Οι μαθητές της Β’ τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο οινοποιείο, στο κτήμα «Χατζηβαρύτη» στη Φιλυριά. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τον τρόπο παραγωγής του κρασιού και να κατανοήσουν την αξία της τοπικής γεωργίας και παραγωγής.
Αρχικά, οι υπεύθυνοι του οινοποιείου υποδέχθηκαν τους μικρούς μας μαθητές και τους ξενάγησαν στους αμπελώνες. Εκεί, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα αμπέλια και να μάθουν για τις διάφορες ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν στην περιοχή της Γουμένισσας. Επίσης, τους εξήγησαν τη διαδικασία του τρύγου και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να μαζευτούν τα σταφύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν το εσωτερικό του οινοποιείου και έμαθαν για τα στάδια επεξεργασίας του κρασιού. Πώς από τα σταφύλια βγαίνει το κρασί; Πόσος χρόνος χρειάζεται; Τι συμβαίνει μέσα στα ξύλινα βαρέλια; Πώς γίνεται η εμφιάλωση; Αυτές και πολλές ακόμη απορίες των μαθητών μας λύθηκαν από τους οινοποιούς.
Τους ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση!
Μαρία Ρούπακα
Πάνος Μουχτιδιώτης