ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ TOY ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

5ΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΜΟΣΧΑΤΟΥ 

 Σχολικό έτος 2020-2021

  Πρόλογος

 

Για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το έργο του σχολείου είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη κανόνων, που ρυθμίζουν τη λειτουργία του και σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 4692/2020 άρθρο 37) οι κανόνες αυτοί πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στον  εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

Με τον όρο “σχολικός κανονισμός” εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος “σχολική πειθαρχία” αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου. (ΥΠΑΙΘ)

 

Το σχολείο αποτελεί δικαίωμα των παιδιών.  Είναι ο τόπος όπου  οι μαθητές «μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν»  δημιουργικά, διερευνητικά   και αποτελεσματικά καλλιεργώντας συγχρόνως και την κριτική τους σκέψη. Στους στόχους μιας σχολικής κοινότητας εκτός από την πρόοδο των μαθητών είναι κι η υιοθέτηση σημαντικών αξιών, αρχών και στάσεων όπως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, ο δημοκρατικός διάλογος, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η περιβαλλοντική συνείδηση κ.ά.  που συμβάλλουν στο να γίνουν τα παιδιά ελεύθεροι, υπεύθυνοι και δημοκρατικοί πολίτες  και το σχολείο χώρος συνάντησης, διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας. Για να λειτουργήσει το σχολείο δημιουργικά, δημοκρατικά και αποδοτικά  είναι απαραίτητο κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας να αντιληφθεί καλύτερα το ρόλο του στη ζωή του σχολείου με σεβασμό και χωρίς εντάσεις, ώστε να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας και να διαμορφώνεται το κατάλληλο θετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει ανάγκη να ενταχθεί ο μαθητή. Ο εσωτερικός  κανονισμός λειτουργίας του  σχολείου βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η σύνταξη του Κανονισμού Λειτουργίας του σχολείου μας,  είναι αποτέλεσμα  μιας συνεργατικής εργασίας γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών. Η τήρησή του θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης μεταξύ των μελών της σχολικής μας κοινότητας, ώστε το έργο και οι στόχοι που θέτουμε κάθε φορά να πραγματοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό χωρίς προβλήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.  Άλλωστε οι στόχοι που αφορούν τους μαθητές είναι κανόνες που βρίσκονται συνεχώς υπό διαμόρφωση.

Φέτος, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, να εναρμονίσουμε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου με τους  – μη φιλικούς στην παιδαγωγική και διδακτική διαδικασία – όρους της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

 Ενημέρωση για ζητήματα υγείας την περίοδο της πανδημίας

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο σχολείο και με βάση τις οδηγίες της πολιτείας θα πρέπει να τηρείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο που έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας διασποράς του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα στο σχολείο μας τηρούνται τα παρακάτω μέτρα:

1.Υποχρεωτική  χρήση της μάσκας, για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου,

β) στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου και στα διαλείμματα.

Δα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των  παιδιών στη χρήση μάσκας. Θα πρέπει καθημερινά τα παιδιά να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους τρεις μάσκες στο ατομικό τους σακουλάκι, ώστε  μετά από κάθε διάλειμμα να φοράνε καθαρή μάσκα.

  1. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες  που έχουν αποσταλεί  από το Υπουργείο και συγκεκριμένα:
  • Σχολαστικός καθαρισμός στις αίθουσες, στις τουαλέτες και όλων των επιφανειών.
  • Αύξηση της απόστασης μεταξύ των θρανίωνώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών.
  • Καθημερινά θα υπάρχει συστηματικός και επαρκής φυσικός αερισμός όλων των χώρων.
  • Για τον περιορισμό της αλληλεπίδρασης  μεταξύ των τάξεων και τμημάτων, οι μαθητές θα μεταβαίνουν από και προς τις τάξεις από διαφορετική σκάλα και με σειρά.
  • Τα διαλείμματα γίνονται εκ περιτροπής σε σχέση με το άλλο σχολείο και σε συγκεκριμένους χώρους με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμόςτων μαθητών.
  • Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να πίνουν νερό απευθείας από τις βρύσες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν φέρει από το σπίτι τους δύο μπουκάλια ή παγούρια με νερό. Αν τυχόν τελειώσει το νερό θα υπάρξει μέριμνα από τον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό ώστε να ξαναγεμίσει το μπουκάλι.
  • Στις τουαλέτες θα υπάρχει καθημερινά υγρό σαπούνι για το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών. Οι μαθητές/τριες θα ενημερώνονται ώστε να τηρούν αποστάσεις στη σειρά αναμονής στην τουαλέτα και κατά την είσοδο-έξοδο από τις αίθουσες διδασκαλίας, πάντα με την επίβλεψη των δασκάλων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο/έξοδο κάθε αίθουσας διδασκαλίας.
  • Η σίτιση στο Ολοήμερο θα γίνεται στις αίθουσες διδασκαλίας, αφού καθαριστούν και απολυμανθούν από τις καθαρίστριες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχωτισμός.
  • Σχολικοί εορτασμοί εντός κάθε σχολικού τμήματος.
  • Μαθητικοί διαγωνισμοί, με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.
  • Επισκέψεις και περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
  • Αθλήματα

Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.

Καθαρισμός αθλητικών οργάνων μετά από κάθε χρήση.

  • Αίθουσα πληροφορικής
  • Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού, αλλά ταυτόχρονα και χρήση γαντιών μιας χρήσης.
  • Μουσικά όργανα

Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση

  1. Προσαρμοσμένη λειτουργία του κυλικείου. Από τον ΕΟΔΥ έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

α)Το προσωπικό του κυλικείου πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών).

β) Το προσωπικό του κυλικείου πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 (π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός).

γ) Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

 

δ) Το κυλικείο του σχολείου πρέπει να διαθέτει μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

 

ε) Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο. Επειδή πρόκειται για κυλικείο εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

 

ζ) Οι μαθητές, σύμφωνα με τις οδηγίες, συνίσταται να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.

 

  1. Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού αδιαθεσίας μέλους της εκπαιδευτικής μονάδας θα ακολουθηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα που έχουν αποσταλεί από τον ΕΟΔΥ.

 

  1. Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων, οποιουδήποτε μαθητή/τριας εμφανίσει (ακόμα και ήπια συμπτώματα) λοίμωξη αναπνευστικού με βήχα ή συχνό φτέρνισμα, πυρετό, πονόλαιμο ή διάρροια και ταυτόχρονη ενημέρωση του σχολείου.

 

  1. Το σχολείο δεν θα δέχεται στους χώρους επισκέπτες και γονείς χωρίς συνεννόηση. Τα όποια αιτήματα θα υποβάλλονται τηλεφωνικά (2109410172) ή στο email του σχολείου (mail@5dim-mosch.att.sch.gr). Η ενημέρωση γονέα, επίδοση κάποιου εγγράφου ή αίτησης που απαιτούν φυσική παρουσία θα γίνεται με  ραντεβού  κατόπιν συνεννόησης.

 

  1. Η ενημέρωση γονέων από το σχολείο θα γίνεται τηλεφωνικά, με ανακοινώσεις γραπτές και με email  μέσω my school και στην ιστοσελίδα του σχολείου.

 

  1. Μαθητές που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, όπως αυτές ορίζονται στο Άρθρο 8 της Δ1α/ΓΠ.οικ.55339 (ΦΕΚ 378/τχ Β΄/08-09-2020) εγκυκλίου – μετά την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης – δεν προσέρχονται στο σχολείο και παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Πρωινή προσέλευση 

 Η ώρα της πρωινής προσέλευσης των μαθητών είναι 8:00 έως 8:15 στην εξώθυρα της Χειμάρας.

  • Οι γονείς θα φέρνουν το παιδί στην πόρτα, όπου θα παρευρίσκονται οι εφημερεύοντες και θα απομακρύνονται μετά τη θερμομέτρηση, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να ελευθερώνεται ο χώρος για τους επόμενους.
  • Στη συνέχεια το παιδί θα κατευθύνεται προς την τάξη, όπου θα το περιμένει ο/η εκπαιδευτικός που έχει μάθημα την πρώτη ώρα.
  • H έγκαιρη προσέλευση συμβάλλει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου, ενώ η καθυστέρηση επηρεάζει αρνητικά τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός της τάξης, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να έχουν έρθει τα παιδιά τους στο σχολείο πριν την έναρξη των μαθημάτων.
  • Οι θύρες εισόδου-εξόδου στον χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντριών των δημοτικών σχολείων.
  • Οι αργοπορημένοι μαθητές εισέρχονται στο πρώτο διάλειμμα (9:00-9:15) με ευθύνη του εφημερεύοντα εκπαιδευτικού. Για τις καθυστερήσεις αυτές ενημερώνεται η Διευθύντρια του σχολείου, ώστε σε περίπτωση που γίνονται συστηματικά να  υπάρξει επικοινωνία με την οικογένεια.

Διαλείμματα

Το σχολείο λειτουργεί 8:15-13:15 για όλα τα τμήματα, και το μάθημα γίνεται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που θα ανακοινώσει κάθε εκπαιδευτικός στο τμήμα του. Οι διδακτικές ώρες και τα διαλείμματα διαμορφώνονται ως εξής:

 

Διδακτικές ώρες 1η 8:15-9:00

 [45΄]

1ο΄ διάλειμμα 9:00-09:15
Διδακτικές ώρες 2η 9:15-10:00

3η 10:00-10:45

[45΄+45΄]

2ο΄ διάλειμμα 10:45-11:00
Διδακτικές ώρες  

4η 11:00-11:45

5η  11:45-12:30

[45΄+45΄]

3ο διάλειμμα 12:30-12:45
Διδακτικές ώρες 6η

12:45-13:15

[30΄]

Τα διαλείμματα γίνονται εκ περιτροπής σε σχέση με το άλλο σχολείο και σε συγκεκριμένους χώρους με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των παιδιών. Οι χώροι που βγαίνουν τα παιδιά διάλειμμα  ανά τάξη είναι οι εξής:

ΧΩΡΟΙ  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΑΞΗ
1ος Πίσω πλευρά  παλαιού κτιρίου στην αυλόπορτα Χειμάρας Β
2ος Πέργκολα Α΄
3ος Κερκίδες Ε΄
4ος Πίσω πλευρά  νέου  κτιρίου στην Πλάτωνος και Χειμάρας Γ΄
5ος Είσοδοι παλαιού κτιρίου και παγκάκια. Δ΄
6ος Χώρος  του προαυλίου μπροστά από το κυλικείο ΣΤ΄

 

Το διάλειμμα είναι χρόνος τα παιδιά τρώνε, παίζουν, ξεκουράζονται αλλά και δημιουργούν φιλίες.

  • Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια του διαλείμματος όλοι οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο του σχολείου.  Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους.Μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας παραμένουν στις αίθουσες με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών.
  • Οι μαθητές , για οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν την ώρα του διαλείμματος απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο.
  • Όταν το κουδούνι χτυπήσει για μάθημα, οι μαθητές συγκεντρώνονται στον χώρο του τμήματός τουςκαι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός  τα συνοδεύει μέχρι την τάξη τους.
  • Υπεύθυνος για την επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας είναι ο/η εκπαιδευτικός που διδάσκει τη συγκεκριμένη ώρα. Ο/Η εκπαιδευτικός εισέρχεται στην αίθουσα μαζί με τους μαθητές και μετά το τέλος του μαθήματος εξέρχεται από αυτή όταν έχουν αποχωρήσει όλοι οι μαθητές, συνοδεύοντας τους μαθητές στο προαύλιο.

Αποχώρηση

Η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται στις 13:15 με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης από την εξώθυρα του σχολείου που βρίσκεται στη Χειμάρας, ακριβώς απέναντι από τη στάση.

Οι γονείς οφείλουν να μην αργοπορούν και να βρίσκονται στην εξώθυρα σύμφωνα με τις εξής οδηγίες:

Στις 13:15 θα βρίσκονται στην εξώθυρα ΜΟΝΟ οι γονείς των Α΄ και Β΄ τάξεων. Δεξιά οι γονείς της Α΄ και αριστερά οι γονείς της Β΄ με τρόπο ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, και μόλις παραλαμβάνουν τους μαθητές/τριες θα αποχωρούν. Οι γονείς των άλλων τάξεων θα περιμένουν απέναντι στη στάση, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Αμέσως μετά θα αποχωρήσουν οι μαθητές της Στ΄ τάξης. Μόλις αποχωρήσουν οι μαθητές/τριες των Α΄, Β΄  και Στ΄ τάξεων  και συγκεκριμένα στις 13:20 θα προσέλθουν στην εξώθυρα οι γονείς των Γ΄ και Δ΄ τάξεων. Δεξιά οι γονείς της Γ΄ τάξης και αριστερά οι γονείς της Δ΄ με τρόπο ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Τέλος μόλις αποχωρήσουν οι μαθητές/τριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων, θα προσέλθουν στην εξώθυρα οι γονείς της Ε΄ τάξης.

Οι μαθητές δεν αποχωρούν από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

Αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια ),

η αποχώρηση γίνεται πάντοτε με συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και, απαραίτητα ενημερώνεται τόσο ο δάσκαλος της τάξης όσο και η διευθύντρια του σχολείου.

  • Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αποχώρησή τους, δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο πριν από την άφιξη του συνοδού τους.
  • Στην έναρξη του σχολικού έτους οι γονείς προσκομίζουν Υπεύθυνη Δήλωση για τον τρόπο αποχώρησης του παιδιού τους.
  • Οι γονείς, κηδεμόνες ή συνοδοί ενήλικες οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και να περιμένουν έξω από την είσοδο του σχολείου.
  • Αν για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο, ο συνοδός του παιδιού αδυνατεί να παραβρίσκεται τη συγκεκριμένη ώρα για να το παραλάβει, πρέπει οπωσδήποτε να ειδοποιήσει τηλεφωνικά το σχολείο.
  • Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί μεριμνούν  για την ασφαλή αποχώρηση των παιδιών έως και 5 λεπτά μετά τη λήξη των μαθημάτων. Μετά την παρέλευση του πρώτου δεκάλεπτου από τη λήξη του προγράμματος,   εάν παραμένει μαθητής στο χώρο του σχολείου, ειδοποιούνται τηλεφωνικώς οι γονείς του από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς για την παραλαβή του παιδιού.

Φοίτηση

 Στο Σχολείο η φοίτηση των μαθητών είναι υποχρεωτική, γι’ αυτό δεν επιτρέπονται απουσίες. Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται, μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (π. χ. ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα).

  • Σε περίπτωση απουσίας 3 ημερών, απαιτείται τηλεφωνική ή γραπτή ενημέρωση, με την οποία δικαιολογούνται  οι ημέρες απουσίας του παιδιού του από το σχολείο. Αν η απουσία υπερβαίνει τις 3 ημέρες,  αν είναι δυνατόν να προσκομίζεται ιατρική γνωμάτευση, διαφορετικά γραπτή ενημέρωση από τον γονέα που θα δικαιολογεί τις ημέρες της απουσίας.
  • Οι μαθητές δεσμεύονται να τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος –την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή

προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, κ.ά.).

  • Σε περίπτωση απουσίας μαθητή οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν έγκαιρα το

σχολείο (είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Σχολική ζωή

Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι σχολικές, οι εθνικές και οι θρησκευτικές γιορτές, οι αθλητικές, οι πολιτιστικές και οι άλλες σχολικές δραστηριότητες των μαθητικών κοινοτήτων αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και συμβάλλουν στην αποτελεσματική πραγμάτωση του εκπαιδευτικού έργου γι΄ αυτό η συμμετοχή των μαθητών είναι υποχρεωτική.  Οι δράσεις αυτές έχουν διεπιστημονικό/διαθεματικό, βιωματικό χαρακτήρα και ενθαρρύνουν τη διερεύνηση. Αποσκοπούν στον εμπλουτισμό του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών, στην αισθητική καλλιέργεια, στην έκφραση της δημιουργικότητας, στη συνεργατικότητα, στην ανάπτυξη της αυτονομίας και της υπευθυνότητας και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

  • Από το σχολείο λαμβάνεται μέριμνα ώστε η  διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων  να γίνεται με πρωτοβουλίες και ιδέες και των ίδιων των μαθητών ώστε να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους με  ενδιαφέρον και  ευχαρίστηση.
  • Στις σχολικές γιορτές το ωράριο διαμορφώνεται κατά περίπτωση. Οι γονείς ενημερώνονται εκ των προτέρων για το πρόγραμμα της γιορτής, την ώρα έναρξης και λήξης της εκδήλωσης, καθώς και για τη λειτουργία του Ολοήμερου εκείνη την ημέρα.
  • Το σχολείο ενημερώνει έγκαιρα τους γονείς/ κηδεμόνες για τις εξωσχολικές δράσεις που έχει προγραμματίσει κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου. Για τη συμμετοχή των μαθητών στις  εξωσχολικές δράσεις απαιτείται η έγγραφη σύμφωνη γνώμη των Γονέων και Κηδεμόνων τους.

Συμπεριφορά μαθητών

 1.Η συνεργασία των μαθητών είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί ένα κατάλληλο για εργασία και μάθηση περιβάλλον. Για την επιτυχία του σκοπού αυτού  οι μαθητές προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές  με τον διάλογο. Αν, όμως, οι μαθητές κρίνουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό αλλά και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, θα πρέπει  να συμβουλεύονται τους δασκάλους και σε περίπτωση διαφορών να αποδέχονται την απόφαση που θα ληφθεί και τις συνέπειες των πραξεών τους

 

  1. Το σχολείο είναι ένας χώρος που μαθαίνουμε το σεβασμό και την ανεκτικότητα γι΄αυτό οι μαθητές/τριες οφείλουν:
  • να συμπεριφέρονται με ευγένεια και σεβασμό στους εκπαιδευτικούς και

τους συμμαθητές τους.

  • να συμπεριφέρονται φιλικά σε όλους τους συμμαθητές τους και να
  • προστατεύουν όσους δέχονται πειράγματα ή άλλου είδους βία.
  • να μη μαλώνουν ή να χειροδικούν ή να ασκούν οποιουδήποτε είδους βία

(λεκτική, σωματική, ψυχολογική, διαδικτυακή) προς τους συμμαθητές τους.

  • η βία απαγορεύεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
  • να μην προσβάλλουν τους συμμαθητές τους για λόγους σωματικούς εθνικούς, θρησκευτικούς ή φυλετικούς.
  • να μη διαδίδουν φήμες ή να αποκλείουν συμμαθητές τους από ομαδικές

δραστηριότητες, παρακινώντας και άλλους να κάνουν το ίδιο

  • να μην ειρωνεύονται και να ασκούν κακόβουλη κριτική.
  • να μην προβαίνουν σε χρήση ή φθορά πραγμάτων συμμαθητών τους

 

  1. Το σχολείο είναι χώρος όπου μαθαίνεται η υγιεινή και η καθαριότητα γι΄αυτό τα παιδιά δεσμεύονται:

–  να έρχονται στο σχολείο καθαρά

–  να φροντίζουν να είναι σε καλή κατάσταση τα ρούχα τους

–  να μην τα αφήνουν στην αυλή

– να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες σύμφωνα με το φύλο τους και να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (π.χ. τα χαρτιά στους κάδους, τακτικό πλύσιμο χεριών, κλείσιμο της βρύσης).

-να πετούν τα σκουπίδια τους στους κάδους και όσα ανακυκλώνονται στους

ειδικούς κάδους, ώστε το σχολικό περιβάλλον να διατηρείται καθαρό

 

  1. Η αυλή είναι τόπος ξεκούρασης γι αυτό και οι δραστηριότητες πρέπει να είναι ήρεμες και όχι βίαιες: Τα παιδιά δεσμεύονται:

– να σέβονται τα πράγματα των άλλων ( ρούχα, παγούρια κ.ά.)

– να παίζουν παιχνίδια που δεν  είναι βίαια

– να μην ενοχλούν τα άλλα παιδιά

– να σέβονται το πράσινο

– να μην καταστρέφουν τα δέντρα

– να μην γράφουν στους τοίχους

– να συγκεντρώνονται ήσυχα όταν χτυπήσει το κουδούνι.

5.Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας. Οι μαθητές οφείλουν να προσέχουν τα έπιπλα και τις εγκαταστάσεις του Σχολείου. Κάθε καταστροφή, εκτός από τη ζημιά και τη δυσκολία αποκατάστασης, ασχημίζει και υποβαθμίζει τον χώρο στον οποίο λειτουργούν πολλές ώρες την ημέρα.

6.Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.

7.Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων, με βάση σχετική νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν επιτρέπεται για τους μαθητές. Κάθε κινητό που εντοπίζεται θα παρακρατείται από τη Διεύθυνση και θα παραδίδεται στον γονέα/κηδεμόνα του μαθητή.

 Εκπαιδευτικοί

 Στο έργο των εκπαιδευτικών περιλαμβάνεται η εκπαίδευση, η διδασκαλία και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών, ώστε να δώσουν την ευκαιρία σε κάθε παιδί να επιτύχει στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί:

  • Οι εκπαιδευτικοί με την εν γένει συμπεριφορά τους οφείλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο σχολείο. Τις μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητο να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής, συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία.
  • Διδάσκουν στους μαθητές τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών. Διαπαιδαγωγούν και εκπαιδεύουν τους μαθητές σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης και μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής.
  • Προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν το μάθημά τους, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες των μαθητών και τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων.
  • Συνεργάζονται με τους μαθητές, σέβονται την προσωπικότητά τους, τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές ή φυλετικές ιδιαιτερότητες του μαθητή. Καλλιεργούν και εμπνέουν σ’ αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά τους, δημοκρατική συμπεριφορά.
  • Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους.
  • Φροντίζουν για την πρόοδο όλων των μαθητών τους και τους προσφέρουν παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική.
  • Προσέρχονται στο σχολείο έγκαιρα πριν από την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων τους. Εφαρμόζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και δεν παραβιάζουν την ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.
  • Ενδιαφέρονται για τις συνθήκες ζωής των μαθητών τους στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά των μαθητών τους και υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.
  • Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το σχολείο και καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.
  • Δεν επιτρέπεται να απομακρύνουν τους μαθητές από την τάξη κατά τις ώρες διδασκαλίας.
  • Αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ό,τι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.
  • Είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη, εισέρχονται στην αίθουσα μαζί τους και εξέρχονται μετά την αποχώρησή αυτών.
  • Ενημερώνουν τους γονείς και κηδεμόνες για τη συμπεριφορά και την επίδοση των μαθητών τόσο ατομικά όσο και ομαδικά σε τακτική βάση και σε ημέρες και ώρες  που καθορίζουν και κοινοποιούν από την αρχή του σχολικού έτους και πάντως απαραίτητα τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα.
  • Απαγορεύεται κάθε συμπεριφορά, χειρονομία ή λόγος που θα εκδήλωνε αδιαφορία ή περιφρόνηση απέναντι σ’ ένα παιδί και στην οικογένειά του ή θα πλήγωνε την ευαισθησία των παιδιών

 Διευθύντρια

Η  Διευθύντρια της σχολικής μονάδας είναι διοικητική και παιδαγωγικά υπεύθυνη στο χώρο αυτό. Ειδικότερα η Διευθύντρια  της σχολικής μονάδας:

  • Καθοδηγεί τη σχολική κοινότητα ώστε να θέσει υψηλούς στόχους και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξή τους για ένα σχολείο δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία.
  • Είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και το συντονισμό της σχολικής ζωής. Φροντίζει για τη λήψη κάθε μέτρου, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου.
  • Συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς ισότιμα και με πνεύμα αλληλεγγύης. Διατηρεί και ενισχύει την συνοχή του Συλλόγου Διδασκόντων, αμβλύνει τις αντιθέσεις και  ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών.
  • Συνεργάζεται με τους γονείς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σε τακτική βάση φροντίζοντας να συγκαλεί κανονικά τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων για την από κοινού επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.
  • Ενημερώνει το διδακτικό προσωπικό, τους γονείς και τους μαθητές, για την εκπαιδευτική πολιτική, τους στόχους και το έργο του σχολείου.
  • Ασκεί με δικαιοσύνη, σύνεση και δημοκρατικό πνεύμα τα καθήκοντά της ενθαρρύνοντας το διδακτικό προσωπικό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων, υπεύθυνων, δημοκρατικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.
  • Έχει την παιδαγωγική ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο και για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.
  • Μεριμνά μαζί με το Σύλλογο των Διδασκόντων για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων καθώς και την προμήθεια των απαραίτητων εποπτικών μέσων διδασκαλίας.
  • Είναι υπεύθυνη, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του διδακτηρίου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.
  • Ενημερώνει το Σύλλογο των Διδασκόντων για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου και την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης.
  • Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκόντων και των μαθητών και είναι υπεύθυνη, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες, για την τήρηση της πειθαρχίας.
  • Σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καταρτίζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των γονέων, το οποίο κοινοποιεί στο σύλλογο γονέων και τον οικείο Διευθυντή ή Προϊστάμενο Γραφείου Εκπαίδευσης.
  • Φροντίζει να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας.
  • Φροντίζει για τη λήψη κάθε μέτρου το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου.

Γονείς

Οι γονείς   και κηδεμόνες:

  • Μπορούν να ενημερώνονται για θέματα αγωγής και προόδου του παιδιού τους από τον δάσκαλο/α της τάξης, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτή, σε καθορισμένη ημέρα και ώρα τακτικής συνάντησης.
  • Οφείλουν να παρευρίσκονται  στις προσκλήσεις των εκπαιδευτικών για συνάντηση.
  • Θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές (και αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων της κεντρικής εισόδου και στην ιστοσελίδα στου σχολείου) προκειμένου να ενημερώνονται σωστά και έγκαιρα για θέματα λειτουργίας του σχολείου.
  • Φροντίζουν να ενημερώνουν το σχολείο σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας ή τηλεφώνου.
  • Ενημερώνουν τον/τη δάσκαλο/α της τάξης για κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού σας, καθώς και ζητήματα επιμέλειας του παιδιού, αν αυτά υπάρχουν.
  • Οφείλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να  μελετούν να δείχνουν ενδιαφέρον για τις εργασίες του παιδιού τους και να ελέγχουν τακτικά τις τσάντες τους.
  • Φροντίζουν ώστε το παιδί τους να έρχεται στο σχολείο κάθε μέρα. Σε περίπτωση απουσίας μαθητή, και ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο.
  • Θα πρέπει να μη φέρνουν το παιδί τους στο σχολείο, όταν είναι άρρωστο.
  • Δεν επιτρέπεται να περιμένουν στην καγκελόπορτα του σχολείου για οποιονδήποτε λόγο.
  • Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει ή να τιμωρεί παιδί στον χώρο του σχολείου ή έξω από τα κάγκελα του σχολείου. Όταν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, θα συζητείται  πρώτα με τον δάσκαλο/α της τάξης του παιδιού ή και τη Διευθύντρια του σχολείου.

 Παιδαγωγικός έλεγχος

Όταν ένας μαθητής παραβιάζει συνειδητά και συστηματικά τους κανόνες και ο δάσκαλος/α έχει εξαντλήσει όλα τα παιδαγωγικά μέσα που βασίζονται στον διάλογο και την πειθώ με το μαθητή και τους γονείς, επιβάλλονται μέτρα και ποινές ανάλογα κάθε φορά με την περίπτωση. Οι ποινές αποσκοπούν στο να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/τριες  ότι κάθε πράξη τους έχει κάποιες επιπτώσεις ανάλογα με τη σοβαρότητά της, ώστε να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες, αλλά και για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η εύρυθμη  λειτουργία του σχολείου.

Καμία ποινή δεν μπορεί να δοθεί για τα σχολικά αποτελέσματα.

Στο παιδαγωγικό αυτό πλαίσιο οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν είναι οι

ακόλουθες:

  • Παρατήρηση
  • Επίπληξη
  • Παραπομπή στη Διευθύντρια
  • Ενημέρωση γονέων

Στην περίπτωση πιο σοβαρών περιπτώσεων γίνεται ενημέρωση:

  • Συλλόγου Διδασκόντων και
  • Συντονιστή της Εκπαίδευσης

Βιβλιοθήκη

Στα σχολείο μας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη κοινή με το συστεγαζόμενο 4ο Δημοτικό Σχολείο, σε καθορισμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας από ομάδες εθελοντών μαθητών που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

  • Κάθε μαθητής μπορεί να δανειστεί βιβλία τις ορισμένες ώρες και ημέρες που ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της και να τα επιστρέψει στην προκαθορισμένη ημερομηνία.
  • Τα βιβλία που δανειζόμαστε πρέπει να τα επιστρέφουμε σε καλή κατάσταση, χωρίς φθορές.

Ιστοσελίδα

  • Το σχολείο διαθέτει και λειτουργεί ιστοσελίδα στη βάση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Υπεύθυνη για τη διαχείριση του παραπάνω επίσημου ιστότοπου είναι η Διευθύντρια και ο Υποδιευθυντής του σχολείου.
  • Στην ιστοσελίδα του σχολείου οι εκπαιδευτικοί μπορεί να αναρτούν σε υλικό που αφορά στο εκπαιδευτικό τους έργο. Επίσης μπορεί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων να ανακοινώνει τις δικές του δράσεις.
  • Με ευθύνη των εκπαιδευτικών μπορεί να γίνονται αναρτήσεις και από τους μαθητές της τάξης τους.
  • Η Διευθύντρια και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό μεριμνά για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών στο Διαδίκτυο ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΠΣΔ.

Βιβλιογραφία

Προεδρικό Διάταγμα (79/ ΦΕΚ Τεύχος Α΄ 109/01.08.2017) Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Καθηκοντολόγιο Εκπαιδευτικών (ΦΕΚ 1340/2002 – Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002)

Βασικές αρχές κανονισμού λειτουργίας σχολείων – ΥΠΑΙΘ.

http://www.fa3.gr/nomothesia_2/nomoth_education/body.htm

Παρουσίαση Συντονιστή εκπαίδευσης Χάρη Παπαδόπουλου

Εσωτερικοί κανονισμοί Δημοτικών σχολείων:

  • Πειραματικό σχολείο Hélène Boucher
  • Πειραματικό 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών [στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gr, ανακτήθηκε στις 10/10/2020]
  • 18οΔημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης [στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 18οdimthess, ανακτήθηκε στις 10/10/2020]
  • 1οΔημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού [στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.1o.mysch.gr/, ανακτήθηκε στις 10/10/2020)