5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων 25-28/1/2018: «Υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αδελφοποίησης του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων με το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λονδίνου».

5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων

25-28/1/2018: «Υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αδελφοποίησης του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων με το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λονδίνου».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από το σχολικό έτος 2017-2018 το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων συμμετέχει σε πρόγραμμα αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο -Λύκειο του Λονδίνου με έδρα την περιοχή Wood Green του Λονδίνου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει αμοιβαίες επισκέψεις των μαθητών των δύο σχολείων και φιλοξενία.

Κύρια εμπνευστής και οργανώτρια του προγράμματος είναι η εκπαιδευτικός Καραθανάση Σταματία, Αγγλικών σπουδών. Πρόκειται για μια ευρύτερη συνεργασία των δύο σχολείων τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα e-Twinning και Erasmus+. Είναι ένα πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και των δύο σχολείων να έρθουν πιο κοντά και να επικοινωνήσουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις και γνωρίζοντας όχι μόνο ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο διαθέτει τα παγκοσμίως ονομαστά Κολέγια-Πανεπιστήμια, αλλά και μια άλλη κουλτούρα, έναν άλλο πολιτισμό.

Το Γυμνάσιο – Λύκειο του Λονδίνου είναι ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας με περισσότερη έμφαση στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας και κουλτούρας.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του σχολείου μας στο Λονδίνο οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου και να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου. Η διευθύντρια κ. Δημητρακοπούλου Γεωργία  μας υποδέχτηκε θερμά, μας ενημέρωσε για το ιστορικό του σχολείου και τους σκοπούς του ιδρύματος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί η μεγάλη συμβολή της διευθύντριας του σχολείου  κ. Ηλιάδη Αμαλίας, φιλολόγου-ιστορικού, στην πραγματοποίηση της αδελφοποίησης, η οποία προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υποστηριχθεί μορφωτικά, εκπαιδευτικά και τεχνικά η όλη προσπάθεια, σε συνεργασία με την διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου του Λονδίνου, με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Τρικάλων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και τον αιρετό Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμότατα για την άμεση και ταχύτατη ανταπόκριση στο σχετικό αίτημά μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αδελφοποίηση αποτελεί μια δημιουργική εκπαιδευτική πρωτοβουλία που  στόχο έχει να μετατρέψει την εκπαίδευση σε µία δύναµη που θα ενώσει τους λαούς, τα έθνη και τους πολιτισµούς για ένα ειρηνικό και αειφόρο µέλλον. Δίνει τη δυνατότητα σε νέους μαθητές και νέες μαθήτριες, χωρίς κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις, να αναπτύξουν τη διεθνή κατανόηση µέσα από ένα πρόγραµµα που συνδυάζει την ακαδηµαϊκή ζωή µε δραστηριότητες σχεδιασµένες ώστε να ενθαρρύνουν την κοινωνική υπευθυνότητα και «περιπέτεια». Προσφέρει  στους µαθητές µία εκπαίδευση που ενώ παράλληλα εκτιµά και ενθαρρύνει την ακαδηµαϊκή πρόοδο και επιτυχία, είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Μέσα από τα προγράµµατα κοινωνικής προσφοράς, τις οµάδες ποικίλων δραστηριοτήτων (καλλιτεχνικές, μορφωτικές κ.τ.λ.), οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εµπνέουν τους µαθητές να γίνουν ηγέτες της κοινωνικής ευθύνης και να επιδιώξουν την ατοµική, τοπική, εθνική και διεθνή κοινωνική αλλαγή. Αποτελεί  ένα πρωτοπόρο, εκπαιδευτικό στοιχείο που στόχο έχει να αναγάγει την εκπαίδευση σε µια δύναµη που διαµορφώνει και ενώνει ανθρώπους,  προωθεί τις αξίες της διεθνούς, διαπολιτισμικής κατανόησης, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της προσωπικής υπευθυνότητας και ακεραιότητας, της συμπόνιας, της αλληλοβοήθειας, της  ατοµικής πρωτοβουλίας και δράσης.

Τα δύο σχολεία, το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων και το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο του Λονδίνου έχουν κοινούς σκοπούς: την κοινωνική, ηθική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη μεταξύ των μελών τους (μαθητών και καθηγητών ), την προώθηση του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού, την επαφή με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αναγνωρίζοντας τα κοινά οφέλη που προέκυψαν από την αδελφοποίηση, πρόθεση αμφοτέρων των μελών είναι να πραγματοποιούν κοινές δράσεις, ανταλλαγές καλών πρακτικών και επισκέψεις. Τα ανωτέρω  βελτιώνονται και  τροποποιούνται σύμφωνα με το όφελος των μαθητών. Κατά την εκπαιδευτική αδελφοποίηση οι μαθητές και οι μαθήτριες επέδειξαν πνευµατική περιέργεια και κίνητρο. Μπόρεσαν παράλληλα να σκεφτούν και να ενεργήσουν µε βάση τις δικές τους αξίες αλλά και  να µάθουν να «αντιµετωπίζουν»  και να σέβονται τις αξίες των άλλων, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ακεραιότητα. Δεσµεύτηκαν στο να τελειώσουν ό,τι ξεκίνησαν σε μορφή έρευνας, εργασίας και παραγωγής λόγου και, αν και είναι ανταγωνιστικοί, κατάλαβαν ότι η συνεργασία µπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσµατα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τώρα που ολοκληρώθηκε επιτυχώς η τετραήμερη  εκπαιδευτική μετακίνηση της  ομάδας αδελφοποίησης  της Α΄ & Β’ Λυκείου του 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων,  η οποία πραγματοποιήθηκε από 25  έως τις 28 Ιανουαρίου στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο, μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς πως οι  εκπαιδευτικοί στόχοι της εκδρομής επετεύχθησαν και δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να γνωρίσουν τα ιστορικά μνημεία και τα αξιοθέατα μιας  σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, να επισκεφθούν μουσεία, σημεία ιστορικού και αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος  για την εξελικτική πορεία του ανθρώπου και να βιώσουν τους ρυθμούς της ζωής των Βρετανών πολιτών  σε μια κρίσιμη περίοδο της πορείας της ηπείρου μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι μαθητές/τριες επέστρεψαν ενθουσιασμένοι/ες από τις εμπειρίες που αποκόμισαν. Στο μυαλό και την καρδιά τους αποτυπώθηκαν αξέχαστες, πανέμορφες  εικόνες  του Λονδίνου από την ξενάγησή μας στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως η μοναδική, ορφανή, «μοναχική» καρυάτιδα της Ελληνικής πτέρυγας του Βρετανικού Μουσείου με τα περίφημα Μάρμαρα του Παρθενώνα, οι εντυπωσιακές μηχανές της βιομηχανικής επανάστασης στο Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών, οι μεγαλοπρεπείς συλλογές Εικαστικών Τεχνών και Διακόσμησης των βασιλέων Αλβέρτου και Βικτωρίας,  η νεοκλασική αρχιτεκτονική Γεωργιανού στυλ του ξενοδοχείου μας  στα όρια  Westminster-Κένσιγκτον, η περίφημη Πλατεία Πικαντίλι, με το άγαλμα του Έρωτα (γιος της Αφροδίτης) στο κέντρο της, ο νυχτερινός γύρος της πόλης, κατά τον οποίο μπορέσαμε να απολαύσουμε τη βρετανική πρωτεύουσα και τα αξιοθέατά της φωταγωγημένα, το πολυκατάστημα-αξιοθέατο «Χάροντς»,  η Κινεζική Συνοικία, το καταπράσινο, φημισμένο Χάϋντ Παρκ με τα ανάκτορα του Κένσινγκτον , η Μαρμπλ Αρτς ( μαρμάρινη αψίδα ) το μοναδικό μαρμάρινο μνημείο στο Λονδίνο, η στήλη του Νέλσωνος, η αψίδα του Ουέλινγκτον, το Royal Albert Hall, το Albert Memorial, το βασιλικό παρεκκλήσι του Westminster με τον καθεδρικό του, η πλατεία Τραφάλγκαρ, ο ομφαλός του Λονδίνου,  τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το περίφημο κτίριο του Κοινοβουλίου που στεγάζει τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων και φιλοξενεί το έμβλημα της πόλης, το Μπιγκ Μπεν. Μετά από μια ολιγόλεπτη στάση στον Πύργο του Λονδίνου, το σημείο και αξιοθέατο από όπου ξεκινάει η ιστορία μιας μεγάλης αυτοκρατορίας,  συνεχίσαμε με το Σίτυ, το μέρος όπου χτυπάει η οικονομική καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ποτάμια εκδρομή – κρουαζιέρα μας στον ποταμό Τάμεση κατέληξε με επίσκεψη στην πόλη του Γκρίνουιτς. Αναχωρήσαμε από  την αποβάθρα και επιβιβαστήκαμε στο ποταμόπλοιο. Έπειτα από 45΄ λεπτά ταξιδιού στα αξιοθέατα στις όχθες του Τάμεση,  φτάσαμε στο Γκρίνουιτς όπου επισκεφθήκαμε το Αστεροσκοπείο του. Ο ελληνόφωνος ξεναγός μας και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Εfthimiou Travel που ανέλαβε και έφερε εις πέρας, με άψογα συντονισμένο τρόπο, τη διοργάνωση της εκπαιδευτικής μας μετακίνησης μας ικανοποίησαν στο έπακρο ως προς τις επαγγελματικές τους υπηρεσίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το ότι οι μαθητές/τριές μας  είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να ξεναγηθούν σε εμβληματικά αξιοθέατα του Λονδίνου, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Επιστημών,  το Αlbert’s and Victoria’s Museum, τον Μεσημβρινό του  Γκρίνουιτς και να κάνουν μια περιήγηση στο ιστορικό Λονδίνο καθώς και στο επιχειρηματικό City, αποτελεί γεγονός προστιθέμενης πνευματικής αξίας και επένδυση ύψιστης σημασίας για το εκπαιδευτικό τους μέλλον.

Ευελπιστούμε κάθε χρόνο περισσότεροι μαθητές και των δύο σχολείων να επωφελούνται από τέτοιου είδους δραστηριότητες-ανταλλαγές, πλούσιες σε πρωτόγνωρες εμπειρίες, γνώσεις και βαθειά συναισθήματα.

Εμείς, ως υπεύθυνες -συντονίστριες καθηγήτριες δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε επάξια στο ρόλο μας και να μεταδώσουμε στα παιδιά μας και στα παιδιά του εξωτερικού τις αξίες της  Ελληνικότητας, του πολιτισμού  και της φιλοξενίας.

 

Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

Καραθανάση Σταματία, καθηγήτρια Αγγλικών 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA