Επίσκεψη στη Φωκίδα

Στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής σταδιοδρομίας “Παραγωγικές μονάδες της περιοχής μας” που υλοποιεί το σχολείο μας τη σχολική χρονιά 2011-2012 επισκεφθήκαμε το νομό Φωκίδας με κύριο προορισμό το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Βαγονέτο.

  • Είδαμε τη διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας, μία πολυδιάστατη βιωματική εμπειρία, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας την ψυχαγωγική διάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας μαζί με την παιδαγωγική. Τρεις αίθουσες, τρία χρώματα, τρεις διαφορετικές ιστορίες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης «ανακατεύει» με το χέρι του την κοσμική ύλη, «τρέχει» μαζί με τους κόκκους της αλουμίνας μέσα σε ένα βιομηχανικό σωλήνα, «ακολουθεί» εικονικά τα μόρια του μεταλλεύματος, «ταξιδεύει» στη μύτη ενός γιγαντιαίου γεωτρύπανου που αναζητά βωξίτη και δίνει εντολή να ξεκινήσει η «γεώτρηση».
  • και στη συνέχεια η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο, που τον αποτελούν η γεωλογική αίθουσα, το τοπογραφικό εργαστήριο, το χημείο και η αίθουσα Αποκατάστασης Περιβάλλοντος. Σε κάθε μία από τις αίθουσες αυτές προβάλλεται η μεταλλευτική ιστορία της περιοχής και οι τρόποι εξόρυξης και αξιοποίησης του βωξίτη καθώς και οι μέθοδοι αποκατάστασης του τοπίου μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης.
  • Τέλος στη στοά 850 που έχει συντηρηθεί κατάλληλα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να γίνει επισκέψιμη. Ο επισκέπτης, εφοδιασμένος με κράνος ασφαλείας και αδιάβροχο, μεταφέρεται με το VAGONETTO, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι τριάντα χρόνια πριν, στην αρχή της διαδρομής, για να απολαύσει κατόπιν περπατώντας τα μοναδικά εκθέματα της διαδρομής και να ξεναγηθεί σε μία τυπική ημέρα δουλειάς των μεταλλωρύχων εκείνης της εποχής. Μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα ατομικής ξενάγησης, «ακούει» τους μεταλλωρύχους να μιλάνε τη δική τους γλώσσα και να «χειρίζονται» τα μηχανήματα εκείνης της εποχής. Η στοά είναι φωτισμένη και υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός για την άνετη επίσκεψή της

Είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε το Γαλαξίδι, το Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου, τους Δελφούς, την Αράχωβα, την Άμφισσα, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και τη Ναύπακτο.

Αφήστε μια απάντηση

Translate

Ιστορικό

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων