Αρχική » Βιβλιοθήκη » Mια ματιά στον κόσμο: Γιατί η μέρα μετά τα Χριστούγεννα ονομάζεται Boxing Day;

Mια ματιά στον κόσμο: Γιατί η μέρα μετά τα Χριστούγεννα ονομάζεται Boxing Day;

Η 26η Δεκεμβρίου δεν είναι μόνο η μέρα που ο Άγιος Βασίλης μπορεί επιτέλους να ξεκουραστεί, αλλά μιά επίσημη αργία γνωστή ως «Boxing Day», τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες.jpg χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Οι ακριβείς ρίζες της ονομασίας είναι άγνωστες, αλλά υπάρχουν μερικές θεωρίες οι οποίες φτάνουν μέχρι τον Μεσαίωνα.

Παρά το ιδιόρρυθμο όνομά της, η Boxing Day, δεν έχει βέβαια καμμία σχέση με το γνωστό άθλημα, ούτε με τα σκουπίδια των άδειων κουτιών που έχουν απομείνει από τα Χριστούγεννα, ή την επιστροφή ανεπιθύμητων δώρων στα πολυκαταστήματα. Ένα «Χριστουγεννιάτικο κουτί» ήταν ο παλιός τρόπος αναφοράς στο να δίνονται χρήματα, μικρά δώρα και υπολείμματα από το Χριστουγεννιάτικο γεύμα στους υπηρέτες, οι οποίοι έπρεπε να εργαστούν την ημέρα των Χριστουγέννων και να βάλουν πρώτα τις ανάγκες των ανθρώπων για τους οποίους δούλευαν. Η 26η Δεκεμβρίου ήταν γι αυτούς η μέρα την οποία περνούσαν με την οικογένειά τους, όταν καταλάγιαζαν οι εορταστικές ετοιμασίες.

.jpg
Η δεύτερη θεωρία σχετίζεται επίσης με τη φιλανθρωπία. Τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα υπήρχε ένα κουτί στις εκκλησίες,στο οποίο οι άνθρωποι έβαζαν χρήματα για τους φτωχούς.Μετά το πέρας της Χριστουγεννιάτικης λειτουργίας οι κληρικοί μοίραζαν τα χρήματα ή τα δώρα που υπήρχαν σε αυτό, στους φτωχότερους ανθρώπους της ενορίας.Η 26η Δεκεμβρίου ήταν επίσης και η γιορτή του Αγίου Στεφάνου, του πρώτου Χριστιανού μάρτυρα ο οποίος ήταν γνωστός για τις φιλανθρωπικές του πράξεις.

poor
Στις μέρες μας η Boxing Day είναι μια δημοφιλής αργία για παρακολούθηση αθλημάτων όπως ποδόσφαιρο και κρίκετ, επίσκεψη σε φίλους και ψώνια, αφού τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά με δελεαστικές προσφορές για το καταναλωτικό κοινό.

3000

Η βιβλιοθήκη μας

βιβλιοθηκης μας 1

Θα μας βρείτε και στο Facebook

fb

Σκακιστική άσκηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση