Δράσεις της Β3 Τάξης του 5ου Λυκείου Τρικάλων στο πλαίσιο Προγράμματος Σχολικών δραστηριοτήτων

Δράσεις της Β3 Τάξης του 5ου Λυκείου Τρικάλων στο πλαίσιο Προγράμματος Σχολικών δραστηριοτήτων

Την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, επισκέφθηκε τη Β3 Τάξη του 5ου Λυκείου Τρικάλων ο κ. Βασίλης Παπακώστας, φιλόλογος και πρώην διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων. Ο κ. Παπακώστας μίλησε στα παιδιά για τη σημασία της Μουσικής ως μέσο  Επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει  πλουραλισμός  ακουσμάτων  και κατέθεσε τις εμπειρίες του ως διευθυντής του Μουσικού Σχολείου. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εισήγησή του και συζήτησαν μαζί του την ιδιαίτερη σχέση που  έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην ποίηση και την ελληνική μουσική.

Επίσης, την Τρίτη, 16  Απριλίου 2019, η Β3 Τάξη του 5ου Λυκείου Τρικάλων πραγματοποίησε μια σειρά από διδακτικές επισκέψεις.

Αρχικά, τα παιδιά επισκέφθηκαν τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, όπου τους υποδέχτηκαν η κυρία Μαίρη Μητσοπούλου, Αρχιμουσικός και Υπεύθυνη Δημοτικής  Φιλαρμονικής, η κα Ρούλα Μίγκα, Ταμίας του Συλλόγου Φίλων της Δ.Φ. Τρικάλων και ο κ. Οδυσσέας Τράντος, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Δ.Φ. Τρικάλων. Η κα Μητσοπούλου εξήγησε στους μαθητές τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Φιλαρμονικής, παρουσίασε τα μουσικά όργανα και αναφέρθηκε στο πλούσιο ρεπερτόριό της. Παράλληλα,  τόνισε τα πλεονεκτήματα και μακροπρόθεσμα οφέλη που προκύπτουν την συμμετοχή στη Φιλαρμονική και έδωσε μια εικόνα της πολυσχιδούς δράσης της. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Οδυσσέας Τράντος, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την πολύχρονη ιστορία της Φιλαρμονικής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης των Τρικάλων. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εμπεριστατωμένη έρευνα, ο κ. Τράντος κατάφερε να ξεδιπλώσει μπροστά στα μάτια μας ενδιαφέρουσες πτυχές της τοπικής ιστορίας, υπογραμμίζοντας στη σημασία διατήρησης  της Φιλαρμονικής ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας. Ακολούθησε ξενάγηση των μαθητών στη  «Συλλογή αντικειμένων, εντύπων, αρχείων και πάσης φύσεως ντοκουμέντων της Δημοτικής Φιλαρμονικής», ενώ η επίσκεψή μας έκλεισε με κεράσματα. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στη Φιλαρμονική  τα παιδιά έδειξαν μεγάλη  προσοχή και ενδιαφέρον, ενώ στο τέλος ζήτησαν πληροφορίες  για την εγγραφή και την ώρα λειτουργίας των  μαθημάτων.

Επόμενη στάση μας το Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων. Εκεί μας υποδέχτηκαν η  Διευθύντριά του και καθηγήτρια πιάνου, κα Δάφνη Μπίζιου, ο κ. Ανδρέας Τσέγας, καθηγητής πιάνου, ο κ. Γεώργιος Αλεξανδρής , καθηγητής ηλεκτρικής κιθάρας και ο κ. Στέργιος Χάτος, καθηγητής κρουστών και ντράμς. Η κ. Μπίζιου μίλησε στα παιδιά για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Ωδείου και οι  κ. Τσέγας,  Αλεξανδρής και Χάτος παρουσίασαν ο καθένας το μουσικό όργανο της ειδικότητάς του, κάνοντας αφορά στην ιστορία τους, τα πλεονεκτήματά τους αλλά  και τις ιδιαίτερες δυσκολίες στην εκμάθησής τους. Στην συνέχεια προέτρεψαν τα παιδιά να προσπαθήσουν να παίξουν σε αυτά. Η πρόσκληση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και ο καθένας επέλεξε το όργανο της αρεσκείας του για να δοκιμάσει τις ικανότητές του στη μουσική. Στο τέλος οι Καθηγητές του Ωδείου μας αποχαιρέτησαν παίζοντας μας  τζαζ μουσική.

Με τους ήχους της τζαζ ακόμη στα αυτιά μας, συνεχίσαμε την διδακτική επίσκεψή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Εκεί μας υποδέχτηκε η βιβλιοθηκονόμος, κα Τζένη Ρώσσιου, η οποία αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων, στον τρόπο εγγραφής και λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και στην ποικιλία λογοτεχνικών ειδών ικανά να καλύψουν όλα τα γούστα. Στη συνέχεια η κα Ρώσσιου ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους της Βιβλιοθήκης. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για το τμήμα σπανίων βιβλίων και το Αρχείο Τοπικών εφημερίδων που στεγάζεται στον πάνω όροφο,  αλλά και πρόδηλο ενθουσιασμό για το τμήμα ελκυστικών χώρων και πολυμέσων (Media Lab), που περιλαμβάνει Μουσικό Στούντιο για ηχογράφηση και για επεξεργασία βίντεο, Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ελεύθερη πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τελευταίος σταθμός των επισκέψεών μας η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Τρικάλων, όπου μας υποδέχτηκε και μας μίλησε ο καθηγητής κ. Νεκτάριος Παπαγεωργίου, απόφοιτος του  τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ. Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε στα παιδιά για τη Βυζαντινή Μουσική και την ιστορία της και αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της Σχολής. Παράλληλα, παρουσίασε τις δράσεις της, τονίζοντας πως  τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια  ανοίγματος προς τα ευρύτερο κοινό.

Οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος από Β3 Τάξη του 5ου Λυκείου Τρικάλων με θέμα «Η σχέση των νέων με τη Μουσική». Στόχος των δράσεων ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τις δυνατότητες που υπάρχουν στην πόλη μας για μουσικές σπουδές. Τους μαθητές συνόδευσαν στις δράσεις οι εκπαιδευτικοί, κυρίες Νατάσα Στουκογεώργου και Κωνσταντίνα Πλεσιώτη που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους όσους αφιέρωσαν τον χρόνο τους για την ενημέρωση των μαθητών και συγκεκριμένα στους Μαίρη Μητσοπούλου, Ρούλα Μίγκα και Οδυσσέα Τράντο από τη Φιλαρμονικής Τρικάλων, Δάφνη Μπίζιου, Ανδρέα Τσέγα, Γεώργιο Αλεξανδρή και Στέργιο Χάτο από το Δημοτικό Ωδείο, Τζένη Ρώσσιου από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και Νεκτάριο Παπαγεωργίου από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.