Ο Λόφος Αξιωματικών αποτελεί μια πολύ γνωστή συνοικία του Περιστερίου. Πήρε την ονομασία του από δύο οικογένειες αξιωματικών που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή πριν το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο λόφος αυτός προοριζόταν για κατοικίες αξιωματικών. Τελικά αυτοί εξαπατήθηκαν από κάποιο δικηγόρο που πήρε τα οικόπεδα.
Το 1944 στο Λόφο Αξιωματικών έγινε μπλόκο των Γερμανών και σε αυτό το σημείο υπάρχει ανάλογο μνημείο.
Ο κ. Γιάννης Κάτσουρας, πρώην υποδιευθυντής του σχολείου μας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι, μοιράστηκε μαζί μας τις νεανικές αναμνήσεις του σχετικά με την περιοχή.
Όπως μας πληροφόρησε, η περιοχή ήταν χωράφια με σπαρτά, ελιές, βοσκότοπους. Στη δεκαετία του ΄60 τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα μέσα στα χωράφια και στο σχολείο έρχονταν για εκδρομή. Για συγκοινωνία, βέβαια, ούτε συζήτηση. Ο μόνος δρόμος που υπήρχε ήταν η λεωφόρος Θηβών που έφτανε στον Πειραιά. Οι υπόλοιποι δρόμοι ήταν χωματόδρομοι. Κοντά στη Θηβών λειτουργούσαν και βουστάσια. Δεν υπήρχε η λεωφόρος Αθηνών και η κυκλοφορία γινόταν μέσω της Παλαιάς Καβάλας.
Το γήπεδο του Ατρόμητου ήταν ένα γήπεδο χωμάτινο που είχε σύρμα για περίφραξη. Δίπλα περνούσε ένα ποτάμι που ξεκινούσε από το ιδιωτικό σχολείο «Παπαχαραλάμπους», περνούσε από τα Εκατόδεντρα, από το γήπεδο και τέλος χυνόταν στον Κηφισό. Εκτός από αυτό, ποτάμι περνούσε και από τη σημερινή οδό Φιλικών. Τα ποτάμια ήταν ο αγαπημένος τόπος των παιχνιδιών των παιδιών. Κοντά στη Φιλικών λειτουργούσαν καμίνια που ψήνανε κεραμίδια και τούβλα. Το Νοέμβριο του 1961, ξεχειλίζοντας ο Κηφισός πλημμύρισε μια μεγάλη περιοχή και καταστράφηκαν πολλά σπίτια. Δίπλα στη λεωφόρο Αθηνών υπήρχε το Χαϊδαρόρεμα, το οποίο επίσης πλημμύρισε με καταστροφικές συνέπειες το 1978. Σήμερα τα ρέματα αυτά έχουν κλείσει.
Η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας δεν ήταν χτισμένη. Υπήρχε όμως το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.
Το Γυμνάσιο που υπήρχε ήταν ένα παράπηγμα. Το πρώτο Γυμνάσιο της περιοχής λειτούργησε εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το 15ο Γυμνάσιο. Ένα Super Market νοικιάστηκε από το κράτος και εκεί εγκαταστάθηκαν μαθητές και καθηγητές. Στην οδό Τζον Κέννεντυ λειτουργούσαν οι κινηματογράφοι της περιοχής “Άρης” , “Αλεξάνδρα” , “Αλίκη”. Αργότερα στη δεκαετία του ΄70 και του ΄80 ξεκίνησε έντονη ανοικοδόμηση και δημιουργήθηκε η συνοικία που όλοι γνωρίζουμε.