Επιτυχής Συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων στο 1ο Φεστιβάλ Μαθηματικών!
Θερμά Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του πρωτότυπου και ενδιαφέροντος 1ου Φεστιβάλ Μαθηματικών και ιδιαίτερα στις μαθήτριες και μαθητές του 5ου ΓΕΛ και την μαθηματικό καθηγήτριά τους κ. Μόσχου Αικατερίνη, για την εξαίρετη πρωτοβουλία και συμμετοχή!
Η Δ/ντρια του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων, Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Την Τετάρτη 7 Απριλίου, μαζί με μαθητές του σχολείου μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά για πρώτη φορά το πρώτο Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τον συντονιστή εκπαιδευτικού έργου των Μαθηματικών κ. Κ. Μπουραζάνα.
Όπως σε κάθε τι που δεν έχω λάβει μέρος ξανά, είχα τις επιφυλάξεις μου, αλλά μετά το πέρας κατάλαβα πως πραγματικά άξιζε την συμμετοχή μας. Οι ομιλίες που παρακολουθήσαμε από τους καταξιωμένους συναδέλφους ήταν ενδιαφέρουσες και απαντούσαν απλά και στοχευμένα σε προβληματισμούς των νέων ανθρώπων, των μαθητών μας , που βρίσκονται όπως όλοι οι έφηβοι σε φάση αναζήτησης.
Φυσικά θα ήθελα να αναφερθώ στον διαγωνισμό των γρίφων, που έλαβαν μέρος οι μαθητές του σχολείου μας και πολλοί κατάφεραν να βραβευτούν. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα είναι η συμμετοχή τους και η άριστη συνεργασία που είχαμε σε όλοι τη διάρκεια της «διαδικτυάκης προετοιμασίας» μας. Σε αυτή τη περίοδο της ζωής τους, είναι απαραίτητη η λήψη πληροφοριών, για να μπορέσουν στη συνέχεια να επιλέξουν το καλύτερο για την πορεία τους. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους μαθητές μας που έλαβαν μέρος, να αναφέρω τα ονόματα των μαθητών που διακρίθηκαν και να ευχηθώ σε όλους πάντα επιτυχίες στη ζωή τους.
- Κατσίκα Βασιλεία Α1
- Γκούμα Δέσποινα Α2
- Ζαφείρης Θοδωρής Α2
- Μπλαντή Αθανασία Α2
- Χύτου Ευθυμία Α3
- Νταϊλιάνη Ελένη Β1
Μόσχου Αικατερίνη
Μαθηματικός
Παρακάτω υπάρχουν σχόλια και εντυπώσεις των μαθητών μας που έλαβαν μέρος .
- Το 1ο Διαδικτυακό Μαθητικό Φεστιβάλ ήταν εκπληκτικό! Οι εξαιρετικοί μαθηματικοί, οι ομιλίες τους και οι γρίφοι στο τέλος μας έδειξαν την παρουσία της επιστήμης των μαθηματικών παντού γύρω μας. Ακόμα και για αυτούς που δεν είναι λάτρεις των μαθηματικών, η εκδήλωση αποτέλεσε ένα μάθημα ζωής αφού αναφερόταν στον λογικό τρόπο σκέψης, στην επίτευξη στόχων και στην πραγματοποίηση των ονείρων μας. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!
Μπάκας Δημήτρης
- Ονομάζομαι Μαρία Βαρσάνη και είμαι μαθήτρια της Α τάξης του 5 ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ και πρόσφατα είχα την μοναδική ευκαιρία να λάβω μέρος στο 1 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ και ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία , τις σκέψεις μου μέσω αυτού του email. Αρχικά θέλω να συγχαρώ, ευχαριστήσω την καθηγητριά μου κυρία ΜΟΣΧΟΥ που με την δοτικότητά , τον δυναμισμό, την πειθό με έπεισε να πάρω μέρος στο φεστιβάλ και πραγματικά δεν το μετανιώνω . Πολλοί πιστεύουν πως τα μαθηματικά είναι μόνο συναρτήσεις , εξισώσεις και άγνωστοι. Όμως γύρω από τα μαθηματικά συνδέονται επιστήμες που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να τα συλλάβει όπως μαθηματικά με εικαστικά .Συνεχίζοντας είχα την τιμή να ακούσω έστω και από πριν βιντεοσκοπημένα (που προσωπικά με στεναχώρησε ελάχιστα ) τις συνεντεύξεις καταξιωμένων ανθρώπων που έλαμψαν ανάμεσα σε άλλους στον κλάδο των μαθηματικών .Οι συμβουλές τους ανεκτίμητες και μου έδωσαν το κίνητρο να διαβάζω μαθηματικά όχι για να κυνηγήσω ένα βαθμό ή επειδή πρέπει να γίνουν αλλά να τα βλέπω σαν ένα μικρό φυτό που αντί για νερό το ποτίζεις με γνώσεις .Με το πέρασμα του χρόνου και μετά από πολύ επιμονή και υπομονή θα δούμε αυτό το φυτό σιγά σιγά να αναπτύσσεται και στο τέλος θα γίνει ένα μεγάλο , φουντωτό ψηλό δέντρο θα δούμε λοιπόν τις γνώσεις και τον κόπο μας να ανταμείβονται. Κλείνοντας θέλω να προτρέπω τους υπόλοιπους συμμαθητές μου να πάρουν μέρος σε τέτοια φεστιβάλ καθώς πραγματικά θα εκπλαγούν, θα καταλάβουν πως τα μαθηματικά δεν είναι μόνο τύποι άλλα προβλήματα που για να βρεις την λύση πρέπει απλώς να τα δεις με άλλη ματιά.
Με εκτίμηση
ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΣΑΝΗ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Β1
- Την Τετάρτη 7/04/2021 παρακολουθήσαμε ως ομάδα το πρώτο Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις ομιλίες διακεκριμένων καθηγητών που έχουν αριστεύσει στο μαθηματικό κλάδο. Η μαθηματική τους προσέγγιση τόσο στον κοινωνικό τομέα όσο και στο χώρο των τεχνών, μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε τη σύνδεση της ζωής με τις ιδέες που διέπουν τα μαθηματικά. Ο μεστός και λακωνικός λόγος, απόρροια της τεράστιας εμπειρίας τους, συνέβαλε στην μετέπειτα σταδιοδρομία και πορεία μας στη γνώση. Μετά το πέρας των ομιλιών , είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις μαθηματικές μας ικανότητες , συμμετέχοντας στην επίλυση κάποιων γρίφων. Ήταν μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία από την οποία αποκομίσαμε πληθώρα γνώσεων και πληροφοριών.
Η ομάδα του Β1.
- Το Πρώτο Μαθηματικό Φεστιβάλ κατά την γνώμη μου ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία που κάθε μαθητής που το παρακολούθησε λογικά θα έχει μια ωραία ανάμνηση που θα ξεχωρίζει στο μυαλό του. Οι ομιλητές του αποτελούν πρότυπα για όλους εμάς τους νέους που θέλουμε να εμβαθύνουμε στους τομείς των επιστήμων που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την μαθηματική λογική και επιστήμη. Ο κύριος Φωκάς με την σύντομη περιγραφή της ζωής του και των σπουδών του μας έδειξε πως πάντα υπάρχει χρόνος να εξελιχθείς σε μία επιστήμη ή να γνωρίσεις μία άλλη εντελώς διαφορετική από όλες αυτές με τις οποίες έχεις ασχοληθεί νωρίτερα. Στην συνέχεια η ομιλία του κυρίου Δασκαλάκη μας πέρασε το μήνυμα πως ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάμε. Πρέπει να προσπαθούμε μέχρι τέλους γιατί η επιμονή είναι το κλειδί μιας ξεχωριστής ζωής. Μία ακόμη βασική συμβουλή αυτού του πολύ σημαντικού επιστήμονα ήταν πως μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε. Οι συμβουλές τους αλλά και η εμπειρία τους θα παραμείνει χαραγμένη στο μυαλό τον περισσότερων από εμάς και μακάρι οι περισσότεροι συμμετέχοντες του Πρώτου Μαθηματικού Φεστιβάλ κρατώντας τα λόγια αυτά να καταφέρουμε να εξελιχθούμε σε όποιον τομέα της επιστήμης επιθυμούμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.
Βασιλεία Κατσίκα.
- Φέτος , για πρώτη φορά ως μαθήτρια της Α΄ Λυκείου μου δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχω στο διαδίκτυακο μαθηματικό φεστιβάλ και αναμφίβολα όλες μου οι εντυπώσεις ήταν μόνο θετικές .Το φεστιβάλ χωριζόταν σε δύο μέρη .Στο Α μέρος έγινε η παρουσίαση των στόχων του φεστιβάλ και η διαδικασία της υλοποίησης του για τα οποία μας μίλησαν τρεις καταξιωμένοι μαθηματικοί που διέθεταν και άλλες επιστημονικές ιδιότητες .Στο β μέρος του φεστιβάλ ακολούθησε η επίλυση γρίφων επιλεγμένων από τράπεζα θεμάτων. Στο πρώτο κομμάτι με εντυπωσίασαν οι ομιλίες των επιστημόνων όχι μόνο για το περιεχόμενο τους αλλά και για την ταπεινότητα και σεμνότητα του λόγου από την οποία διέπονταν .Οι ομιλίες τους μας έδωσαν κουράγιο, απαντήσεις στα ερωτήματα μας και μια διαφορετική οπτική του επιστημονικού κόσμου ενώ κατά τη διάρκεια επίλυσης γρίφων δοκιμάσαμε τις δυνατότητες μας και είδαμε τη διαδικασία ως μια διασκεδαστική πρόκληση που ανεξάρτητα του ποσοστού επιτυχίας ωφέλησε όλους τους συμμετέχοντες. Καταλήγοντας δεν μπορώ παρά να θεωρήσω τυχερό τον εαυτό μου για αυτή τη συμμετοχή και είναι βέβαιο πως θα αποτυπωθεί στο μυαλό μου ως μια όμορφη ανάμνηση .
Μπλαντή Αθανασία Α2
ΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ