Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Κάτω από: οι εκδηλώσεις μας | 5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 7:17 πμ |

Συγγραφείς: Ερμής  Παπαθανασόπουλος  ,Βασιλική Κατσαρά ,Λύδια Τζογάνη, Ελίνα Κόνια, Αντρέας  Μποβολέτης ,Κωνσταντίνος Βάθης 

Εισαγωγή

Ανάμεσα στις 13 και 18 Νοεμβρίου 2011 , 6 μαθητές (Ερμής  Παπαθανασόπουλος ,Βασιλική Κατσαρά ,Λύδια Τζογάνη, Ελίνα Κόνια, Αντρέας  Μποβολέτης ,Κωνσταντίνος  Βάθης ) και 5 καθηγητές ( Μακρή Τριανταφυλλιά,  Χαλικιοπούλου  Μαρία, Καραλάκη Αικατερίνη , Καρασούλα  Αικατερίνη, Τσιλίκα  Αγγελική) από το 5ο λύκειο Νέας Σμύρνης ,Αθήνα Ελλάδα ,ταξίδεψαν στην Ρώμη  για να συναντήσουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από την Κροατία ,την Τουρκία ,την Πολωνία ,την Ρουμανία  και την Ιταλία  .Το πρόγραμμα ονομάζεται «where do cultures meet?» και οι στόχοι του είναι να παρακινήσει  τους μαθητές στην εκμάθηση ξένων γλωσσών , να ενθαρρύνει την ανεκτικότητα και την κατανόηση , να δείξει στους μαθητές τις ομοιότητες και τις διαφορές  ανάμεσα στους πολιτισμούς και να γκρεμίσει τα γλωσσικά και πολιτισμικά φράγματα ανάμεσα στους ανθρώπους. Παράλληλα  με τις επισκέψεις στο πολιτισμικό κέντρο της Ρώμης ,στην Όστια Αντίκα και στο Βατικανό , το πρόγραμμα περιελάμβανε ομαδικά εργαστήρια στο ιταλικό σχολείο , επεξεργασία ερωτηματολόγιων σχετικά με τον τρόπο ζωής των νέων όπως επίσης  και ένα παραδοσιακό γεύμα στις  οικογένειες  των Ιταλών μαθητών.

Πρώτη μέρα 14/11

Τη Δευτέρα το πρωί  συγκεντρωθήκαμε στο σχολειό όπου οι μαθητές παρουσίασαν σε μορφή power point τη  χώρα ,το σχολείο ,τις παραδόσεις τα ήθη και έθιμα τους .Αφού γευματίσαμε ανακοινώθηκαν  οι ομάδες στις οποίες ανήκε το κάθε παιδί. Στη συνέχεια οι μαθητές κάθε χώρας  δημιούργησαν  μια αφίσα με φωτογραφίες και κάρτες από την χώρα τους. Μετά  το μεσημεριανό, επισκεφτήκαμε το ιστορικό κέντρο της Ρώμης .Στο τέλος της ημέρας απολαύσαμε  το διάσημο για τη γεύση του ιταλικό παγωτό.

Δεύτερη μέρα 15/11

Ξυπνήσαμε  νωρίς το πρωί και κατευθυνθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο στην Όστια Αντίκα, την πιο διατηρημένη ρωμαϊκή πόλη στον κόσμο. Στην Όστια Αντίκα δουλέψαμε σε ομάδες και συμμετείχαμε με ένα είδος ερωτηματολογίου σε κυνήγι θησαυρού. Σταματήσαμε στο ρωμαϊκό θέατρο όπου είχαμε ένα μικρό γεύμα και τραβήξαμε φωτογραφίες. Περπατήσαμε στην παραλία κοντά στην πόλη Όστια Αντίκα και απολαύσαμε τη θέα στη Μεσόγειο θάλασσα. Το βράδυ συγκεντρωθήκαμε όλοι στο ξενοδοχείο όπου η κάθε ομάδα έδειξε τον δικό της τοπικό χορό. Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες φιλικές σχέσεις μεταξύ μας .

Τρίτη μέρα 16/11

Η ημέρα άρχισε νωρίς στο σχολείο όπου φτιάξαμε ερωτηματολόγια στην αίθουσα πληροφορικής σχετικά με την φιλία, τον τρόπο ζωής, το εκπαιδευτικό σύστημα και τις μελλοντικές σπουδές  και τα σπορ. Μετά το μεσημεριανό επισκεφτήκαμε το Κολοσσαίο  το οποίο ήταν πελώριο και εκπληκτικό, όπου είχαμε ξενάγηση .

 Μετά πήγαμε για παγωτό και επιστρέψαμε  στο ξενοδοχείο για να ετοιμαστούμε για το βραδινό με τις ιταλικές οικογένειες. Ήταν μια διαφορετική αλλά και φοβερή εμπειρία για όλους μας. Φάγαμε μακαρόνια, λαζάνια, τιραμισού και πολλά άλλα και αποφασίσαμε ότι η Ιταλική κουζίνα είναι πολύ πλούσια σε γεύσεις.

Τέταρτη μέρα 17/11

Την τέταρτη ημέρα λόγω απεργίας στα μέσα μεταφοράς το πρόγραμμα άλλαξε και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε την Ρώμη με την βοήθεια των Ιταλών μαθητών οι οποίοι υπήρξαν εξαιρετικοί ξεναγοί και μας έδειξαν με τον τρόπο τους τα πιο ωραία ιστορικά αξιοθέατα της Ρώμης. Το βράδυ οι Ιταλοί μας είχαν ετοιμάσει ένα <<pizza goodbye party >>. Αισθανθήκαμε πολύ φιλικά και οικεία μεταξύ μας, τραβήξαμε πολλές φωτογραφίες και ταυτόχρονα νιώθαμε ότι πλησιάζει η στιγμή που θα αποχωριστούμε γεμάτοι από ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματα.

Πέμπτη μέρα 18/11

Ελπίζαμε αυτή η μέρα να μην έρθει ποτέ γιατί όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές είχαμε δεθεί μεταξύ μας  και είχαμε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις ο ένας με τον άλλο. Δουλεύοντας σε ομάδες επεξεργαστήκαμε τα ερωτηματολόγια που μας είχαν δοθεί. Μετά το τέλος της εργασίας μας έγινε η απονομή των διπλωμάτων συμμετοχής και επισκεφθήκαμε το Βατικανό. Εντυπωσιαστήκαμε πάρα πολύ από το μουσείο του Βατικανού και τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Πέτρου.

 Συμπεράσματα και αξιολόγηση της πρώτης συνάντησης στη Ρώμη

Όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν. Όλα ήταν υπέροχα! Γνωρίσαμε ευχάριστα, εξωστρεφή παιδιά της ηλικίας μας. Καταφέραμε να γίνουμε φίλοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και υποσχεθήκαμε να κρατήσουμε επαφή μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος. Η διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα τα ήθη και τα έθιμα του καθένα από εμάς δεν αποτέλεσαν εμπόδιο. Μας έφεραν πιο κοντά και μας έκαναν να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλο περισσότερο. Είμαστε ευτυχείς που συμμετείχαμε στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος στη Ρώμη. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Θα βρεθούμε πάλι στην Πολώνια το 2012.

                                                                                                           Ν. Σμύρνη Νοέμβρioς 20011



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *