28 Οκτωβρίου 1940

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 ,80 χρόνια μετά, θα είναι διαφορετική λόγω της πανδημίας. Το σκηνικό των εορτασμών αλλάζει την καθιερωμένη μορφή του, τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και και στις υπόλοιπες κοινωνικές δομές και καθιστά απαγορευτική την παρέλαση που ήταν χρόνια τώρα η κορύφωση των εκδηλώσεων.

Ακολουθούμε τις οδηγίες για την ασφάλειά μας και βάζουμε τα δυνατά μας όλοι μαζί, μαθητές ,εκπαιδευτικοί , γονείς και όσοι εμπλέκονται με τον εορτασμό της επετείου να τιμήσουμε τη μέρα αυτή, δίνοντάς της τη λάμψη που της αρμόζει! Ας βγάλουμε όλοι την ελληνική σημαία στα μπαλκόνια και στις αυλές μας, να πάρει χρώμα γαλανόλευκο η μέρα!

Οι μικροί μαθητές μας, ασχολήθηκαν με έννοιες παγκόσμιες και δύσκολες για την ηλικία τους όπως : σημαία, σύμβολο ιερό και εθνικό, πατρίδα, ελευθερία, πόλεμος και ειρήνη. Χρησιμοποιώντας όμως τις κατάλληλες παιδαγωγικές μεθόδους, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και με την βοήθεια πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού ( φωτογραφίες , σκίτσα, ζωγραφική, μουσική της εποχής, βιβλία , διαδίκτυο κ.λ.π.)πιστεύουμε πως βάλαμε ένα λιθαράκι στον κόσμο τους. Αποκορύφωμά της η γιορτή που κάναμε στις 27 Οκτωβρίου με ποιήματα, τραγούδια, χορό και παρέλαση κρατώντας τις χειροποίητες σημαιούλες μας.

Διπλή η γιορτή αυτή.  Γιορτάζουμε στις 27 Οκτωβρίου την ελληνική σημαία και στις 28 Οκτωβρίου την επέτειο του ΟΧΙ που απάντησε ο ελληνικός λαός στο ιταλικό τελεσίγραφο. Ας θυμηθούμε μαζί τι ακριβώς γιορτάζουμε.

Γιορτή της σημαίας

Στις  27 Οκτωβρίου γιορτάζεται και τιμάται η ελληνική σημαία. Η πρώτη ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό και το γαλάζιο φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στην Σκιάθο το 1807. Από το 1832 ως το 1974 χρησιμοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιούνταν η σημερινή με τον σταυρό πάνω αριστερά και τις ρίγες. Στις 21-12-1978 με νόμο του κράτους καθιερώθηκε ως επίσημη σημαία αυτή με τις οριζόντιες και γαλάζιες γραμμές. Το γαλάζιο χρώμα από την Ελληνική  θάλασσα και το λευκό από τον αφρό των κυμάτων της. Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9 όσες και οι συλλαβές από το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» ή όσα και τα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.

Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

Η καθιέρωση του εορτασμού την μέρα αυτή περιλαμβάνει το λεγόμενο » ‘Επος του 1940″ . Αυτό ακολούθησε μετά την άρνηση  στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο το οποίο επιδόθηκε τη μέρα αυτή στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τον τίτλο του πρωθυπουργού, του Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης ήταν η είσοδος της Ελλάδας στο Β’Παγκόσμιο πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ενδεικτικά θα σας ταξιδέψουμε στην εβδομάδα που προηγήθηκε και σε μερικές από τις δραστηριότητες που έγιναν στο νηπιαγωγείο μας.

Ξεκινήσαμε με την γνωριμία της σημαίας μας, την παρατηρήσαμε, την αγγίξαμε, την περιγράψαμε, την συγκρίναμε, την τραγουδήσαμε, γνωρίσαμε τις σημαίες κι άλλων χωρών και στο τέλος κατασκευάσαμε την δική μας σημαιούλα.

                           

Ακούσαμε την ιστορία του γίγαντα και του νάνου κι έτσι αντιληφθήκαμε πώς οι γείτονές μας ξαφνικά με το τελεσίγραφό τους, μας οδήγησαν σε πόλεμο.

Όμως ο πόλεμος, μας δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα σαν αυτά που αποδώσαμε στην δική μας Γκουέρνικα.

Θα προτιμούσαμε βέβαια να μη γίνει και να ζήσουμε ειρηνικά

 

και τα κανόνια αντί για βόμβες να πετούν λουλούδια , σαν αυτό το κανόνι της ειρήνης από την γνωστή ιστορία.

Όμως δεν μπορούσαμε παρά να φωνάξουμε ένα περήφανο ΟΧΙ

και να πολεμήσουμε άντρες και γυναίκες Ελληνίδες.

Είδαμε φωτογραφίες της εποχής και ήταν όλες ασπρόμαυρες γιατί μόνο έτσι ήταν εκείνη την εποχή,

       

γνωρίσαμε με την βοήθεια του διαδικτύου (http://peritexnisologos.blogspot.com/2015/10/o-1940-1913-1968.html) ζωγράφους που απέδωσαν καταπληκτικά με τα πινέλα τους  σκηνές του πολέμου όπως ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης

 

είδαμε αφίσες της εποχής

ακούσαμε τραγούδια της εποχής. Μάθαμε όμως και σχολικά όπως αυτό:

Περνούν τα φανταράκια ένα δύο ένα δυο

περνούν τα ευζωνάκια ένα δύο ένα δυο

περνούν και τα ναυτάκια ένα δύο ένα δυο

περνούν και τα ναυτάκιαεν δυο.

Να πάρουν την Ελλάδα μας  ήρθανε οι Ιταλοί

να πάρουν την Ελλάδα μας  ήρθανε κι οι Γερμανοί

μα εμείς τους λέμε ΟΧΙ δεν παίρνετε τη γη

μα εμείς τους λέμε ΟΧΙ δεν παίρνετε τη γη.

Διαβάσαμε βιβλία όπως αυτό του Φίλιππου Μανδηλαρά.

Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο,

και μάθαμε πως καταθέτουμε στεφάνια στους ήρωες της Ελλάδας. Εμείς βέβαια τα κατασκευάσαμε και τα ζωγραφίσαμε.

Ζωγραφίσαμε επίσης αυτά που μας εντυπωσίασαν

   

Μιλήσαμε και για τον Άγιο Δημήτριο που γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.

Έφτασε όμως η μέρα της γιορτής,στολίσαμε με σημαίες το σχολείο μας, φορέσαμε τα καλά μας, φορέσαμε τις μάσκες μας και ανά τμήμα είπαμε ποιήματα, τραγουδήσαμε ,χορέψαμε και παρελάσαμε με τις σημαιούλες μας.

 

 

Γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ και βάλαμε τα δυνατά μας να ακουστούμε όσο περισσότερο μπορούμε γιατί οι μάσκες, μας εμπόδιζαν.

Όμως ξέρουμε πως τις φοράμε για την ασφάλειά μας ,γι΄αυτό δεν παραπονεθήκαμε μα αντίθετα ευχηθήκαμε του χρόνου να γιορτάσουμε χωρίς αυτές!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση