Συνοπτική έκθεση αποτίμησης του προγράμματος του Εκπαιδευτικού Ομίλου

Μάι 202317

Στο 5 ο Γυμνάσιο Καρδίτσας υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 Εκπαιδευτικός Όμιλος με θέμα: « Από την Αρχαία Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου – Γλωσσικές και πολιτιστικές γέφυρες» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Ζάρρα Χριστίνα ΠΕ02 και κ. Παππά Ευαγγελία ΠΕ02 και τη συμμετοχή εννέα μαθητών από το Β3.Πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη συνέπεια από την πλευρά των μαθητών 23 δίωρες συναντήσεις κάθε Δευτέρα την 7 η και 8 η ώρα μετά το τέλος του ωρολογίου σχολικού προγράμματος με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων κλίσεων των μαθητών. Εκτός της συνέπειας των συμμετεχόντων, ως προς το θέμα των παρουσιών, εντύπωση προκάλεσε και η ενθουσιώδης συμμετοχή στην αναζήτηση, επεξεργασία και παραγωγή υλικού.

Οι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί στόχοι που τέθηκαν στην έναρξη του ομίλου επιτεύχθηκαν. Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ομίλου ήταν σύμφωνο με τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης, επικοινωνίας και συνεργασίας. Ο σχεδιασμός και η έκδοση του εντύπου ,μετά την επεξεργασία του υλικού, απετέλεσε εργαλείο μάθησης, αναζήτησης, καλλιέργειας και ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών. Οι ίδιοι κατανόησαν τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας και της αλληλεπίδρασης της με τις ξένες γλώσσες καθώς και της επιρροής της αρχαίας αρχιτεκτονικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρόγραμμα του ομίλου ακολούθησε τις μεθοδολογικές αρχές του διαθεματικού σχεδίου δράσης, που ενθαρρύνει και αναπτύσσει δράσεις για την αξιοποίηση του υπάρχοντος γνωστικού κεφαλαίου των μαθητών και την αγάπη τους για μάθηση. Μ΄ αυτόν τον τρόπο διεύρυναν τους ορίζοντες των ενδιαφερόντων τους, δίνοντας τους επιπλέον κίνητρα μάθησης. Η οργάνωση και η έκδοση βιβλίου με ψηφιακή εκτύπωση ανέπτυξε τη θετική κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών με ανάληψη ρόλων και καθηκόντων ,που στηρίζονται εμφατικά στη συνεργασία. Στα πλαίσια του Ομίλου εκτός της παραγωγής του βιβλίου υπήρξαν και παράλληλες δράσεις. Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη σε σημεία ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος της πόλης μας, όπου τα μέλη του Ομίλου , παρουσίασαν το καθένα ξεχωριστά την ιστορία του κάθε τοπόσημου.

Παρόλο που δεν ανήκουμε στην κατηγορία των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων, όπου οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι λειτουργούν με προνομιακές συνθήκες, εμείς στο 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας με μοναδικό στήριγμα αλλά και κίνητρο την αγάπη μας για τη μητρική μας γλώσσα.

Θα ήταν παράλειψη μας ως 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας να μην ευχαριστήσουμε θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κων/νο Νούσιο. Δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τόσο του ιδίου, όσο και της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλίας για τα δρώμενα στη μαθητική κοινότητα ,ανέλαβε το κόστος της έκδοσης του βιβλίου ,διευκολύνοντας μ΄ αυτό τον τρόπο την προβολή και την κοινολόγηση της προσπάθειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Εκπαιδευτικού Ομίλου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΡΑ ΠΕ02

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΠΑ ΠΕ02

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΙστορικόΆνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων