Συμμετοχή του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας στην εκδήλωση Φυσικών Επιστημών 2016

Μάι 201616

DSC08236

To 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, με την επιμέλεια των καθηγητριών  Ελευθερίας Παππά και Μαρίας Μπαλακτσή και τη συμμετοχή των μαθητών/τριών:  Ευαγγελίας Αδάμου, Ελένης Αργύρη, Ιωάννη Γιαννακού, Κερασίας-Μαρίας Ζιαζοπούλου, Κυριάκου Ζορμπά, Δημητρίου Καραουλάνη, Άννας Καταβολάδα, Ειρήνης-Σταφανίας Κοτρώτσιου, Αικατερίνης-Μαρίας Μούντζια, Πηνελ    όπης Νούκα, Μαρίας Ντενησιώτη, Βασιλείου Παπαλίτσα, Μαρίας Πυρετζή, Κωνσταντίνας Ράπτη, έλαβε μέρος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην εκδήλωση Φυσικών Επιστημών που διοργάνωσε το ΕΚΦΕ Καρδίτσας, στις εγκαταστάσεις του 7ου Γυμνασίου.

Τα πειράματα με τα οποία συμμετείχε το σχολείο μας έχουν τίτλο: 1) Πειράματα με το κέντρο βάρους, 2) Τρισδιάστατη απεικόνιση βίντεο (ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ), 3) Μετέφερε νερό με ένα τρύπιο μπουκάλι, και 4) Πάρε ένα βυθισμένο νόμισμα στο νερό, με στεγνά χέρια, και η αναλυτική περιγραφή τους είναι η εξής:

Πειράματα με το κέντρο βάρους.

Υλικά: 1ο πείραμα: Δύο πιρούνια, δύο οδοντογλυφίδες, αλατιέρα. 2ο πείραμα:  Δύο πιρούνια, μία οδοντογλυφίδα, ποτήρι, αναπτήρας. 3ο πείραμα: Δύο άδεια αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικού και 100 ml νερό.

Διαδικασία: 1ο πείραμα : Ενώνουμε τα δύο πιρούνια, τα στηρίζουμε σε μία οδοντογλυφίδα και στη συνέχεια στηρίζουμε το σύστημα που κατασκευάσαμε στην άλλη οδοντογλυφίδα που έχουμε στηρίξει προηγουμένως σε μία αλατιέρα, όπως φαίνεται στην εικόνα.

2ο πείραμα:  Ενώνουμε τα δύο πιρούνια, τα στηρίζουμε σε μία οδοντογλυφίδα και στη συνέχεια στηρίζουμε το σύστημα που κατασκευάσαμε στο χείλος του ποτηριού. Στη συνέχεια ανάβουμε με τον αναπτήρα φωτιά στο άκρο της οδοντογλυφίδας που ακουμπάει στο ποτήρι.

3ο πείραμα: Ρίχνουμε τα  100 ml νερό στο ένα κουτάκι  αναψυκτικού και προσπαθούμε να τα στηρίξουμε και τα δύο κουτάκια πλάγια.

P1050730IMG_20160419_121738

Εξήγηση: 1ο πείραμα: Το σύστημα οδοντογλυφίδες – πιρούνια στηρίζεται γιατί το κέντρο βάρους βρίσκεται κάτω από την αλατιέρα.

2ο πείραμα: Το σύστημα οδοντογλυφίδα – πιρούνια στηρίζεται στο χείλος του ποτηριού γιατί το κέντρο βάρους βρίσκεται κάτω από το ποτήρι.

3ο πείραμα: Το άδειο κουτάκι πέφτει γιατί το κέντρο βάρους είναι σχετικά ψηλά μέσα στο κουτάκι, ενώ το κουτάκι με το νερό στηρίζεται πλάγια, γιατί ρίχνοντας νερό μέσα στο κουτάκι το κέντρο βάρους κατεβαίνει και είναι μέσα στο νερό.

Τρισδιάστατη απεικόνιση βίντεο (ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ)

Υλικά: Πλεξιγκλάς, ψαλίδι,χάρακας, χαρτί, κόλα, smartphone (ή tablet,υπολογιστής), βίντεο του youtube: hologram.

Διαδικασία: Κόβουμε τέσσερα ίδια τραπέζια από το πλεξιγκλάς διαστάσεων: βάση μικρή=1cm, βάση μεγάλη=6cm και ύψος=3,5cm. Τα κολλάμε μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα τετράεδρο ( βλέπε στην εικόνα), το τοποθετούμε πάνω στην οθόνη του tablet και πατάμε έναρξη για να παίξει το  βίντεο.

Εξήγηση: Τα φυσικά φαινόμενα που συνεισφέρουν στην δημιουργία των ολογραμμάτων είναι η περίθλαση και η συμβολή του φωτός. Για την καταγραφή απαιτείται φως από λέιζερ και οπτικά εξαρτήματα τοποθετημένα σε ειδικές διατάξεις.

 IMG_20160419_121051IMG_20160410_180519

Μετέφερε νερό με ένα τρύπιο μπουκάλι.

Υλικά: Ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι, ένα καμινέτο, ένα λεπτό καρφί, ένα γυάλινο δοχείο, νερό, χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Διαδικασία: Ανάβουμε το καμινέτο, ζεσταίνουμε το καρφί και κάνουμε μερικές τρύπες στο άδειο πλαστικό μπουκάλι. Στη συνέχεια, γεμίζουμε το δοχείο με νερό, το χρωματίζουμε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής (για να είναι πιο εντυπωσιακό) και βυθίζουμε μέσα σε αυτό το μπουκάλι. Το γεμίζουμε με νερό και βιδώνουμε το καπάκι. Παρατηρούμε ότι μόλις βγάλουμε το μπουκάλι από το δοχείο, δε χάνεται ούτε μια σταγόνα νερού.  Όταν όμως ξεβιδώσουμε το καπάκι, το νερό «πετάγεται»  από τις τρύπες που κάναμε. Βιδώνοντας το καπάκι , πάλι το νερό σταματά.

Εξήγηση: Το μυστικό για να μην τρέχει το νερό, είναι να είναι κλειστό το καπάκι. Με αυτό τον τρόπο, η ατμοσφαιρική πίεση που ασκείται στα τοιχώματα του μπουκαλιού  εξωτερικά εμποδίζει το νερό να βγει, επειδή είναι μεγαλύτερη από την πίεση που ασκείται στα  εσωτερικά τοιχώματα του μπουκαλιού. Το αντίστροφο συμβαίνει όταν ανοίξουμε το καπάκι, οπότε το νερό δεν εμποδίζεται αλλά πιέζεται προς τα έξω.

P1050731

Πάρε ένα βυθισμένο νόμισμα στο νερό, με στεγνά χέρια.

Υλικά: Ποτήρι, πιάτο με νερό, νόμισμα, κερί.

Διαδικασία: Βυθίζουμε ένα νόμισμα μέσα στο πιάτο με το νερό. Ανάβουμε ένα κερί και το αφήνουμε κι αυτό  στο πιάτο. Τέλος τοποθετούμε το ποτήρι ανάποδα , πάνω από το κερί. Παρατηρούμε ότι σε λίγο το κερί σβήνει, το νερό συγκεντρώνεται μέσα στο ποτήρι και χωρίς να βρέξουμε τα χέρια μας μπορούμε να πάρουμε το νόμισμα.

Εξήγηση: Το κερί καταναλώνει το οξυγόνο που υπήρχε μέσα στο αναποδογυρισμένο ποτήρι και σβήνει. Η πίεση στο εσωτερικό του ποτηριού μειώνεται και το νερό « ρουφιέται» μέσα στο ποτήρι, αδειάζοντας το πιάτο. Μπορούμε τώρα να σηκώσουμε το νόμισμα.

 

P1050742

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάιος 2016
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ιστορικό

 

 

 

DSC08255

DSC03568

DSC08243

 

 



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων