«Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στην βασίλισσα του Ιονίου, στην Κέρκυρα» Γράφει η Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

«Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στην βασίλισσα του Ιονίου, στην Κέρκυρα»

Γράφει η Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

 

Στις  αρχές Απριλίου  πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ Λυκείου του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων στην Κέρκυρα, στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων:  «Οι ελληνικές-βυζαντινές νεκρές πόλεις της Συρίας» & «Η σχέση των νέων με τη Μουσική». Με συνοδούς εκπαιδευτικούς τους: Αμαλία Ηλιάδη (ΠΕ02), Γεωργόπουλο Γιάννη(ΠΕ11) και Μουζακιάρη Γιώργο (ΠΕ02), οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής  μας μετακίνησης γνώρισαν την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού του Ιονίου. Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς.

Ο ρομαντικός μας περίπατος στα αλσύλλια του Μον Ρεπό, η επίσκεψη στον μουσειακό του πολυχώρο και στην Παλαιόπολη της Κέρκυρας όπου βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης, μας ενθουσίασαν. Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (FredericAdam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας, της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ (Whitmore).  Η άφιξή μας μετά από σύντομη περιπατητική διαδρομή μέσα στη φύση και δίπλα στη θάλασσα, στο Κανόνι- Ποντικονήσι και στην Παναγία των Βλαχερνών μας αποζημίωσε με ένα υποβλητικότατο και ήρεμο θέαμα … ίσως το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Κέρκυρας να είναι αυτό το νησάκι μπροστά στο Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το Ποντικονήσι . Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Παντοκράτορα του 11ου ή 12ου αιώνα.

Η επίσκεψή μας στο ιταλικής αρχιτεκτονικής θέατρο Σαν Τζιάκομο όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο, η περιήγηση στο Βυζαντινό Μουσείο της Αντιβουνιώτισσας, ο αρχαιολογικός μας περίπατος στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της Παλαιόπολης, έδειξαν στους  μαθητές/τριές μας τα ιστορικά θέλγητρα του νησιού. Η περιήγηση στο παλαιό φρούριο μας γνώρισε την αξιόλογη, βυζαντινή συλλογή Κερκύρας και μας πρόσφερε μαγευτική θέα από ψηλά. Η περιπλάνηση μέσα στην πόλη στα γραφικά καντούνια, στις  εκκλησίες, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στις στέρνες της στην πλατεία Σπιανάδα  που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, στο Λιστόν, όπου η επαφή με το κερκυραϊκό ιδίωμα  δημιούργησε ωραίες και αξέχαστες αναμνήσεις μας συνάρπασαν κυριολεκτικά. Τέλος, το προσκύνημα στον άγιο Σπυρίδωνα, πολιούχο του νησιού,  έθεσε την πνευματική σφραγίδα και εμβάθυνε το θρησκευτικό συναίσθημα.

Στην γοητευτική μας περιπλάνηση  στο Αχίλλειο, μία από τις πιο γνωστές επαύλεις στην Ευρώπη, στο χωριό Γαστούρι,  θαυμάσαμε το εντυπωσιακό ανάκτορο που έκτισε η βασίλισσα της Αυστρίας Ελισάβετ, το εκπληκτικό Αχίλλειον: ένας υπέροχος χώρος με εντυπωσιακά έργα τέχνης, εκφραστικές, αναγεννησιακές τοιχογραφίες, πίνακες  και αγάλματα, με αυτό του Αχιλλέα να προεξάρχει, προτομές των εννέα μουσών αλλά και διάσημων φιλοσόφων καθώς και ένα κατάφυτο, ρομαντικό κήπο με αλέες και πεζούλες… Φυσικά, η επίσκεψη στο Αχίλλειο και η περιήγηση στο παλάτι της Σίσσυ και του αυτοκράτορα -Κάιζερ, στον όμορφο κήπο με τα υπέροχα γλυπτά του  θνήσκοντα και νικώντα Αχιλλέα, χάρισε στους μαθητές μια αξέχαστη εμπειρία.

Στο μοναδικό στην Ευρώπη μουσείο ασιατικής τέχνης, στα παλαιά ανάκτορα των αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ,  ένα μουσείο που μέσα στις πολυτελείς αίθουσές του  κρύβει 10.500 αντικείμενα που προέρχονται από  δωρεές ιδιωτικών συλλογών και φέρνουν τον επισκέπτη σε επαφή με τους  Ασιατικούς  πολιτισμούς. (Κινέζικο, κορεάτικο, ιαπωνικό) νιώσαμε την κοσμοπολίτικη αύρα του νησιού. Αφού περπατήσαμε ξέγνοιαστα στα γραφικά, πλακόστρωτα καντούνια της παλιάς πόλης όπου συναντήσαμε και το πολυγωνικό βενετικό πηγάδι, καταλήξαμε στο περίφημο Λιστόν. Μπροστά μας ξετυλίγεται  η Σπιανάδα και απέναντι δεσπόζει το παλιό φρούριο…. Διαπιστώνουμε ότι όλα τα αστικά και φυσικά τοπία της Κέρκυρας συνδυάζουν μοναδικά την Ιστορία & Αρχαιολογία με την καταπράσινη φύση και τα εκπληκτικά ακρογιάλια. Και φυσικά  λίγη διασκέδαση στα πλαίσια του λογικού… δεν βλάπτει. Η άφιξή μας στα Τρίκαλα με ενδιάμεσους σταθμούς τα όμορφα  Γιάννενα και το γραφικό Μέτσοβο μας θύμισε πως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν!

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων