Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 1o Τεύχος 2012, Αρθρα | , στις 15-02-2012

επιμέλεια: Ρουμελιώτης Στέργιος(Α3)

Το Διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο διασύνδεσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και αποτελεί ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου. Ανοίγει ένα παράθυρο στο κόσμο, με άπειρες υπηρεσίες με πολύ μικρό κόστος.

Ας δούμε τις θετικές πλευρές  του Διαδικτύου.

-Επανάσταση στην επικοινωνία. ‘Ανθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης επικοινωνούν γρήγορα, άμεσα  και με ελάχιστο κόστος και μπορούν να δημοσιεύουν ελεύθερα και δωρεάν τις απόψεις τους για κάθε θέμα.

-Δυνατότητα πληροφόρησης για θέματα οποιουδήποτε ενδιαφέροντος (π.χ.  αγορά προϊόντων, παροχή υπηρεσιών, εγκυκλοπαιδικά θέματα και πολλά άλλα).

-Μόρφωση και επιμόρφωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν βιβλία και άλλα βοηθήματα.

-Διευκόλυνση της καθημερινότητας με την τακτοποίηση και διεκπεραίωση πολλών εργασιών γρήγορα και άμεσα.

-Νέα μορφή εργασίας, η τηλεργασία για τους επαγγελματίες που μπορούν να εκτελέσουν εργασίες  μέσω του Διαδικτύου (π.χ. δημοσιογράφοι, συγγραφείς, μεταφραστές κ.λ.π.)

-Διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των ηλικιωμένων.  Το Διαδίκτυο συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και επιδρά θετικά στην ψυχολογική τους κατάσταση.

-Ψυχαγωγία. Μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια, να ακούσουμε τραγούδια, να βρούμε κινηματογραφικές ή θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα.

-Επίσκεψη σε άλλες χώρες. Με το Διαδίκτυο μπορούμε με ένα κλικ να βρεθούμε σε οποιαδήποτε χώρα, να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της, να διαβάσουμε την ιστορία της, αλλά και να την επισκεφτούμε κλείνοντας εισιτήρια και ξενοδοχεία σε χαμηλές τιμές.

-Αναζήτηση δημοσίων εγγράφων, που έχουν ψηφιοποιηθεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Υποβολή αιτήσεων και εγγράφων γενικά μέσω του Διαδικτύου.

Ας δούμε όμως και τις αρνητικές πλευρές του Διαδικτύου:

-Παιδική πορνογραφία. Άτομα άγνωστα στα παιδιά, προκαλούν συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως και στέλνουν φωτογραφίες ως κάτι το φυσιολογικό.

-Ψηφιακή παρενόχληση, δυσφήμιση,  διάδοση ψευδών φημών.

-Αυτοκτονίες. Σε 5 χρόνια πάνω από 378 άτομα έχουν εκδηλώσει  πρόθεση να αυτοκτονήσουν.

-Η χρήση των ψευδωνύμων μπορεί να μετατρέψει την επικοινωνία σε μία από τις  πιό επικίνδυνες παγίδες του Διαδικτύου. Οι αληθινές φιλίες βρίσκονται στην πραγματική ζωή και δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο.

-Οικονομικές απάτες. Μηνύματα με παραπλανητικό περιεχόμενο, υποκλοπή κωδικών ασφαλείας, υπέρογκες χρεώσεις, απατηλές αγορές.

-Παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Βομβαρδισμός διαφημιστικών μηνυμάτων, παραβίαση δεδομένων υγείας και οικονομικών.

-Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες αποποιούνται τα πνευματικά τους δικαιώματα για τα περιεχόμενα που ανεβαίνουν στις ιστοσελίδες αυτές.

-Εθισμός στο Διαδίκτυο. Είναι μια νέα εξάρτηση για τους νέους και τους ενήλικες, δημιουργεί αποξένωνση και μονομανία με αποτέλεσμα την παραμέληση των υποχρεώσεων, την αδιαφορία για τον πραγματικό κόσμο, καθώς και προβλήματα υγείας (πονοκέφαλοι, ξηρότητα ματιών κλπ)

ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

-Μη διακόπτετε τη χρήση, αλλά να βάζετε όρια και να αρχίσετε και πάλι την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες μακρυά από τον υπολογιστή. Μία ώρα την ημέρα στο Διαδίκτυο  θεωρείται αρκετή για την ενημέρωση και ψυχαγωγία του χρήστη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

-Τοποθετήστε τον υπολογιστή  σε χώρο που μπορείτε να επιβλέπετε το παιδί. Κάντε την πλοήγηση στο διαδίκτυο οικογενειακή δραστηριότητα. Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους που υπάρχουν, όταν συνομιλούν με αγνώστους.  Συζητείστε μαζί τους για θέματα ασφαλείας, διδάξτε τα να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες, να μη χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες σε διαδικτυακές συναλλαγές. Μην τους επιτρέπετε να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω του Διαδικτύου, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο. Παρεμποδίστε τους την πρόσβαση σε ανεπιθύμητα sites. Eλέγξτε το περιεχόμενο των CDs, DVDs που ανταλλάσσουν με φίλους τους.  Μιλήστε τους και κάντε τους να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να κλείσουν την ηλεκρονική σελίδα, στην οποία προκύπτει κάτι ενοχλητικό ή προσβλητικό.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

-Μη δίνεις σε κανένα τους κωδικούς σου πρόσβασης, εκτός από τους γονείς σου. Μη απαντάς σε μηνύματα “παράξενα” και πές το κατευθείαν στους γονείς σου. Μη στέλνεις τη φωτογραφία σου και προσωπικά στοιχεία σε αγνώστους. Σιγουρέψου ότι τα άτομα με τα οποία συνομιλείς είναι πράγματι αυτά που γνωρίζεις. ‘Αν κάποιος σε παρενοχλεί, βγές αμέσως από τον ιστότοπο. Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με άτομα που γνώρισες στο Διαδίκτυο και ζήτησε τη γνώμη των γονιών σου. Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με τέτοιο άτομο, ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άλλο άτομο που εμπιστεύεσαι και η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.  Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ότι βλέπεις στο Διαδίκτυο και συζήτησε  με τους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και όσα συμβαίνουν όταν “σερφάρεις” σ’ αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση