Ομιλία για το Ολοκαύτωμα και την Εβραϊκή Κοινότητα των Τρικάλων

Ομιλία για το Ολοκαύτωμα και την Εβραϊκή Κοινότητα των Τρικάλων

Την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές του Γ1 τμήματος, στην κατεύθυνση της Οικονομίας και Πληροφορικής του 5ου Λυκείου Τρικάλων παρακολούθησαν ομιλία του ιστορικού, κ. Κώστα Μιχαλάκη με θέμα το Ολοκαύτωμα και την Εβραϊκή Κοινότητα των Τρικάλων. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας Προσανατολισμού (Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας), με πρωτοβουλία της διδάσκουσας, κα Πλεσιώτη Κων/νας και με αφορμή την προηγηθείσα Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου.

Μετά από σύντομη εισαγωγή της διδάσκουσας, τον λόγο πήρε ο κος Μιχαλάκης, οποίος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στη ποικίλη προέλευση των θύματα του Ολοκαυτώματος και επισημαίνοντας τους λόγους που το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ιστορία της Εβραϊκή Κοινότητας των Τρικάλων, την ποικίλη κοινωνική της διαστρωμάτωση και την τύχη της μετά το 1940. Η ομιλία έκλεισε με αναφορά στην ηρωική, αλλά αποτυχημένη εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων του Άουσβιτς, στις 7 Οκτωβρίου 1944, οι οποίοι πέθαναν ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και ανεμίζοντας μια υποτυπώδη ελληνική σημαία, φτιαγμένη από τις ριγέ στολές τους.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία, παρεμβαίνοντας με σχόλια και ερωτήσεις. Ήταν μια ευκαιρία να αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα μιας από τις πιο σκοτεινής περιόδου της Παγκόσμιας Ιστορίας και να αποβάλλουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, καλλιεργώντας παράλληλα το αίσθημα της δημοκρατικής ευθύνης απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού.