Τη Δευτέρα 14/10 οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄και Γ΄τάξης επισκέφτηκαν το Βιωματικό πάρκο Ζαχαίος στην Παιανία. Οι μαθητές με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους περιηγήθηκαν σε ένα αυθεντικά παραδοσιακό κτήμα με πετρόκτηστες αίθουσες και καταπράσινους κήπους ,γνώρισαν το οινοποιείο και βιωματικά ενεπλάκησαν στην διαδικασία του τρύγου αλλά και στην παρασκευή προϊόντων από τον μούστο.
- Να γνωρίσουν το αμπέλι και τα είδη των σταφυλιών.
- Να μάθουν για τον τρύγο.
- Να γνωρίσουν τα κυριότερα παράγωγα του σταφυλιού, τον μούστο, το πετιμέζι και το κρασί.
- Να δουν από κοντά εργαλεία μιας άλλης εποχής και να μάθουν πώς η καθημερινή ανάγκη ωθεί τον άνθρωπο στην ευρεσιτεχνία και την εξέλιξη.
- Να αποκτήσουν παραστάσεις για την επεξεργασία του σταφυλιού και την μετατροπή του μούστου σε κρασί.
- Να μάθουν την επίδραση που είχε και έχει η εκμετάλλευση του αμπελιού στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου.
- Να μάθουν πώς τα παράγωγα του σταφυλιού χρησιμοποιούνται στη παραδοσιακή μαγειρική (συνταγές για μουσταλευριά και μουστοκούλουρα).
- Να έρθουν σε επαφή με μύθους και παροιμίες που έχουν σχέση με το αμπέλι, το σταφύλι και το κρασί.
- Να βιώσουν την ευχαρίστηση της ομαδικής δραστηριότητας συμμετέχοντας στο πάτημα του σταφυλιού ακολουθώντας την πορεία του για την παραγωγή του μούστου.
- Να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες συνεργασίας και αλληλοβοήθειας κατά την παραγωγή μουστοκούλουρων.
- Να δημιουργήσουν…
- Να τραγουδήσουν τραγούδια και θα συμμετάσχουν σε θεατρικό παιχνίδι με θέμα το αμπέλι και το κρασί.
- Τέλος να έρθουν σε επαφή με την φύση γνωρίζοντας τα αξιαγάπητα γαϊδουράκια του πάρκου και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σεβασμού & προστασίας απέναντι στα ζώα.