Ε Κ Θ Ε Σ Η Ε Π Ι Σ Κ Ε Ψ Η Σ Σ Τ Ο Ν Ε Υ Ρ Ω Π Α Ι Κ Ο Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Π Υ Ρ Η Ν Ι Κ ΩΝ Ε Ρ Ε Υ Ν ΩΝ – C E R N

Κάτω από: οι εκδηλώσεις μας | 5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 7:12 μμ |

Το σχολείο μας πραγματοποίησε 4ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία από 19/1/2012  έως και 22/1/2012 με βασικό σκοπό την επίσκεψη  στο CERN η οποία είχε προγραμματιστεί  για την 20η Ιανουαρίου 2012 από την αρχή του σχολικού έτους. Στην εκδρομή συμμετείχαν 43 μαθητές, 5 καθηγητές και ο Διευθυντής του σχολείου Κος Χρήστος  Χατζηδιάκος –Κλάδου ΠΕ 4 Φυσικός .

Την 19η Ιανουαρίου ξεκινήσαμε από το χώρο του σχολείου στις 5.30 π.μ. και με πτήση της Aegean Airlines για Μιλάνο Επόμενος σταθμός μας ήταν η Γενεύη, όπου κάναμε περιήγηση στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης και μια βόλτα στο εμπορικό της κέντρο. Η διαμονή μας ήταν προγραμματισμένη στο ξενοδοχείο All Seasons στη περιοχή Annemasse Geneve.

Την επόμενη μέρα μετά το πρωινό αναχωρήσαμε για το ερευνητικό κέντρο CERN. Τις πρώτες 2,5 ώρες επισκεφθήκαμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις  κοντά στη reception του κέντρου, την έκθεση «Μικρόκοσμος» και την έκθεση “Universe de particules”, όπου είχαμε την ευκαιρία με απλές αναπαραστάσεις ή με διαδραστικές διαδικασίες ή με video να προετοιμαστούμε για την καλύτερη κατανόηση της επίσημης ξενάγησής μας.

Βέβαια από τις αρχές Δεκεμβρίου οι καθηγητές ΠΕ 4 είχαν αφιερώσει κάποιες διδακτικές ώρες για να ενημερώσουν τους μαθητές που θα συμμετείχαν στην επίσκεψη για το αντικείμενο της έρευνας και των πειραμάτων και να τους γνωρίσουν  «άγνωστα » σωματίδια όπως τα quarks, τα λεπτόνια ,τα αδρόνια κλπ. Επίσης είχαν μοιράσει στους μαθητές έντυπο πληροφοριακό υλικό. Εν  συνεχεία μετά το γεύμα στο εστιατόριο του κέντρου άρχισε η επίσημη ξενάγησή μας που διήρκησε από τις 2μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Την ξενάγηση μάς έκανε η ερευνήτρια στο CERN Κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου. Αρχικά μας εξήγησε με απλά λόγια τι ακριβώς γίνεται εκεί και εν συνεχεία επισκεφθήκαμε τον ανιχνευτή ATLAS στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων LHC, που  στο κέντρο του πραγματοποιούνται συγκρούσεις πρωτονίων με ασύλληπτες ενέργειες.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το χώρο όπου γίνεται το πείραμα LHCb (που μελετά τις διασπάσεις βραχύβιων σωματιδίων) και το χώρο που γίνεται η δοκιμή του συστήματος μαγνητών που κατευθύνουν τις δέσμες του επιταχυντή LHC.

Τέλος, πήγαμε στο χώρο που γίνεται το πείραμα ALICE (του οποίου επικεφαλής είναι η Κα Χατζηφωτιάδου) που μελετά τις συγκρούσεις πυρήνων μολύβδου σε πολύ υψηλές ενέργειες. Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι και έκαναν εύστοχες ερωτήσεις στους ερευνητές.

Την τρίτη μέρα μετά το πρωινό μας αναχωρήσαμε για το γύρο της λίμνης Leman. Πρώτη στάση η Λωζάννη, με περιήγηση στο ιστορικό της κέντρο και ελεύθερο χρόνο. Δεύτερη στάση στο Vevey, στο καντόνι του Βαούντ στη βόρεια όχθη της λίμνης της Γενεύης και στη συνέχεια στο Montreux, στα νοτιοδυτικά της ελβετικής επικράτειας, τόπο παραθερισμού μεγιστάνων του πλούτου. Περάσαμε από τον πύργο Σιγιόν και το Εβιάν και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.

Την τέταρτη μέρα αναχωρήσαμε για Μιλάνο περνώντας από το όμορφο Κουρμαγιέ στους πρόποδες του Λευκού όρους. Στο Μιλάνο επισκεφθήκαμε το Duomo (καθεδρικό ναό), το palazzo reale, το Λυρικό θέατρο και είχαμε ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα γύρω από τη πλατεία του Καθεδρικού Ναού. Αναχώρηση από το Μιλάνο 9.30 μ.μ. και άφιξη στο χώρο του σχολείου μετά τα μεσάνυχτα.

Η εκδρομή αυτή ήταν μια καλή εμπειρία για όλους μας,



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *