Διδακτική επίσκεψη μαθητών του 5ου Λυκείου στο παλιό τρενάκι και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Τρικάλων.

Διδακτική επίσκεψη μαθητών του 5ου Λυκείου στο παλιό τρενάκι και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Τρικάλων.

Tην περασμένη Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018, οι μαθητές του Γ1 τμήματος κατεύθυνσης Οικονομίας και Πληροφορικής του 5ου Λυκείου Τρικάλων πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο παλιό τρενάκι και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Τρικάλων. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας», με αφορμή την ενότητα του σχολικού εγχειριδίου υπό τον τίτλο «Το δίκτυο των σιδηροδρόμων». Τους μαθητές συνόδευσαν η διδάσκουσα του μαθήματος, κα Κωνσταντίνα Πλεσιώτη και η διευθύντρια του σχολείου, κα Αμαλία Ηλιάδη.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Τρικάλων ξεκίνησε την λειτουργία του στις 16 Ιουνίου του 1886 από την εταιρεία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων και αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους σταθμούς της τότε γραμμής, μαζί με εκείνους των Φαρσάλων, της Καρδίτσας και της Καλαμπάκας. Από την εποχή εκείνη χρονολογείται και το επιβατικό βαγονάκι, ο γνωστός σε όλους «Καρβουνιάρης», που βρίσκεται στον στατικό μουσειακό συρμό απέναντι από το Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην πλατεία Ταγματάρχη Πούλιου. Εξίσου παλιό είναι και το συνδεόμενο φορτηγό βαγόνι, ενώ η μηχανή του συρμού είναι λίγο μεταγενέστερη, από τις αρχές του 20ου αι. Το τρενάκι αυτό αποτελεί σήμερα την έδρα του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Τρικάλων, ο οποίος μεριμνά για τον ευπρεπισμό και τη συντήρησή του μετά την «κατά χρήση» παραχώρηση από τον Δήμο Τρικκαίων.

Ξεναγός μας σε αυτή την επίσκεψη ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Τρικάλων, κος Γεώργιος Κρανιάς, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του παλιού συρμού, για την ιστορία των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, τους σταθμούς και τα δρομολόγια, αλλά και τις συνέπειες που είχε η έλευση του τρένου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην ξενάγηση με τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις τους και ενθουσιάστηκαν από τον πλούτο των γνώσεων, την αμεσότητα του λόγου του, αλλά και το έκδηλο πάθος του κ. Κρανιά. Στο εσωτερικό του βαγονιού παρακολούθησαν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για την Ιστορία του Σιδηροδρόμου στην Ελλάδα και στη συνέχεια είχαν το χρόνο να παρατηρήσουν το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που κοσμεί στους τοίχους του βαγονιού και παρουσιάζει την εξέλιξη των Σιδηροδρόμων στην περιοχή μας τα τελευταία 130 χρόνια.

Η παραπάνω επίσκεψη αποτέλεσε για τους μαθητές μια ευχάριστη αλλαγή από την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσα από την αφήγηση, τον διάλογο και την παρατήρηση, απέκτησαν νέες γνώσεις και ερεθίσματα, κινητοποίησαν τη φαντασία τους και ευαισθητοποιήθηκαν  για ένα σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.