζωή,Τάσος, Γιώργος Κ, Πέτρος, Φίλιππος, Νικόλας, Γιάννης Λ, Φαίη.

ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: Μαρίνα Κοντογιάννη, Όλγα Μαυρογόνατου, Σοφία Κοκκινέλη

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιστορικό



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων