Εκπαιδευτική εκδρομή του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

Μαρ 202321

Στις 8 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της Β΄ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας στο Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ΚΠΕ) και στο Βυζαντινό μουσείο Μακρινίτσας του νομού Μαγνησίας. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων “Ανακαλύπτω το οικολογικό μου αποτύπωμα” και “Ταξίδι στον χρόνο και στη ιστορία μέσα από τα κάστρα”, που υλοποιούνται στο σχολείο μας.

img3

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ΚΠΕ οι μαθητές παρακολούθησαν το ημερήσιο πρόγραμμα “Αειφορική διαχείριση του νερού – Κρήνες της Μακρινίτσας”. Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση στο παραπάνω θέμα στον χώρο του ΚΠΕ και στη συνέχεια, με την επίβλεψη της παιδαγωγικής ομάδας, περιηγήθηκαν στα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού της Μακρινίτσας και παρατήρησαν τις κρήνες που υπάρχουν διάσπαρτες στις διάφορες συνοικίες και πλατείες του χωριού. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σ’ επαφή με την αρχιτεκτονική των κρηνών, καθώς και με άλλα θέματα που σχετίζονται μ’ αυτές, όπως έθιμα, τοπική ιστορία και λαϊκές δοξασίες. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να μελετηθούν και θέματα σχετικά με το νερό, τις χρήσεις του και τους τρόπους διαχείρισή του.

img2

Στη συνέχεια, η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο περιελάμβανε την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Αμπέλι μου πλατύφυλλο”. Αρχικά οι μαθητές περιηγήθηκαν στις συλλογές του μουσείου και μέσα από ένα παιχνίδι παρατήρησης κλήθηκαν να εντοπίσουν το μοτίβο της αμπέλου, όπως αυτό αποτυπώνεται στα ξυλόγλυπτα και στις βυζαντινές εικόνες. Παράλληλα οι μαθητές μελέτησαν πώς η άμπελος και τα παράγωγά της ενέπνευσαν γόνιμα την αγιογραφία, τη χριστιανική λατρεία, τα ήθη και τα έθιμα. Επίσης παρακολούθησαν την εξέλιξη της αγιογραφίας όσον αφορά την χρήση των χρωμάτων και την αποτύπωση των προσώπων των αγίων, ενώ έμαθαν για τους συμβολισμούς των χρωμάτων στις βυζαντινές εικόνες. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε μ’ ένα εικαστικό εργαστήριο, που στόχευε στην εμπέδωση, μέσα από την τέχνη, της σημασίας της αμπέλου στην λαϊκή μας παράδοση.

img1

Με αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή οι μαθητές έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο και απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις με βιωματικό τρόπο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ιστορικό

 

 

 

DSC08255

DSC03568

DSC08243

 

 Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων