«Πως βίωσα τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο» (Σκέψεις μαθήτριας 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων με την προτροπή της διευθύντριάς της Αμαλίας Ηλιάδη)

«Πως βίωσα τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο» (Σκέψεις μαθήτριας 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων με την προτροπή της διευθύντριάς της Αμαλίας Ηλιάδη)

Η μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο για τους περισσοτέρους μαθητές  ακολουθείται από μια  περίοδο  προσαρμογής .Άλλοτε αυτή η προσαρμογή είναι επώδυνη και άλλοτε ανώδυνη. Δεν παύει όμως να αποτελεί σημαντική παράμετρο στην εκπαιδευτική  και προσωπική πορεία κάθε μαθητή.

Για εμάς λοιπόν τους <<καινούριους>> το λύκειο είναι μια μεγάλη αλλαγή και παράλληλα η  Α΄ λυκείου αποτελεί  μια καθοριστική τάξη αφού  θεμελιώνονται οι γνώσεις μας στα βασικά μαθήματα, θέτοντας τις βάσεις για τις επόμενες τάξεις. Το άγχος μας συνεπώς είναι μεγαλύτερο αφού τόσο τα ίδια τα μαθήματα έχουν περισσότερη βαρύτητα και περισσότερες απατήσεις όσο και οι καθηγητές περιμένουν από εμάς περισσότερα πράγματα έχοντας μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις. Ομολογώ ότι αυτή η αλλαγή ήταν πρωτόγνωρη για μένα, αφού τα πράγματα στο γυμνάσιο ήταν διαφορετικά. Νέος χώρος, νέοι καθηγητές, νέο πρόγραμμα διδασκαλίας, νέο αξιοκρατικό σύστημα και σίγουρα μεγαλύτερες ευθύνες από πλευράς μαθητών. Μπορεί η μετάβαση στο λύκειο να είναι μεν πρωτοφανής εμπειρία για μένα αλλά προσπαθώ  να προσαρμοστώ στα πλαίσια του νέου μου σχολείου και να αντιμετωπίσω κάθε νέα δυσκολία.

Διότι αυτός είναι και ο στόχος όλων μας, να προσπερνάμε τα εμπόδια και να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι και με προσωπικό αγώνα αλλά και με τη βοήθεια των νέων μας καθηγητών. Έτσι θα καταφέρουμε να ενταχθούμε ομαλά στο σχολείο που μας δείχνει το δρόμο για το μέλλον.

                   ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Α3 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων