22

4 Απριλίου – Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Φέτος ορίστηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Παιδείας να γίνουν στα σχολεία φιλοζωικές δράσεις έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τον σεβασμό και την αγάπη απέναντι στα ζώα.
Σήμερα λοιπόν στο σχολείο μας ξεκινήσαμε τις δράσεις από το πρωί! Από τις 8.00 άρχισαν να καταφτάνουν οι καλεσμένοι μας, τετράποδοι αλλά και δίποδοι, μαλλιαροί αλλά και με φτερά και με λέπια, σε καλάθια, σε κλουβάκια και σε γυάλες! Παρέα με τους καλούς μας γείτονες, δασκάλους και παιδιά από το Ειδικό Σχολείο, τους υποδεχτήκαμε με τεράστια χαρά! Ήρθαν χαρούμενα σκυλάκια που τα είχαμε φέρει στο σχολείο αδέσποτα κουταβάκια και υιοθετήθηκαν από οικογένειες μαθητών! Μεγάλοι και όμορφοι σκύλοι τώρα πια, μας «μίλησαν» για την όμορφη ζωή τους με ανθρώπους που τους αγαπούν και τους φροντίζουν. Ήρθαν κι άλλα πολλά σκυλάκια μαθητών και μια μεγάλη γάτα, καναρίνια και ψαράκια! Όλα τα παιδιά που έφεραν το κατοικίδιό τους, το παρουσίασαν και μίλησαν για τη ζωή τους μ΄ αυτό, τα συναισθήματά τους αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν στη φροντίδα του.
Μαζί με όλα τα ευτυχισμένα κατοικίδια ήρθε κι ένα αδέσποτο σκυλάκι 4 μηνών που φιλοξενείται από φιλόζωη οικογένεια μέχρι να βρει τη δική του οικογένεια! Θα κάνουμε ακόμη μια φορά μια προσπάθεια να το βοηθήσουμε προωθώντας την υιοθεσία του. Έχει υπέροχο χαρακτήρα και θα γίνει ένας μεγάλος όμορφος σκύλος 25-30 κιλά!
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια παρουσίαση για την αξία των ζώων συντροφιάς στη ζωή μας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, τη νομοθεσία για την ευζωία των κατοικίδιων, την ηλεκτρονική σήμανση, τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες των αδέσποτων.
Κι επειδή το σχολείο μας εκτός από τα προγράμματα υιοθεσίας αδέσποτων, κάθε χρόνο στηρίζει την οργάνωση της ΜΟm (Εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας) υιοθετώντας οικονομικά ένα μικρό φωκάκι, σήμερα σε απευθείας σύνδεση μας μίλησε ο υπεύθυνος της ΜΟm για τη μεσογειακή φώκια και την προσφορά της εταιρείας ΜΟm.
Μετά από όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε για τα ζώα, ήρθε η ώρα να τα ζωγραφίσουμε και να γράψουμε το δικό μας μεγάλο σύνθημα ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ μέχρι να αδειάσουν οι δρόμοι και τα καταφύγια από αδέσποτα! Οι μικροί μαθητές επιδόθηκαν με ζήλο στην ζωγραφική και την κατασκευή του πανό που μετά κρεμάστηκε σε περίοπτη θέση του σχολείου!
Από μια μέρα σαν τη σημερινή δε θα μπορούσε να λείπει ο Φοίβος, ο αγαπημένος σκύλος του διευθυντή μας που έρχεται κάθε χρόνο στο σχολείο να δώσει τα δικά του φιλοζωικά μηνύματα. Αν και παππούς πια, μετά τη συνέντευξη που έδωσε στα παιδιά, έπαιξε μπάλα μαζί τους και απόλαυσε τα χάδια και τις αγκαλιές των μαθητών.
Όλη την όμορφη αυτή ημέρα που τα ζώα είχαν την τιμητική τους, οι υπεύθυνοι δάσκαλοι της βιβλιοθήκης, έστησαν έναν πάγκο με βιβλία φιλοζωικού περιεχομένου, που τα δανείστηκαν τα παιδιά, και μοίραζαν σελιδοδείκτες και αυτοκόλλητα με ζωάκια!
Η ημέρα της φιλοζωίας τελείωσε παίζοντας το φιδάκι των αδέσποτων. Ένα παιχνίδι με όλα τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» που οφείλουμε να γνωρίζουμε για τα ζώα συντροφιάς, και όσοι έχουμε και αυτοί που δεν έχουν. Το κάθε παιδί πήρε δώρο ένα φιδάκι για να το παίζει με τους φίλους του και να καλλιεργείται έμμεσα η φιλοζωία στην ψυχή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *