Έθιμο στις αποκριές… της Τσικνοπέμπτης μυρωδιές!

Αγαπημένοι μας γονείς/κηδεμόνες, παιδιά μας,

Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά! Σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη! Πάμε να μας φτιάξει η διάθεση και να μπούμε στο κλίμα της Τσικνοπέμπτης με το παρακάτω τραγούδι!

 

Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη». Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος κάρβουνα.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Η Τσικνοπέμπτη στην Ελλάδα

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Μένοντας και στο πνεύμα της ανακύκλωσης ,παρέα με αποκριάτικη διάθεση…πάμε για κατασκευές!
Τα ανακυκλώσιμα υλικά που διαθέτουμε στο σπίτι μας , αποκτούν αποκριάτικη μορφή… παρέα με την δημιουργικότητα μας μετατρέπονται σε μάσκες, κλόουν, αυτοσχέδια μουσικά όργανα!

Κλόουν σε χάρτινο πιάτο

Μια εύκολη κατασκευή για τις Απόκριες με εύκολα και απλά υλικά!

Τι θα χρειαστείτε:

1 χάρτινο πιάτο

Λευκό και μαύρο χαρτί για τα μάτια

Κόκκινο χαρτί για την μύτη

Πολύχρωμα χαρτιά για τα μαλλιά το παπιγιόν και το καπέλο

1 μαύρο μαρκαδόρο

Κόλλα

Μαράκες από όσπρια και μπουκάλια πλαστικά

τύμπανα με κουτάκια από αλουμίνιο

κιθάρες από χάρτινα κουτιά και κορδόνια,σκοινιά

Μπορείτε να πάρετε ιδέες από το παρακάτω βίντεο και να φτιάξετε αποκριάτικες μάσκες με ζωάκια!

Πάμε να παίξουμε!

 

 

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους! Να περάσετε όμορφα με την οικογένειά σας! Ραντεβού πάλι αύριο στην διαδικτυακή μας παρεούλα!

Με εκτίμηση,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου