Χελιδονίσματα του Μάρτη παιχνιδίσματα!

Αγαπημένα μας παιδιά, γονείς/κηδεμόνες,

η εβδομάδα μας ξεκίνησε καλωσορίζοντας την άνοιξη και το πρώτο της παιδάκι τον Μάρτη! Συνεχίζουμε λοιπόν σε ανοιξιάτικη διάθεση με αινίγματα, κατασκευές, τραγούδια!!

Πάμε να ακονίσουμε το μυαλό μας με ανοιξιάτικα αινίγματα!

 

 

Από πάνω σαν τηγάνι από κάτω σαν βαμβάκι από πίσω σαν ψαλίδι. Τι είναι?

Απάντηση: Το χελιδόνι

Την Άνοιξη, που λιώνουνε τα χιόνια έρχονται τα χελιδόνια, που ο ήλιος ξαναρχίζει να πυρώνει και ο ουρανός να ξαστερώνει. Τα χελιδόνια επιστρέφουν και ψάχνουν να βρουν τις φωλιές που είχαν φτιάξει την προηγούμενη χρονιά για να γεννήσουν εκεί τα μικρά τους.

Αλήθεια, γνωρίζετε με τι φτιάχνουν τα χελιδόνια τις φωλιές τους;

Πώς λέγονται τα πουλιά που ταξιδεύουν τον χειμώνα σε ζεστές χώρες;

Από πολύ παλιά οι άνθρωποι είχαν συνδυάσει την άφιξη των χελιδονιών με την άνοιξη. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να καταλάβουμε γιατί τα χελιδόνια είναι τόσο αγαπητά στους ανθρώπους.
Ωστόσο, ακόμα ένας λόγος είναι και η τροφή τους αφού τρέφονται με έντομα, όπως τα κουνούπια και οι μύγες γλυτώνοντας έτσι τους ανθρώπους από χιλιάδες ενοχλητικά τσιμπήματα και όχι μόνο

Τα χελιδόνια διανύουν πάρα πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν σε εμάς αντιμετωπίζοντας παράλληλα πάρα πολλούς κινδύνους όπως τα αρπακτικά πουλιά, τους δυνατούς ανέμους και τις καταιγίδες.

τι βλέπεις στον πίνακα ζωγραφικής? τι κρατά στο ράμφος του το χελιδόνι? Γιατί να κρατά στο ράμφος του κλωνάρι με άνθη αμυγδαλιάς? Ποια να είναι άραγε τα συναισθήματα του χελιδονιού? πως είναι ο ουρανός? ποιος είναι ο χώρος που πετά το χελιδόνι? (πάνω από θάλασσα)

Τα «χελιδονίσματα”

Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών και της άνοιξης γιόρταζαν τα παιδιά  από την αρχαιότητα με τα «χελιδονίσματα”.


Το μήνα αυτό τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια. Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι. Τα λεφτά καθώς και τα προϊόντα αυτά τα αφιέρωναν τα παιδιά στην εκκλησία.

Είναι σημαντικό ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα» τα ανοιξιάτικα κάλαντα. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα ακούσετε το τραγούδι τους.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο με χελιδόνια στην φωλιά τους!

 

Χειροτεχνία: Μωρά πουλάκια στην φωλιά τους

Τι θα χρειαστείτε:

  • μισό χάρτινο πιάτο
  • κομμένο σε λωρίδες καφέ χαρτί
  • καφέ μπογιά
  • στρογγυλά λευκά κομματάκια χαρτί για τα μάτια
  • μαύρο μαρκαδόρο για να ζωγραφίσουμε τα μάτια
  • μπάλες από βαμβάκι
  • κόλλα
  • κίτρινο χαρτί κομμένο σε σχήμα ρόμβου για το ράμφος

 

Κόβουμε το πιάτο στη μέση και το βάφουμε καφέ.

Κολλάμε πάνω στο πιάτο τσαλακωμένο καφέ χαρτί κομμένο σε λωρίδες  μέχρι να έχουμε αυτή την υφή.

Κολλάμε τις μπάλες από βαμβάκι, και στη συνέχεια πάνω σε αυτές τα μάτια και το ράμφος!

Ήρθε η ώρα να σας αποχαιρετήσουμε για σήμερα με ένα όμορφο τραγουδάκι για τον ερχομό των χελιδονιών!

 

Σας περιμένουμε αύριο στην διαδικτυακή μας τάξη!

Με εκτίμηση,
Η Προϊσταμένη και οι Εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου