Το Θεατρικό έργο “μπαμπάδες με ρούμι” στο 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων.

  

Στο 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, την Τρίτη 21 Μαίου 2019, το Θεατρικό έργο”μπαμπάδες με ρούμι” των Ρέππα-Παπαθανασίου, παιγμένο από τη θεατρική ομάδα, στο πλαίσιο παρουσίασης στο χώρο του σχολείου, ενθουσίασε το μαθητικό κοινό και τους καθηγητές, εξίσου. Ψυχή της φιλότιμης και αξιέπαινης προσπάθειας, η φιλόλογος κ. Αλεξανδρή Χαρά, καθηγήτρια του μαθήματος της θεατρικής Παιδείας, υπό την έμπειρη καθοδήγηση της οποίας ξεδιπλώθηκαν οι εκφραστικές ικανότητες των μαθητριών/των μας, με τρόπο πραγματικά αριστοτεχνικό!
Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Ο υπερήλικας και ευκατάστατος πατέρας έχει μείνει στο χωριό. Οι δυο γιοι του προσέλαβαν μία Βουλγάρα, τη Βέσκα, για να τον φροντίζει. Ένα ξαφνικό εγκεφαλικό και ο επικείμενος θάνατός του φέρνει τους γιους με τις συζύγους τους στο πατρικό σπίτι. Οι ελπίδες για μια κληρονομιά που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή αναζωπυρώνονται. Αυτό που δεν έχουν υπολογίσει όμως είναι πως ο πατέρας έχει στο μεταξύ παντρευτεί τη Βέσκα. Η πρόσθετη ανακάλυψη πως ο πατέρας έχει κερδίσει 4 εκατομμύρια ευρώ στο λόττο περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Πρέπει πάση θυσία να πάρουν τα λεφτά. Η Βέσκα όμως στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Και αποφασίζουν να τη βγάλουν από τη μέση φτιάχνοντας μπαμπάδες με ρούμι…. και με κάτι άλλο ακόμα. Οι «Μπαμπάδες με ρούμι» είναι μια επίθεση στην υποκρισία και μια καταγγελία στην ηθική και κοινωνική κατάπτωση, καμουφλαρισμένη επιδέξια πίσω από τις μάσκες της σάτιρας.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του έργου «στη δεκαετία του ’80 γεννήθηκε μια νέα εποχή αμοραλισμού και ελαφρότητας. Τα πάντα μπορούν να γίνουν χωρίς επιπτώσεις αλλά και χωρίς τύψεις. Γιατί οι τύψεις είναι αποτέλεσμα της συνείδησης. Και αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική διαφορά της σημερινής κοινωνίας με τη χθεσινή. Η έλλειψη συνείδησης. Πράμα που κάνει τα μικρά καθημερινά μας εγκλήματα να μοιάζουν ασήμαντα, αναίτια και γελοία. Δεν έχουν καν τη γοητεία της ανηθικότητας. Το μαύρο μεγαλείο του κακού όταν γίνεται με επίγνωση. Στους «Μπαμπάδες με ρούμι» γράφεται η ιστορία ενός τέτοιου γελοίου εγκλήματος…ως κωμωδία έξι ανάπηρων, ανόητων, ανήθικων, κακόμοιρων και απελπισμένων καθαρμάτων.

Αμαλία Κ. Ηλιάδη (φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων)