Μένουμε σπίτι και φροντίζουμε τα δόντια μας

Μένουμε στο σπίτι και φροντίζουμε τα δόντια μας (3)

«Τρώμε υγιεινά για να έχουμε σώμα και δόντια γερά»

Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας στις 8/4/2020 http://20nipal.blogspot.com/2020/04/t-2.html  και

27/4/2020  http://20nipal.blogspot.com/2020/04/blog-post_8.html
σας παρουσιάσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 3ου ,4ου και 5ου τμήματος του νηπιαγωγείου μας, το οποίο έχουμε χωρίσει σε τρεις ενότητες: Α) Το σώμα μας Β) Διατροφή και υγεία και Γ) Υγιεινή των δοντιών.
Σήμερα σας παρουσιάζουμε την 3η και τελευταία ενότητα.

…Τι γίνεται όμως όταν σε κάποιους αρέσουν πάρα πολύ τα γλυκά κι οι σοκολάτες και τα παγωτά;;; την απάντηση  αμέσως μας έδωσε «Ο Σοκολάκης κι η Ζαχαρούλα». 

Θυμηθήκαμε τις υγιεινές τροφές και ψάξαμε να βρούμε ποιες έχουν πολύ ζάχαρη. Ξέρετε τι διαπιστώσαμε; Οι ανθυγιεινές τροφές είναι αυτές που έχουν και  την περισσότερη. Έτσι δημιουργήσαμε το χαρούμενο και λυπημένο δοντάκι ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε.

               

Όμως μάθαμε πως εκτός από τις τροφές που τρώμε έχει σημασία και πόσο συχνά πλένουμε τα δόντια μας για να έχουμε δόντια γερά.

Όταν ο συμμαθητής μας ο Αλέξανδρος, μας ενημέρωσε πως ο μπαμπάς του είναι οδοντίατρος- ορθοδοντικός αποφασίσαμε να τον καλέσουμε στο νηπιαγωγείο μας. Ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και όσα μάθαμε μας εντυπωσίασαν πολύ!

                    

                   

Το ξέρατε πως τα δοντάκια που έχουμε τώρα που φοιτούμε στο νηπιαγωγείο είναι τα μωρουδιακά μας και είναι μόνο 20 ενώ όταν βγουν τα μόνιμα θα είναι 32;;


Ο κ. Ηλίας Γ.  ορθοδοντικός, μας έμαθε τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος φέρνοντας στην τάξη ένα εκμαγείο επίδειξης βουρτσίσματος. Να’μαστε λοιπόν να προσπαθούμε να το κάνουμε σωστά.

               

Μάθαμε πως είναι σημαντικό να επισκεφτούμε έναν οδοντίατρο όσο νωρίτερα γίνεται.

Ήταν πολύ ωραία ιδέα τελικά να μας μιλήσει και ν’ακούσουμε όλοι από τον ειδικό σωστές οδηγίες. Σίγουρα δεν θα τον ξεχάσουμε όχι μόνο γιατί μάθαμε τόσα πολλά αλλά και γιατί μας αποχαιρέτησε μ’ένα δωράκι!

Η ενασχόληση με την υγιεινή των δοντιών συνεχίστηκε και με αρκετά βιβλία σχετικά με τα δόντια που έφερε ο Μάριος και άλλα παιδιά τα οποία διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον!

                   

Μεταμορφώσαμε τα δοντάκια και έγιναν γραμματάκια τα οποία ψάχναμε για να σχηματίσουμε το όνομά μας . Όποιος-όποια το ολοκλήρωνε,  το φτιάχναμε και καπελάκι. Κάποιοι είχαν πολλά δοντάκια  γιατί το όνομά τους είναι μεγαλύτερο…ποιος έχει τα περισσότερα, τα λιγότερα….

Όμως στη συνέχεια αφού τέλειωσε το μαγικό αρχίσαμε να ψάχνουμε αληθινές λεξούλες που είναι σχετικές με δόντια και βρήκαμε αρκετές.

Είδαμε στο διαδίκτυο σχετικά ενημερωτικά βίντεο :

και μάθαμε ένα ποιηματάκι για τις τροφές που δυναμώνουν τα δόντια :

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΝ  ΓΑΛΑ  ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΤΥΡΙ 

ΕΧΟΥΝ ΔΟΝΤΙΑ  ΥΓΙΗ.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΕΧΟΥΝ ΔΟΝΤΙΑ  ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑ.

ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΠΛΕΝΟΥΝ  ΤΑΚΤΙΚΑ 

ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ  ΜΑΚΡΙΑ!

Πήραμε πολύ σοβαρά τις οδηγίες του γιατρού και φτιάξαμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα βουρτσίσματος το οποίο το συνόδευε ένα φυλλάδιο για τον σωστό τρόπο. Όσα παιδιά γινόντουσαν τυπικά και το εφάρμοζαν θα τους δίναμε  και βραβείο.

Όμως οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού μας πρόλαβαν και το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε.  Κάποια παιδιά έχουν πάρει αυτό το προτεινόμενο εβδομαδιαίο πρόγραμμα βουρτσίσματος και κάποια όχι.
Προτείνουμε λοιπόν όποιος μπορεί να το εκτυπώσει ή να το αντιγράψει σε μια σελίδα χαρτί κι αφού βουρτσίζει τυπικά τα δόντια του όπως λέει το πρόγραμμα , να μας το στείλει με email για να του δώσουμε στη συνέχεια την βεβαίωση σωστού βουρτσίσματος!

 Το πρόγραμμά μας διακόπηκε όπως και πολλά άλλα πράγματα που θεωρούσαμε καθημερινά και δεδομένα….

Είχαμε όμως την χαρά να δούμε τους μικρούς μαθητές μας να υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό πολλά από αυτά που κατέκτησαν μέσα από την ενασχόλησή τους με αυτό.

Ναι, ήταν επιτυχία να βλέπουμε πως υιοθέτησαν θετικές στάσεις σε θέματα διατροφής και περιποίησης των δοντιών τους:

  • κατάλαβαν την αξία του πρωινού και πολλά από αυτά έπαψαν να έρχονται χωρίς να έχουν πιεί έστω ένα ποτήρι γάλα
  • στο δεκατιανό τους γεύμα είδαμε να φέρνουν ψωμί με λαδορίγανη, με μέλι και ταχίνι, σπιτικά μικρογεύματα, φρούτα και ξηρούς καρπούς
  • παρατηρήσαμε πως άρχισαν να πίνουν με συνέπεια νερό
  •   μάθαμε πως ¨συμβούλευαν¨ τους γονείς τους στα ψώνια στο super market να διαβάζουν  αν και ποια  συντηρητικά υπάρχουν στις τροφές
  •    συζητούσαν για τις οδοντόβουρτσες τους κι αν βούρτσισαν τα δόντια πριν κοιμηθούν ή μετά το μεσημεριανό τους.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ  κι ελπίζουμε πως εκτός από την υγιεινή διατροφή , συνεχίζετε να γυμναζόσαστε οικογενειακά και να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά και τακτικά !!!