Το 5ο Γυμνάσιο στην Κρακοβία!

Μαΐ 202226

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ Δράση KA229 2019-1-CZ01-KA229-061132_5  με τίτλο “Young hands on old lands”, που υλοποιεί το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, δέκα μαθητές και τρεις καθηγήτριες του σχολείου μας επισκέφτηκαν το σχολείο Primary School No2 στην πόλη Proszowice της Πολωνίας. Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο συνεργάζονται πέντε σχολεία από τις χώρες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.

1

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης έγινε θερμή υποδοχή από τους Πολωνούς καθηγητές, τον Διευθυντή του σχολείου και τον Δήμαρχο της πόλης. Έγινε περιήγηση στους χώρους του σχολείου και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του και σε δεύτερο χρόνο ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου οι μαθητές άκουσαν για την τοπική ιστορία.

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν γεμάτες από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σχετικές με το βασικό στόχο του προγράμματος που αφορά τις παραδόσεις των χωρών και τη σύνδεσή τους με το παρόν και το μέλλον. Στη συγκεκριμένη συνάντηση το θέμα ήταν η παρουσίαση της παραδοσιακής μουσικής και των τραγουδιών της κάθε χώρας, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το γύρισμα ενός videoclip, όπου οι μαθητές όλων των χωρών τραγούδησαν μαζί ένα πολωνικό παραδοσιακό τραγούδι.Μοναδική εμπειρία ήταν η περιήγηση στην Κρακοβία, όπου διέμεναν οι αποστολές των φιλοξενούμενων σχολείων, οι οποίες ξεναγήθηκαν στο διάσημο κάστρο Wawel, στον μεγάλο καθεδρικό ναό, στη Βασιλική της Παναγίας, στη σπηλιά του Δράκου, ενώ ξεκουράστηκαν δίπλα στον μεγάλο ποταμό Βιστούλα.

2

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στο Mουσείο και πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν με δέος την ξεναγό που έδειξε πολλά από τα σημαντικά σημεία του στρατοπέδου. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν επίσης και η επίσκεψη στα αλατωρυχεία Wieliczka, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές έκαναν βόλτα με τον σιδηρόδρομο, περπάτησαν και ανέβηκαν στη βάρκα για να θαυμάσουν τις γεωλογικές κατασκευές και τα γλυπτά από αλάτι.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εθνικό πάρκο Ojcowski, όπου, αφού οι μαθητές περπάτησαν στη φύση, ακολούθησε μπάρμπιεκιου.

Οι μαθητές και των πέντε σχολείων ανέπτυξαν μια πολύ φιλική σχέση μεταξύ τους και δούλεψαν όλοι μαζί για τις ανάγκες του προγράμματος. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν ήταν μοναδικές. Ακολουθεί μία ακόμη διακρατική συνάντηση τον Ιούλιο 2022 στα νησιά Αζόρες της Πορτογαλίας, όπου θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αυτό.

Η προβολή του σχεδίου δράσης “Young hands on old lands” και η διάχυση των αποτελεσμάτων του γίνεται μέσω της κοινής ιστοσελίδας του προγράμματος και της ιστοσελίδας του σχολείου μας https://blogs.sch.gr/5gymkard/.  3

Αφήστε μια απάντηση

Μάιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ   Αυγ »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ΑρχείοΆνοιγμα μενού
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων