4ήμερη Περιβαλλοντική-Πολιτιστική επίσκεψη του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας στη «Μεσσηνιακή γη»

Απρ 202325

Στα πλαίσια των σχολικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα ενός πολιτιστικού με θέμα: «Μεσσηνία….Το παρελθόν ζωντανεύει στο παρόν» και ενός περιβαλλοντικού με θέμα: «Μάνα-ελιά: η ελιά δώρο ζωής και πολιτισμού»  και αρχηγό την κ. Καβάλλα Αφροδίτη ΠΕ01 και συνοδούς  καθηγητές κ. Πούλιου Αλεξάνδρα ΠΕ02, κ Παππά Ευαγγελία ΠΕ02 και κ. Αθανασίου Κων/νο  οι μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας 37 στο σύνολο τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  επισκέφθηκαν το Ν. Μεσσηνίας και την πρωτεύουσα Καλαμάτα, μια πόλη ιστορική και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Στις επισκέψεις τους έκαναν ένα ταξίδι στην Ιστορία, μέσα από την «Αρχαία Μεσσήνη», ένα αρχαιολογικό πάρκο βραβευμένο από την Europa Nostra, που συνδυάζει άψογα τη μεγαλοπρέπεια των Δελφών με την ομορφιά του φυσικού τοπίου της αρχαίας Ολυμπίας. Τα «Μάτια της Βενετίας στη Μεσόγειο» όπως είναι γνωστά τα Μεσαιωνικά κάστρα της Μεθώνης (με τη σπουδαία στρατηγική θέση), την Κορώνη με το Βενετσιάνικο κάστρο και την Πύλο, γνωστή και με την ενετική- ιταλική ονομασία Ναβαρίνο, όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία.

Στην πόλη της Καλαμάτας αρχικά επισκέφθηκαν το μουσείο παραδοσιακής φορεσιάς από τη συλλογή «Βικτώρια Καρέλια» μια από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο, που φιλοξενείται σε διατηρητέο κτίριο του τέλους του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας. Στόχος της  ήταν η παρουσίαση της νεότερης ελληνικής ιστορίας από την Επανάσταση του 1821 ως τις μέρες μας, μέσα από κείμενα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Ακόμη θαύμασαν το ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου στις 23 Μαρτίου 1821 έγινε η δοξολογία για το εναρκτήριο έναυσμα της Επανάστασης. Επίσης έκαναν ένα όμορφο ταξίδι στη μαγεία της φύσης, αφού επισκέφτηκαν ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας, το σπήλαιο Διρού, όπως και ένα εκκλησάκι που χαρακτηρίζεται ως θαύμα της φύσης, αφού επάνω στη σκεπή του υπάρχουν 17 βελανιδιές, την Αγία Θεοδώρα (Βάστα).Βέβαια θα ήταν παράλειψη αν δεν επισκεπτόμασταν ένα ελαιοτριβείο, αφού η Μεσσηνία είναι γνωστή για το υπέροχο λάδι της. Έτσι έγινε ξενάγηση στον Αγροτικό Ελληνικό Συνεταιρισμό από τον υπεύθυνο του ελαιοτριβείου κ. Μ. Αντωνόπουλο.

Και το ταξίδι μας τελείωσε με την επίσκεψη στον ιστορικό χώρο των Μυκηνών.  Ελπίζουμε όλο αυτό το όμορφο οδοιπορικό με τις πλούσιες εικόνες, τη γνώση και την ιστορία να βοηθήσει τους μαθητές μας να κατανοήσουν την αξία του αρχαίου πολιτισμού μας και την ιστορική συνέχεια του τόπου μας μέσα στους αιώνες.

IMG 3559 IMG 3557 IMG 3437

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απρίλιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ιστορικό

 

 

 

DSC08255

DSC03568

DSC08243

 

 



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων