Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων προσεγγίζει την μακραίωνη Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου!

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, μαθητές & μαθήτριες της Α’ Λυκείου του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων με συνοδούς καθηγήτριες τις κ.κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό, Διευθύντρια, Μόρμορη Ανδρούλα, οικονομολόγο,Υποδιευθύντρια, Γουσοπούλου Κωνσταντινιά, κοινωνιολόγο και Καλαμαρά Ευαγγελία, φιλόλογο, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, στο κινηματοθέατρο του Μύλου Ματσόπουλου, το ντοκιμαντέρ «Τα Χνάρια των Αργοναυτών», του Δρ. Ιστορίας Θεοδοσίου Κυριακίδη. Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης και πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κατά το επετειακό αυτό έτος Μνήμης, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων πραγματοποίησε την προβολή αυτή στους μαθητές/τριές μας και την ευχαριστούμε πολύ για αυτή της την αξιέπαινη πρωτοβουλία.Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. 


Η ιστορική-επιμορφωτική ταινία ήταν εξαιρετική και βάθυνε την ιστορική μας γνώση, αυτοσυνειδησία και μνήμη.Η Τραπεζούντα, «η καλλίστη των πόλεων» όπως την ονόμασε τον 11ο αιώνα ο πατριάρχης Ιωάννης Η΄ Ξιφιλίνος, αποτέλεσε την πρωτεύουσα των Ελλήνων στην Ανατολή για πάνω από δύο χιλιετίες. Υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορικών σχέσεων, στο κέντρο στρατιωτικών και πολιτικών ενδιαφερόντων. Στη μεγάλη ακμή της υπήρξε η πρωτεύουσα μιας Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών. Αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και την γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ου αιώνα.
Με οδηγό τον καταξιωμένο Έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου (ο οποίος κατάγεται απ’ την περιοχή) καθώς και με τη βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου, «Τα χνάρια των Αργοναυτών» αποτελούν την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας.
Ο ποντιακός ελληνισμός ξεριζώθηκε και σήμερα μοναδικός μάρτυρας για την μακραίωνη παρουσία του είναι τα λείψανα του μνημειακού πολιτισμού που δημιούργησε. Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος – Ιστορικός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που πηγαίνουμε στον Πόντο είναι σαν να επιστρέφουμε στο χωριό μας, σαν να βρίσκουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, χορεύουμε τους ίδιους χορούς, τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια, τρώμε τα ίδια φαγητά, είναι πραγματικά σαν να βρίσκουμε ξανά τα χαμένα μας αδέρφια».(Μια παραγωγή της Small Planet για το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ©2010).
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA